Logo
Logo

Bruschetta z grillowaną papryką – doskonała przystawka!

Bruschetta z grillowaną papryką sprawdzi się jako przystawka, a także jako główne danie na kolację. Tego przepisu nie mogą przegapić fani kuchni włoskiej i wieczorów z dobrym jedzeniem! 

Przepis na bruschettę z grillowaną papryką

Składniki 

  • 4 grubsze kromki pieczywa pszennego
  • 3 pomidory malinowe
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki żółtej
  • ½ papryki zielonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Kilkanaście listków bazylii
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Pomidory umyj i pokrój w małą kostkę. Wrzuć do miski, wlej oliwę i zetrzyj drobno czosnek. Dodaj posiekaną bazylię. Posól i popieprz, dokładnie wymieszaj.
  2. Pajdy chleba zgrilluj na patelni grillowej lub zwykłej.
  3. Papryki pokrój w długie paski i zgrilluj.
  4. Salsę pomidorową odsącz i ułóż na podpieczonym chlebie. Zgrillowane papryki wrzuć do soku po salsie i wymieszaj. Następnie poukładaj je na kromkach z salsą.
  5. Włóż bruschetty do piekarnika rozgrzanego do 190°C i zapiekaj 6 minut. Podawaj skropione oliwą.

Smacznego!

Źródło: Kampania Moc Polskich Warzyw

Logo - Kampania MOC POLSKICH WARZYW

"Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski.

Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (5)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl