Logo
Logo
Słownik
Poprzednie hasło Następne hasło
Wybierz literę

Nawozy zielone

Nawozy zielone to rośliny, których masę zieloną przekopuje się jako nawóz. Zazwyczaj rośliny przeznaczone na zielony nawóz uprawiamy na polu, często jako poplon lub międzyplon, a następnie wprowadzamy do gleby poprzez przekopanie lub przeoranie. Nawozy zielone można stosować bez ograniczeń i pod każdą uprawę. Stosuje się je najczęściej w okresie późno letnim lub jesiennym po zbiorach.

Do tego celu wykorzystuje się rośliny poplonowe (łubin, bobik, wyka, peluszka, saradela, gorczyca, gryka, facelia, żyto), które dają dużą masę zieloną. Rośliny motylkowe (np. łubin) dodatkowo wiążą azot z powietrza kumulując go w swych korzeniach. Rozkładająca się masa zielona wzbogaca glebę o cenne związki próchniczne oraz łatwo przyswajalne dla roślin składniki pokarmowe.

Powiązane treści
Zwiń Pokaż więcej (3)
Pozostałe hasła na literę "N"
Nawożenie pogłówne

Nawożenie pogłówne to zasilanie nawozami roślin podczas okresu ich wegetacji.

Więcej →
Nawożenie przedsiewne

Nawożenie przedsiewne polega na nawożeniu gleby przed siewem roślin. Większość nawozów używa się właśnie w ten sposób, np. obornik ...

Więcej →
Nematocyd

Nematocyd to substancja chemiczna stosowana do zwalczania nicieni, używana głównie do ochrony roślin uprawnych.

Więcej →
Nasiona

Nasiono, nasienie (łac. semen) – organ roślin nasiennych powstający z zapłodnionego zalążka i składający się z zarodka ...

Więcej →
Nawozy mineralne

Nawozy mineralne, tzw. sztuczne, mają ściśle określony skład. Ich podstawowymi i głównymi składnikami są azot (N), fosfor (P) i potas ...

Więcej →
Nawozy organiczne

Nawożenie organiczne jest zawsze nawożeniem podstawowym (z wyjątkiem niektórych upraw wieloletnich). Nawozy organiczne poprawiają właściwości ...

Więcej →