Logo
Logo

Gin z lubaszką lub tarniną – sprawdź, jak smakuje angielski przysmak!

Jeśli masz śliwki lubaszki lub tarninę, w połowie lub pod koniec lata zbierz ich sporo, by przyrządzić pyszny gin. Bardzo dobrze nadają się do mrożenia, więc możesz je przechować, by wykorzystać później. Zrób to już teraz, by w Święta móc delektować się smacznym napojem lub owiń i podaruj w prezencie wujkowi, który lubi dobre trunki.

Przepis na gin z lubaszką lub tarniną

Składniki

  • 4 x 500 ml lub 2 x 1 l butelki
  • 600 g lubaszek lub tarniny (świeżych lub mrożonych)
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub wanilii (opcjonalnie)
  • 1 l 36-40% ginu

Przygotowanie

  1. Nakłuj lubaszki/tarninę dużą igłą lub wykałaczką.
  2. Włóż lubaszki/tarninę do chłodnych, suchych, wyparzonych dużych i szerokich 1,5-2 l słoików i zasyp cukrem. Dodaj łyżeczkę ekstraktu, jeśli chcesz, zalej ginem, delikatnie zamieszaj i zakręć słoiki.
  3. Pozostaw w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej na trzy miesiące, delikatnie wstrząsając miksturę codziennie przez pierwszy tydzień aż do rozpuszczenia cukru, następnie raz na tydzień.
  4. Po tym czasie przecedź aromatyczny gin (zostawiając nasączone alkoholem owoce na dżem) przez sito o drobnych oczkach, wyściełane muślinową ściereczką, a następnie wlej do chłodnych, suchych i wyparzonych butelek i zakręć.

Dobra rada!
Wlej do szklanki z lodem lub wymieszaj z drinkiem z szampanem. Przechowuj do dwóch lat

Gardeners World Edycja Polska
Przepis pochodzi z magazynu Gardeners' World Polska 6/2019
Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (2)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl