Logo
Logo

Ramen – pyszny, wegetariański rosół z warzywami

Jeśli jeszcze nie próbowałeś azjatyckiego ramenu, sięgnij po prosty przepis na ten bulion, dodaj do niego kilka warzyw, posyp sezamem, orzechami lub ziarnami i gotowe. Smak orientalnych wakacji na wyciągnięcie ręki.

Przepis na wegetariański ramen z warzywami

Składniki

1 zielony ogórek
1 opakowanie tofu
1 opakowanie makaronu ryżowego
3 jajka
½ kg pieczarek
1 brokuł pęczek szczypiorku
pęczek natki pietruszki
kiełki rzeżuchy
100 g migdałów
200 g sezamu
1 łyżeczka startego imbiru
olej sezamowy
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki sosu rybnego
3 ząbki czosnku

Przygotowanie

  1. W garnku o grubym spodzie rozgrzewamy olej sezamowy i podsmażamy na nim czosnek i imbir starte na tarce.
  2. Gdy czosnek się zarumieni, dodajemy 2 litry wody, 3 łyżki sosu sojowego i 3 łyżki sosu rybnego.
  3. Całość podgrzewamy na małym ogniu, a następnie do bulionu dodajemy kilka różdżek brokuła i gotujemy chwilę, aż warzywo będzie miękkie.
  4. W tym czasie tofu kroimy i podsmażamy na oleju sezamowym, następnie na tym samym tłuszczu smażymy pokrojone w plasterki pieczarki.
  5. Jajko gotujemy w ten sposób, by białko było ścięte, a żółtko delikatnie płynne.
  6. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  7. Ogórka wraz ze skórką kroimy w kawałki, szatkujemy czerwoną kapustę, siekamy natkę pietruszki i szczypiorek.
  8. Makaron rozkładamy do głębokich misek, wlewamy bulion z brokułem, dodajemy kilka plasterków tofu, pieczarki, ogórka, czerwoną kapustę i na końcu jajko przekrojone na pół.
  9. Całość posypujemy pokruszonymi blanszowanymi migdałami), sezamem, posiekanym szczypiorkiem, pietruszką oraz kiełkami.

Smacznego!

Źródło: Bakalland

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (3)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl