Polecamy sklep ogrodniczy Sadowniczy.pl

Temat na czasie

Uprawa warzyw: Terminarz siewu, sadzenia i zbioru
uprawa warzyw w ogrodzie fot. amenic181 - Fotolia
Zaplanuj uprawę warzyw w swoim ogrodzie. Przygotowaliśmy dla Ciebie prosty poradnik zawierający zalecenia i terminarz siewu. Sprawdź, jak i kiedy wysiewać Twoje ulubione warzywa oraz kiedy zbierać plony z warzywnika. Podane informacje mogą się różnić dla różnych odmian.  

tydzień w ogrodzie   27-03 - 02-04

korona drzewa owocowego, fot. SXC
Drzewa owocowe (śliwy, grusze, jabłonie) warto prześwietlić, aby rozluźnić korony i dopuścić światło do ich wnętrza. Pamiętajmy, że jednorazowo można usunąć nie więcej niż 15% korony, a rany po usuniętych gałęziach należy posmarować maścią ogrodniczą. Nie powinno się ciąć starych i grubych gałęzi, gdyż powstające rany są duże i źle się zabliźniają ...
Pod koniec marca można przystąpić do pierwszych zabiegów pielęgnacyjnych trawnika. Ważne, by na początku z jego powierzchni wygrabić tzw. filc: suchą trawę, liście i śmieci ...
Pamiętajmy o zwałowaniu trawnika. Zabieg ten polega na dociśnięciu walcem kęp trawy, które z powodu zamarzania i odmarzania gleby zostały wypchnięte ponad powierzchnię gruntu ...
Jeśli na drzewach są jeszcze zaschnięte owoce - trzeba je usunąć, bo mogą być źródłem chorób roślin ...
Bratki doskonale nadają się na pierwsze wiosenne dekoracje skrzynek i pojemników balkonowych, a także do ożywienia niezbyt kolorowych o tej porze rabat w ogrodzie ...
zobacz wszystkie
Twój ogród / Rośliny w mieszkaniu / Artykuły /

Domowa uprawa kiełków: W słoiku, na wacie, w doniczce, czy w kiełkownicy?

Wielki „buum” na kiełki trwa nieprzerwanie od lat. Nie dzieje się tak bez przyczyny. To wartościowe źródła witamin oraz składników pokarmowych, które można tanio i szybko produkować. Do wyboru mamy wiele gatunków kiełków i różne sposoby uprawy.

domowe kiełki fot. Natthapat Aphichayananthanakul - Pixabay.com

Kiełki to prawdziwe superfood ostatnich lat, ale znane i doceniane są już od starożytności. W Polsce jeszcze do niedawna znane były głównie pod postacią wielkanocnej rzeżuchy (dowiedz się, jak ją uprawiać i kiedy wysiewać), ale od kilku lat są stałym elementem sklepowych półek sklepów spożywczych.

Świeże kiełki są przysmakiem nie tylko dla miłośników kuchni wegetariańskiej, czy wegańskiej. Są doskonałym dodatkiem do dań mięsnych, kanapek i zdrowych przekąsek. Są prawdziwą skarbnicą witamin, soli mineralnych oraz błonnika i białka. Można spożywać je na surowo (jako dodatek do sałatek, surówek, jaj, sera, mięs) lub po obróbce termicznej (np. do dań kuchni azjatyckiej).

Domowa uprawa kiełków jest bardzo łatwa, zamiast kupować je w supermarkecie zacznij uprawiać je w domu. Na zdrowie!

kiełki nasiona fot. archiwum Budujemy Dom
fot. archiwum Budujemy Dom

Nasiona na kiełki kupisz w każdym sklepie ogrodniczym, a nawet w niektórych supermarketach. Oferta jest bardzo szeroka - można kupić nasiona do wysiewu (różne gatunki lub ich mieszanki) lub gotowe, świeże kiełki.

Poznaj najpopularniejsze nasiona na kiełki

Wybór nasion: Co wysiać na kiełki?

Na kiełki powinno się przeznaczać nasiona odpowiednio przygotowane do tego celu. Nie można w ten sposób korzystać z każdego opakowania - t.j. "zwykłych" nasion dostępnych w sklepach ogrodniczych. Nie chodzi tylko o gatunek, czy odmianę, ale o przygotowanie nasion do wysiewu. Mogą one (chociaż nie muszą) być zaprawiane przeciw chorobom lub szkodnikom. Substancje/preparaty, którymi zostały potraktowane, mogą działać szkodliwie na ludzki organizm.

Nie wszystkie kiełki warzyw nadają się do spożycia, dlatego do podkiełkowywania wybieraj tylko nasiona z opakowań oznaczonych jako "nasiona na kiełki".

Obecnie nasiona na kiełki można kupić niemal wszędzie – w centrach handlowych, ogrodniczych i internecie. Wybór jest ogromny – poszczególne gatunki różnią się składem chemicznym, właściwościami, czasem kiełkowania oraz oczywiście smakiem.

Uprawa kiełków: Różne metody hodowli

Bez względu na wybraną metodę, kiełki powinno się uprawiać w miejscu widnym, ale lekko osłoniętym. Młode, kiełkujące rośliny nie lubią ostrego, bezpośredniego nasłonecznienia (może wtedy dochodzić do zaparzeń i pleśnienia). Niektóre nasiona wymagają przed wysianiem namaczania. Kiełki powinno się podlewać tylko letnią, przegotowaną wodą. Po każdym moczeniu należy usunąć nadmiar wody (w niektórych sposobach hodowli, np.: kiełkownicy – dzieje się to samoczynnie).

uprawa kiełków w słoiku fot. arizanko - Fotolia.com
fot. arizanko - Fotolia.com

Uprawa kiełków w słoikach – na rynku można nabyć specjalne słoiki na kiełki z metalową, siateczkową pokrywką. Niestety są dość drogie. Jako alternatywy można więc użyć zwykłych słoi (zamiast pokrywki używa się gazy).

Nasiona umieszcza się w słoju tak, aby nie przekraczały ¼ jego wysokości. Zalewa się je letnią, przegotowaną wodą i pozostawia na kilka godzin. Następnie należy przykręcić pokrywę (z dziurami) lub przytwierdzić gazę. Słoik trzeba odwrócić dnem do góry (jeśli się uda to pod kątem 45 stopni – wtedy woda łatwo ścieka). Kiełki należy moczyć 2-4 razy dziennie.

Worki na kiełki – najczęściej są lniane w naturalnym kolorze (te barwione mogą posiadać niebezpieczne związki). Namoczone i wypłukane nasiona umieszcza się w worku. Dwa razy dziennie worek moczy się w letniej przegotowanej wodzie (przez ok. minutę). Następnie – po obcieknięciu wody – worek ustawia się w umiarkowanie ciepłym miejscu. Proces powtarza się przez kilka dni.

Rozwiązanie najlepiej sprawdza się w uprawie roślin, które nie wymagają światła do kiełkowania (np.: fasoli, soi, soczewicy). Niestety nie można na bieżąco podglądać rozwoju kiełków – materiał jest nieprzezroczysty.

uprawa kiełków w kiełkownicy fot. wawritto - Fotolia.com
fot. wawritto - Fotolia.com

Uprawa kiełków w kiełkownicy – polega na wysiewie nasion na specjalny system tac. Kiełkownica posiada kilka warstw, dzięki czemu można jednocześnie uprawiać różne gatunki. Może być plastikowa, ceramiczna lub szklana.

Nasiona umieszcza się na tacach kiełkownicy na różnych warstwach i przepłukuje codziennie 2-3 razy. Nadmiar wody spływa do najniżej położonej warstwy (bez kiełków).

Kiełkownica zapewnia mniej więcej podobny dostęp do światła na każdej wartwie. Kiełki, które osiągają duże rozmiary (np.: słonecznik), warto jednak umieszczać w niższych warstwach.

Uprawa kiełków na wacie – wiele gatunków można uprawiać po prostu umieszczając nasiona na talerzu lub innym pojemniku pokrytym wilgotną watą. Tak najczęściej postępuje się z pieprzycą siewną.

Inne gatunki, które w ten sposób uprawia się na kiełki, to rzodkiewka, gorczyca i siemię lniane. Przez okres produkcji należy zadbać, aby wata nie wyschła ani nie była nadmiernie wilgotna.

Uprawa kiełków w doniczce – jest podobna do uprawy na wacie lub ligninie, a tym że jako warstwy do kiełkowania używa się ziemi. Można wykorzystać uniwersalne podłoże ogrodnicze dla roślin doniczkowych lub specjalną ziemię do wysiewu. Ta metoda jest bardzo rzadko stosowana w domu, gdyż jest "brudna" wygląda najmniej estetycznie.

Najpopularniejsze gatunki roślin, których nasiona doskonale nadają się na kiełki

Gatunek Kiełkowanie Namaczanie
Właściwości prozdrowotne
Głównie związki Sposób uprawy
Lucerna (Alfa-Alfa)
5-7 dni 4-5 godz. Zwiększają odporność organizmu, zapobiegają nowotworom i chorobom serca, działają odtruwająco, obniżają poziom cholesterolu Witaminy (A, E, z grupy B), sole mineralne (Fe, Ca, Mg, P). kiełkownica, wata
Rzeżucha (pieprzyca siewna) 5-7 dni brak Działają moczopędnie i żółciopędnie, wzmacniają włosy i paznokcie, regulują pracę tarczycy Witaminy (A, B, C, K), sole mineralne (Ca, Fe, P, Zn, K, Mg, Mn, J), białko wata
Gorczyca 6-7 dni 6-8 godz. Pobudzają trawienie, działają przeciwzapalnie Witaminy (A, B, C, K), sole mineralne (Ca, Fe, Mg, Zn, K, P, Mn, Cu, Se), karoten, przeciwutleniacze kiełkownica, wata
Fasola mung 2-4 dni 10 godz. Obniżają poziom złego cholesterolu, są „syte” i jednocześnie mniej ciężkostrawne od nasion fasoli Witaminy (A, B, C, E, K), sole mineralne (Ca, Mg, Fe, P, Zn, Mn, Se, Cu), białko, błonnik kiełkownica, słoik
Rzodkiewka 5-6 dni 4-5 godz. Działają wykrztuśnie, pomagają przy przeziębieniu, oczyszczają zatoki, przyśpieszają przemianę materii Witaminy (A, B, C, E), sole mineralne (Ca, Fe, Mg, Zn, S, K, F, Cu, Mn), białko kiełkownica, słoik
Słonecznik 2-3 dni 8-10 godz. Przyśpieszają przemianę materii, wzmacniają kości i zęby Witaminy (A, B, C, D, E, K), sole mineralne (Ca, Fe, Zn, P, Mn, J, Co), białko, kwasy organiczne kiełkownica, słoik, woreczek (warto zdjąć przezroczystą, cienką błonkę pokrywającą nasiona – to zapobiegnie gniciu)
Kozieradka 3-5 dni 6-8 godz. Pobudzają pracę żołądka i wątroby, oczyszczają organizm z toksyn,działają ochronnie na błonę śluzową układu pokarmowego Witaminy (A, B, C), sole mineralne (Ca, Fe, K, Zn, P, S), białko, flawonoidy, saponiny kiełkownica, słoik
Soczewica 4-5 dni 8 godz. Działają przeciwzapalnie i przeciwirusowo, poleca się je kobietom w ciąży Witaminy (A, B, C, K), sole mineralne (Ca, Fe, Zn, P, K, B, Se, Mo), karoten, białko kiełkownica, słoik, woreczek
Soja 4-6 dni 10-12 godz. Pomagają obniżyć ciśnienie krwi i poziom „złego” cholesterolu, poprawiają wygląd skóry Witaminy (A, B, C, K), sole mineralne (Ca, Fe, Mg, Cu, Mn, P), białko i błonnik W woreczku (trzeba płukać – wytwarza śluz)
Kapusta 5-8 dni 4-6 godz. Wzmacniają układ odpornościowy Witaminy (A, B, C,E, K), sole mineralne (Ca, Fe, Mg, K, P, Zn, Se), karoten, błonnik, białko kiełkownica
Len
(siemię lniane)
5-7 dni 4 godz. Regulują pracę układu pokarmowego, obniżają poziom złego cholesterolu, przeciwdziałają miażdżycy i chorobom układu krążenia Witaminy (E, F, K), sole mineralne (Ca, Fe, Mg, Cu, P), kwasy tłuszczowe wata
Burak 6-8 dni 10 godz. Obniżają ciśnienie krwi, odkwaszają organizm, działają przeciwnowotworowo
Witaminy (A, B, C), sole mineralne (K, Ca, Fe, Mg, Cu, Mn), błonnik, barwniki słoik, kiełkownica

Przechowywanie kiełków

W pełni uformowane kiełki powinno się przechowywać w lodówce. Wcześniej należy je wysuszyć. Średni termin przydatności wynosi 7dni. Naczynia do produkcji kiełków należy co pewien czas zdezynfekować (oprócz płynu do mycia warto użyć octu lub alkoholu).

 

Tekst: Michał Mazik, zdjęcie tytułowe: Natthapat Aphichayananthanakul - Pixabay.com

Polecamy produkty ogrodnicze w sklepie internetowym Sadowniczy.pl



Pozostałe artykuły

kiełki rzeżuchy fot. Esther Merbt - Pixabay.com
Rzeżucha i spółka, czyli zaproś wiosnę na swój talerz Wiosna to czas, kiedy naturalnym odruchem jest poszukiwanie nowalijek, których po... więcej
jak nawozic storczyki fot. Flower Council Holland
Nawożenie storczyków: Jak i czym nawozić domowe orchidee? Domowa uprawa storczyków może być problemem dla wielu początkujących ogrodników.... więcej
wieniec adwentowy w formie do ciasta
Zrób to sam: Świąteczny wieniec w starej tortownicy + FILM Upcycling to najnowszy trend wykorzystywany również do tworzenia gwiazdkowych dekoracji.... więcej
pielęgnacja gwiazdy betlejemskiej fot. Stars For Europe
Jak pielęgnować gwiazdę betlejemską? Pytanie czytelnika: Jak co roku zdecydowałam się na zakup gwiazdy betlejemskiej.... więcej
liście i kwiaty begonie w doniczkach fot. Flower Council Holland
Liście czy kwiaty? Uprawa begonii w doniczkach Już najwyższy czas odkurzyć dawno zapomniane, niegdyś niezwykle modne i uwielbiane... więcej
uprawa cytrusów w domu fot. Cora Muller - Fotolia.com
Cytryny, mandarynki i pomarańcze: Domowa uprawa cytrusów Cytrusy (pomarańcze, cytryny i mandarynki) z powodzeniem można uprawiać jako rośliny... więcej
zobacz wszystkie
Newsletter ZielonyOgrodek.pl
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
Artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych, reportaże z wizyt w ogrodach całego świata, porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród, gotowe projekty ogrodów, informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
x

Zamknij okno
Newsletter
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe
informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Zapisz się do newslettera
Przycinanie róż – po co, kiedy i jak przycinać róże?

Pytanie czytelnika: Mam duży i stary ogród, a w nim kilkadziesiąt róż. Są to między innymi róże wielkokwiatowe, rabatowe, pnące, pienne ...