Słownik
Poprzednie hasło
Następne hasło
Przerzedzanie zawiązków
Usuwanie części zawiązków kwiatów lub owoców w celu optymalnego wzrostu i wybarwienia owoców.
Przerzedzanie zawiązków owoców warto wykonać u jabłoni, grusz, brzoskwiń i śliw. W wyniku przerzedzania zawiązków uzyskamy mniej owoców jednak będą one większe i smaczniejsze i lepiej wybarwione.
Przerzedzanie zawiązków najlepiej wykonać pod koniec czerwca (po opadzie świętojańskim). W tym czasie drzewa same zrzucają nadmiar zawiązków. Jeśli uznamy, że wciąż jest ich za dużo, możemy przerzedzić je ręcznie.
Powiązane treści
Pozostałe hasła na literę "P"
Próchnica glebowa, humus
Próchnica glebowa nazywana humusem, to rozłożone w różnym stopniu szczątki organiczne. Są bezpostaciowe, ...
Więcej →
Podłoże ogrodnicze
Jest to mieszanka odpowiednio dobranych ziem ogrodniczych i innych składników (np. perlit) służącą do uprawy roślin.
Więcej →