Gardeners World / Pytania i odpowiedzi /

Czy mogę dodać popiół drzewny z kominka do kompostu?

Na pytanie odpowiada Matt Biggs - ekspert Gardeners` World.

popiół fot. PublicDomainPictures

Popiół drzewny jest dobrym źródłem potasu i niektórych pierwiastków śladowych, jeśli będzie rozsypywany na pryzmie kompostowej albo prosto na ziemię w ogrodzie. Jeśli chcesz go składować na pryzmie, przykryj go 15-centymetrową warstwą innego materiału na kompost, by nie powstała zbita warstwa. Jako że popiół drzewny ma odczyn zasadowy, jest mniej odpowiedni dla roślin wymagających kwaśnej gleby.

Zdjęcia: PublicDomainPictures
Tekst: Gardeners' World - Edycja Polska marzec-kwiecień 2015


Newsletter ZielonyOgrodek.pl
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
Artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych, reportaże z wizyt w ogrodach całego świata, porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród, gotowe projekty ogrodów, informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
x

Zamknij okno
Newsletter
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe
informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Zapisz się do newslettera