Nawozy zielone
Do tego celu wykorzystuje się rośliny poplonowe (łubin, bobik, wyka, peluszka, saradela, gorczyca, gryka, facelia, żyto), które dają dużą masę zieloną. Rośliny motylkowe (np. łubin) dodatkowo wiążą azot z powietrza kumulując go w swych korzeniach. Rozkładająca się masa zielona wzbogaca glebę o cenne związki próchniczne oraz łatwo przyswajalne dla roślin składniki pokarmowe.
Nawożenie pogłówne to zasilanie nawozami roślin podczas okresu ich wegetacji.
Więcej →Nawożenie przedsiewne polega na nawożeniu gleby przed siewem roślin. Większość nawozów używa się właśnie w ten sposób, np. obornik ...
Więcej →Nawozy mineralne, tzw. sztuczne, mają ściśle określony skład. Ich podstawowymi i głównymi składnikami są azot (N), fosfor (P) i potas ...
Więcej →Nawożenie organiczne jest zawsze nawożeniem podstawowym (z wyjątkiem niektórych upraw wieloletnich). Nawozy organiczne poprawiają właściwości ...
Więcej →