Morwa czarna

morus nigra

grupa roślin:

Owocowe, warzywne

podgrupa roślin: drzewa owocowe

Charakterystyka rośliny

  • pokrój: wzniesiony
  • kolor kwiatów: żółte
  • kwiatostan: pojedynczy
  • okres kwitnienia: V, VI
  • zapach: kwiaty, owoce
  • owoce: jadalne, niełupka
  • trwałość liści: sezonowe
  • przydatność do spożycia: owoce
  • gleba: gliniasta, lekka, piaszczysta
  • odczyn gleby: obojętna
  • wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
  • stanowisko: słońce
  • zastosowanie: parki, roślina jadalna, żywopłoty

 

Polecamy rośliny i produkty ogrodnicze w sklepie internetowym Sadowniczy.pl

Morwa czarna (morus nigra) należy do rodziny morwowatych (Moraceae). W środowisku naturalnym występuje w Azji Mniejszej, ale jest uprawiana również w Europie oraz Ameryce Północnej. W Europie uprawia się ją od około XVI wieku, dlatego formy zdziczałe można spotkać na skrajach lasów i na polanach.

Morwa czarna to niewysokie drzewo (do 15m wysokości) o gęstej, rozłożystej koronie. Wytwarza ząbkowate, owalne liście ułożone skrętolegle. Kwitnie w maju i czerwcu, wytwarzając drobne jednopienne kwiaty - męskie i żeńskie. Owocem jest czarna niełupka wchodząca w skład owocostanu orzeszkowego. Owoce dojrzewają w sierpniu.

Morwa czarna owoce

Morwa czarna ma podobne wymagania jak morwa biała. Dobrze rośnie na miejscach słonecznych i na przepuszczalnych, gliniastych lub piaszczystych glebach. Jest bardziej wrażliwa na mróz od morwy białej i najlepiej sadzić ją w miejscach osłoniętych, wolnych od zastoisk mrozowych w cieplejszych regionach Polski. To gatunek dość odporny na choroby i szkodniki. Zwykle nie wymaga cięcia - poza formowaniem i ograniczaniem wzrostu (zabiegi wykonuje się pod koniec zimy). Roślina znosi zanieczyszczenia powietrza, dlatego warto ją uprawiać jako zieleń miejską (jedynie w celach ozdobnych).

Owoce morwy mają słodko-kwaśny, nieco mdły smak. Są spożywane na surowo lub służą do wytwarzania dżemów, konfitur i soków. Zawierają witaminy A, C, witamin z grupy B, flawonoidy i taniny. Są polecane cukrzykom i osobom na diecie a przetwory z morwy czarnej warto spożywać na przeziębienie.

fot. Fanghong, wikipedia

Inne rośliny w podgrupie:
brzoskwinia zwyczajna, fot. www.kwiatyozdobne.pl Czeremcha późna Czeremcha zwyczajna czereśnia, fot. www.kwiatyozdobne.pl Dereń jadalny (wiki.cc, fot.Philipp Weigell)

Newsletter ZielonyOgrodek.pl
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
Artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych, reportaże z wizyt w ogrodach całego świata, porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród, gotowe projekty ogrodów, informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
x

Zamknij okno
Newsletter
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe
informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Zapisz się do newslettera
Kiedy zacząć dokarmianie ptaków?

Późna jesień to najlepszy moment, by zacząć dokarmianie ptaków - podaje rzecznik Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków. Przypomina jednak: jeśli przyzwyczaimy do tego ptaki, należy dbać, by w miejscu dokarmiania pokarm dostępny był stale, ...