Logo
Logo

Uprawa ogórków na przetwory | Jakie nasiona wybrać, by mieć smaczne zbiory?

Ogórki to zaraz obok pomidorów najchętniej uprawiane warzywa w przydomowych ogrodach. Ich uprawa nie jest trudna, a samodzielnie wyhodowane mają niesamowity smak. Warto rozważyć samodzielną uprawę, zwłaszcza jeśli wykorzystuje się je na przetwory. Rosnące ceny skutecznie zniechęcają przed zakupem większej ilości, a przydomowa uprawa całkowicie niweluje ten problem. Jak uprawiać ogórki? Jak dbać o ogórki i kiedy są one gotowe do zbioru? Jakie nasiona warto kupować? Jak zrobić ogórki kiszone i konserwowe?  

Artykuł powstał we współpracy z internetowym sklepem z nasionami firmy PlantiCo, gdzie znajdziesz ponad 1.000 pozycji asortymentowych nasion warzyw.

Spis treści
Dlaczego warto samemu uprawiać ogórki? Jakie odmiany ogórków wybrać do ogrodu? Które odmiany najlepiej nadają się do kwaszenia i konserwowania? Jak samodzielnie uprawiać ogórki w ogrodzie? Jakie wymagania mają ogórki? Jak dbać o ogórki? Dlaczego warto robić przetwory z ogórków? Na czym polega kiszenie i konserwowanie ogórków?

Dlaczego warto samemu uprawiać ogórki?  

Własna uprawa ogórków (tak, jak innych warzyw) to najlepsze rozwiązanie z wielu względów. Przede wszystkim, dzięki temu ma się całkowity wpływ na to, jakie środki uprawy roślin są stosowane. To oznacza, że można uzyskać zdrowe ogórki bez chemii i sztucznych nawozów. Taka zdrowa uprawa sprawia, że ogórki są pełne wartości odżywczych oraz niezwykle smaczne.

Ogórki zawierają bardzo dużo wody (aż 90%), więc świetnie nawadniają i są bardzo orzeźwiające, co ma szczególne znaczenie latem. Dodatkowo zawierają: wit. C, wit. z grupy B, wapń, magnez, żelazo, potas i fosfor, a to oznacza, że pozytywnie wpływają na zdrowie człowieka, działając antyoksydacyjnie i antynowotworowo. Dlaczego jeszcze warto uprawiać samemu ogórki?

  • Oszczędność – własne warzywa są zawsze tańszą alternatywą, a w obliczu rosnących cen żywności, ogródek warzywny staje się jeszcze bardziej opłacalny.
  • Satysfakcja – zbieranie owoców własnej pracy zawsze daje ogromną satysfakcję.
  • Dostępność – ogórki we własnym ogródku są zawsze dostępne, gdy mamy na nie ochotę.  

Samodzielna uprawa ogórków nie jest bardzo wymagająca ani trudna, a plony potrafią być wyjątkowo obfite. Ze świeżych ogórków warto zrobić przetwory, by ich smakiem i walorami zdrowotnymi cieszyć się w zimowych miesiącach! Uprawiając ogórki z nasion masz 100% pewność, że plony będą zdrowe i obfite! To także najlepszy sposób uprawy, bo najtańszy. Kupując 1 torebkę nasion możesz wyhodować nawet kilkadziesiąt roślin!

Jakie odmiany ogórków wybrać do ogrodu?  

Dobry sklep z nasionami to duży wybór różnych odmian ogórków, które należy dopasować do swoich potrzeb. Poszczególne odmiany różnią się smakiem, wielkością, odpornością na choroby oraz innymi cechami użytkowymi. Przede wszystkim, chcąc uprawiać ogórki w ziemi, należy wybierać odmiany ogórków gruntowych, gdyż ogórki szklarniowe nie wyrosną bez przykrycia.

Następnie należy przemyśleć, jak zostaną wykorzystane plony – w sklepie dostępne są odmiany ogórków, które idealnie nadają się do kiszenia, marynowania lub są najlepsze do spożycia na surowo. Różnią się one wielkością i smakiem, zapewniając najlepsze właściwości w zależności od przeznaczenia. Chcąc wykorzystać warzywa i na przetwory, i do spożycia na surowo warto wybierać odmiany uniwersalne.

Dlaczego warto wybierać markowe nasiona?  

Nasiona renomowanych producentów może i są droższe, ale wynika to z restrykcyjnych przepisów i zasad, obowiązujących podczas produkcji oraz przechowywania, co wpływa na koszt produkcji. To z kolei przekłada się na wyższą jakość nasion, a więc i samych roślin, które z nich wyrastają. Warto pamiętać, że w przypadku nasion ich jakość ma kluczowe znaczenie, gdyż wpływa na zdolność kiełkowania, czyli to z ilu nasion faktycznie wyrosną rośliny. Dodatkowo dobre nasiona to zdrowe rośliny i smaczne, obfite plony.  

Sprawdź 20 najlepszych odmian ogórków z przeznaczeniem do kiszenie i konserwowania. Znajdź je już teraz w ofercie sklepu z nasionami sklep.plantico.pl. Postaw na sprawdzone i zdrowe odmiany, które dadzą obfite plony!

Ogórek gruntowy Andrus
ANDRUS F1
Odmiana średnio wczesna, bardzo plenna. Owoce cylindryczne, średniej długości, bardzo kształtne z długimi smugami.
SPRAWDŹ, GDZIE KUPIĆ
Ogórek gruntowy ARKO
ARKO F1
Odmiana wczesna, bardzo plenna. Owoce smukłe, ciemnozielone, bez tendencji do zniekształceń. Wysoka tolerancja wobec mącznika rzekomego.
SPRAWDŹ, GDZIE KUPIĆ
Ogórek konserwowy AVATAR F1
AVATAR F1
Odmiana wczesna, owoce wydłużone, walcowate, jasnozielone z intensywnie zieloną nasadą. Odmiana o wysokiej tolerancji wobec mącznika rzekomego
SPRAWDŹ, GDZIE KUPIĆ
Ogórek gruntowy Borus
BORUS F1
Odmiana średnio wczesna, plenna, owoce smukłe, bardzo kształtne, ze słabo widocznymi smugami. Nie wykazują tendencji do tworzenia pustych komór nasiennych. Utrzymują piękną, zieloną barwę po przetworzeniu.
SPRAWDŹ, GDZIE KUPIĆ
Ogórek konserwowy Cezar
CEZAR F1
Odmiana plenna, średniowczesna, grubo-brodawkowa, białokolcowa. Owoce bardzo kształtne, zielone z jasnymi smugami, wyrównane, bez tendencji do żółknięcia. Odporny na mączniaka prawdziwego, parcha dyniowatych i wirusa zwykłej mozaiki ogórków.
SPRAWDŹ, GDZIE KUPIĆ
Ogórek gruntowy Edmar
EDMAR F1
Odmiana wczesna, partenokarpna, pozbawiona goryczy. Polecana do uprawy w gruncie i pod osłonami. Kolor skórki intensywnie zielony, owoce smukłe bez tolerancji do grubienia i zniekształceń, długości ok. 12 cm.
SPRAWDŹ, GDZIE KUPIĆ
Ogórek gruntowy Frykas
FRYKAS F1
Odmiana średnio wczesna, owoce krótkie, delikatnie bruzdowane, pozbawione goryczy, bez tendencji do żółknięcia. Oodmiana odporna na parcha dyniowatych oraz wykazuje wysoką tolerancję wobec mącznika rzekomego, mącznika prawdziwego i kanciastą plamistość liści. Nie wymaga prowadzenia intensywnej ochrony chemicznej przeciw chorobom.
SPRAWDŹ, GDZIE KUPIĆ
Ogórek gruntowy Gomes
GOMES F1
Odmiana średnio-wczesna, bardzo plenna, o średniej sile wzrostu. Owoce kształtne, ciemnozielone, wolne od goryczy, grubo-brodawkowe, białokolcowe. Odmiana odporna na parcha dyniowatego oraz wysoce tolerancyjna wobec mącznika rzekomego i prawdziwego.
SPRAWDŹ, GDZIE KUPIĆ
Ogórek gruntowy Horizon
HORIZON F1
Odmiana bardzo wczesna, bardzo plenna. Owoc wydłużony, bez tendencji do przerastania na grubość. Barwa skórki intensywnie zielona z lekko rozjaśnionym końcem. Wysoka tolerancja wobec mącznika rzekomego.
SPRAWDŹ, GDZIE KUPIĆ
Ogórek gruntowy Julian
JULIAN F1
Odmiana średnio późna, owoc cylindryczny bardzo kształtny, ze smugami. Nie wykazuje tendencji do tworzenia pustych komór nasiennych. Plonuje aż do późnego lata.
SPRAWDŹ, GDZIE KUPIĆ
Ogórek gruntowy Krak
KRAK F1
Odmiana średnio wczesna. Owoc kształtny, cylindryczny, bez tendencji to tworzenia pustych komór. Barwa skórki intensywnie zielona z jaśniejszymi smugami. Wysoka tolerancja wobec mącznika rzekomego, odporny na wirusa zwykłej mozaiki ogórka.
SPRAWDŹ, GDZIE KUPIĆ
Ogórek gruntowy Liberty
LIBERTY F1
Odmiana bardzo wczesna, pozbawiona goryczy. Barwa skórki zielona, brodawka gruba, wyraźna, średniej wielkości, rozmieszona prawie na całej powierzchni. Owoc smukły, nie wykazuje tendencji do przerastania na grubość. Wysoka tolerancja wobec mącznika rzekomego.
SPRAWDŹ, GDZIE KUPIĆ
Ogórek gruntowy Maksimus
MAKSIMUS F1
Odmiana wczesna, o średnim wigorze. Owoce pozbawione goryczy, cylindryczne, lekko żebrowane, zielone, z jasnymi smugami i marmurkiem, skóra z połyskiem brodawki na owocach duże, średnio liczne, kolec biały. Tolerancyjny wobec mącznika rzekomego i prawdziwego.
SPRAWDŹ, GDZIE KUPIĆ
Ogórek gruntowy Polan
POLAN F1
Odmiana średnio wczesna, bardzo plenna. Kolor skórki jasnozielony, owoc smukły z jasnymi smugami. Nie wykazuję tendencji do tworzenia pustych komór nasiennych. Z uwagi na szybki wzrost, zbiory poleca się przeprowadzać codziennie.
SPRAWDŹ, GDZIE KUPIĆ
Ogórek gruntowy Remiz
REMIZ F1
Odmiana średnio wczesna, bardzo plenna. Owoce smukłe, jasnozielone, bez tendencji do zniekształceń, brodawki średniej wielkości, liczne. Wysoka tolerancja wobec mącznika rzekomego.
SPRAWDŹ, GDZIE KUPIĆ
Ogórek gruntowy Soplica
SOPLICA F1
Odmiana średnio wczesna, bardzo plenna o długim okresie plonowania. Duża zdolność do regeneracji pozwala na przedłużenie zbiorów do późnej jesieni. Owoce o zielonej barwie z jasnymi smugami do ¾ długości, kształtne, bez goryczy, białe kolce na owocu. Większość plonu stanowią owoce długości 6-9 cm (ogórek do konserwowania) i 9-12 (kwaszeniak). Pdmiana o wysokiej tendencji wobec mącznika rzekomego, odporna na parcha dyniowatych i mącznika prawdziwego.
SPRAWDŹ, GDZIE KUPIĆ
Ogórek gruntowy Starter
STARTER F1
Odmiana bardzo wczesna, pozbawiona goryczy. Owoce wydłużone, bez tendencji do przerastania na grubość. Skórka jasnozielona, brodawka gruba, średniej wielkości, rzadka. Wysoka tolerancja wobec mącznika rzekomego.
SPRAWDŹ, GDZIE KUPIĆ
Ogórek gruntowy Śremianin
ŚREMIANIN F1
Odmiana bardzo wczesna, bardzo plenna, owoce jasnozielone, bez skłonności do żółknięcia i przerastania na grubość. Wysoka tolerancja na mącznika rzekomego i prawdziwego.
SPRAWDŹ, GDZIE KUPIĆ
Ogórek gruntowy Śremski
ŚREMSKI F1
Odmiana bardzo wczesna, bardzo plenna, o silnym wzroście i długich pędach. Owoce cylindryczne o nasadzie łagodnie zaokrąglonej z małą komorą nasienną, brodawki liczne, grube.
SPRAWDŹ, GDZIE KUPIĆ
Ogórek gruntowy Śremski Nowy
ŚREMSKI NOWY F1
Odmiana wczesna, owoce wydłużone, cylindryczne, bez tendencji do przerastania na grubość. Barwa skórki zielona, z delikatnym marmurkiem i bardzo delikatnymi smugami. Odmiana o wysokiej tolerancji wobec mącznika rzekomego.
SPRAWDŹ, GDZIE KUPIĆ

Jak uprawiać ogórki w ogrodzie?

Samodzielna uprawa ogórków nie jest bardzo wymagająca ani trudna, a plony potrafią być bardzo obfite. Warto jedynie zadbać o prawidłowe nawożenie, podlewanie i wysiewanie ogórków, aby rośliny odwdzięczyły się wspaniałymi plonami. Ogórki można uprawiać w gruncie albo w szklarniach. Uprawa gruntowa jest zdecydowanie łatwiejsza i tańsza, ale uprawa szklarniowa zapewnia większe plony, gdyż ogórki lubią ciepło i słońce. Mimo to uprawa ogórków w gruncie cieszy się największą popularnością.

Jak zrobić rozsadę ogórków?  

Chcąc uzyskać najlepsze plony, warto przygotować rozsadę ogórków, czyli wysiać je do małych doniczek (np. wielodoniczek). W kwietniu do doniczki wypełnionej ziemią kompostową lub ziemią do wysiewu wkłada się 3 nasiona na głębokość ok. 2 cm, a następnie odstawia w miejsce z dostępem do światła i o temp. co najmniej 18 stopni. W drugiej połowie maja siewki można przesadzić do gruntu w miejsce docelowe uprawy, uważając, aby nie uszkodzić delikatnych korzeni. Rozsada pozwala przyspieszyć zbiory oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób grzybowych i atakowi niektórych szkodników np. śmietki kiełkówki.  

Czy ogórki można siać do gruntu?  

Ogórki można też siać bezpośrednio do gruntu, co jest znacznie łatwiejsze, tańsze i szybsze. Trzeba jednak pamiętać, że rozsada zapewnia obfitsze plony. Wysiew ogórków do gruntu można przeprowadzać, dopiero gdy temp. gleby wynosi, co najmniej 15 stopni, czyli zazwyczaj w drugiej połowie maja. Nasiona wysiewa się pojedyncze, co około 5 – 10 cm lub w grupach po 3 nasiona, a po wykiełkowaniu wybiera się najsilniejszą siewkę.  

Uprawa ogórków z siewu do gruntu i na rozsadę
Fot. Aleksandr Mokhnachev, Bilalphotos, Katerina Bolotina, Nadzeya Haroshka / Dreamstime
Wysiewanie ogórków do gruntu i na rozsadę nie powinno sprawić problemów nawet początkującym ogrodnikom. Korzystając z naszych wskazówek zrobisz to prawidłowo i w odpowiednim czasie.

Jakie wymagania mają ogórki?  

Ogórki wymagają stanowiska słonecznego i zacisznego, dobrze osłoniętego od wiatru. Podłoże powinno być żyzne, zasobne w składniki pokarmowe, ale o niskiej zawartości azotu, który powoduje nadmierny rozrost części zielonych, osłabiając plony. Gleba próchnicza, dość przepuszczalna, ale dobrze utrzymująca wilgotność. PH gleby powinno wynosić min. 5,8, ale najlepsze jest od 6 do 7,2. Przy niższym odczynie gleba wymaga wapnowania. Do sprawdzenia pH gleby służy kwasomierz do gleby, który w prosty sposób umożliwia sprawdzenie aktualnych warunków.  

Jak dbać o ogórki?  

Kluczowe w pielęgnacji ogórków jest odpowiednie nawożenie – rośliny do wydania obfitych plonów wymagają dużej ilości składników pokarmowych. Dlatego glebę pod wysiew ogórków warto wzbogacić kompostem lub rozłożonym obornikiem bądź obornikiem granulowanym. W okresie intensywnego wzrostu podłoże należy dodatkowo zasilać co 2 tygodnie, stosując nawóz bogaty w potas i ubogi w azot, a najlepiej specjalistyczny nawóz do ogórków, który jest odpowiednio zbilansowany pod potrzeby tych warzyw.

Nie należy też doprowadzać do przesuszenia gleby – w razie suszy ogórki należy podlewać, uważając, aby nie zamoczyć liści, gdyż sprzyja to rozwojowi chorób grzybowych. Najlepiej ogórki podlewać skąpo, a często.

Ogórki są dość podatne na choroby, dlatego warto wykonać opryski miedzianem, który wykonuje się, gdy na roślinie są dwa kwiaty. Miedzian może spowodować żółknięcie brzegów liści, co jest zjawiskiem naturalnym. To nieszkodliwy środek o krótkim okresie karencji. Niestety jest toksyczny dla owadów pożytecznych, więc warto go stosować poza okresami aktywności pszczół, a więc po zachodzie słońca.

W uprawie ogórków warto również stosować płodozmian oraz sadzić w pobliżu rośliny, które zmniejszają ryzyko występowania chorób i szkodników charakterystycznych dla ogórków. Są to m.in.: bazylia, cebula i czosnek.  

Zbiór ogórków
Fot. Chernetskaya / Dreamstime

Kiedy zbierać ogórki?

Ogórki można zbierać od lipca do października, a częste zbiory plonów, pobudzają roślinę do produkcji kolejnych ogórków. Dokładny czas nie ma znaczenia, a ogórki warto zbierać na bieżąco, gdy są potrzebne (najlepiej co dwa dni, a nawet codziennie). Na przetwory najlepiej wybierać mniejsze okazy, co ułatwi kiszenie i konserwowanie ogórków. Warto też pamiętać, że ogórków nie należy zbierać podczas upału ani deszczu – najlepiej robić to w suche dni wczesnym rankiem lub wieczorem. Lepiej nie urywać ogórków z łodyg, gdyż łatwo w ten sposób uszkodzić rośliny – zdecydowanie lepiej odcinać je ostrym nożykiem lub wykręcać.

Dlaczego warto robić przetwory z ogórków?  

Kiszenie i konserwowanie ogórków to doskonały sposób na przedłużenie ich żywotności i uzyskanie pysznych warzyw pełnych wartości odżywczych przez okres jesienno-zimowy, gdy dostęp do świeżych warzyw jest dużo trudniejszy.

Ogórki kiszone, a zwłaszcza woda z nich zawiera ogromne ilości składników odżywczych oraz żywe kultury bakterii, które korzystnie wpływają na układ pokarmowy, a zwłaszcza na jelita, co przekłada się na lepsze funkcjonowanie całego organizmu, również odporności. Z kolei ogórki konserwowe to prawdziwe bogactwo składników mineralnych, dostarczając przede wszystkim wapń, który pozytywnie wpływa na układ kostny, nerwowy i pomagają regulować ciśnienie. 

Ogórki na przetwory
Fot. Lrlucik / Dreamstime

Na czym polega kiszenie i konserwowanie ogórków?

Kiszenie ogórków to tak naprawdę poddawanie ich procesowi krótkotrwałej fermentacji. Żywe kultury bakterii rozpoczynają ten proces, stopniowo zmieniając cukry zawarte w ogórkach na kwas mlekowy, który zapewnia charakterystyczny smak i aromat kiszonych warzyw. Dzięki temu zamknięte w słoikach ogórki mogą być przechowywane w chłodnym miejscu nawet przez kilka miesięcy. Z kolei konserwowanie warzyw polega głównie na stworzeniu odpowiedniego środowiska, które zapobiega psuciu się produktów, a dodatkowo zapewnia ich niepowtarzalny smak.

Przepis na kiszone ogórki  

Składniki

  • 1 kg ogórków gruntowych (najlepiej wybrać małe lub średnie)
  • główka czosnku
  • pół pęczka kopru
  • 1 l wody
  • 2 łyżki soli
  • Opcjonalnie: kawałek chrzanu, liście chrzanu
  • Duży słój lub 2 słoiki o pojemności 1 l  

Wykonanie

  1. Wodę zagotować i rozpuścić w niej sól.
  2. Ogórki umyć, a słoiki wyparzyć.
  3. Do słoików, dzieląc po równo na każdy pojemnik włożyć: ogórki, przekrojone na pół ząbki czosnku, koper i ewentualnie chrzan oraz inne dodatki.
  4. Całość zalać wodą z solą tak, aby ogórki znalazły się pod wodą.
  5. Słoiki mocno zakręcić i odstawić.
  6. Po około 2 tygodniach można rozkoszować się ich smaki. 

Przepis na ogórki konserwowe  

Składniki

  • 1 kg małych ogórków gruntowych
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 1 l wody
  • 1/3 szklanki cukru
  • łyżka soli
  • 1 średnia marchew
  • kawałek chrzanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki kopru
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 łyżeczki ziaren gorczycy
  • 3 słoiki o pojemności 1 l  


Wykonanie

  1. Ogórki umyć, a słoiki dokładnie wyparzyć.
  2. Zagotować wodę z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu, gdy woda zacznie wrzeć, dodać sól i cukier, wymieszać, gotować przez 10 min pod przykryciem.
  3. Odczekać kilka min i dodać ocet, a następnie całość wystudzić.
  4. Marchew obrać i pokroić w plastry lub słupki, czosnek obrać i przekroić na pół, chrzan obrać i pokroić w grubą kostkę lub słupki, a koper podzielić na mniejsze części.
  5. Do każdego słoika włożyć, rozdzielając po równo: gorczycę, marchew, czosnek, koper i chrzan, ułożyć ogórki.
  6. Całość zalać wodą tak, aby przykrywała ogórki, a słoiki mocno zakręcić.
  7. Chcąc przechować ogórki konserwowe przez dłuższy czas, należy je krótko pasteryzować.
Co zasiejesz to zbierzesz! Jeśli więc zależy Ci na dorodnych ogórkach, nie oszczędzaj na nasionach. Wybierz sprawdzonego dostawcę, by mieć pewność, że nasiona charakteryzują się wysoką jakością i dobrą zdolnością kiełkowania – pochodzą tylko od sprawdzonych producentów. Gwarantuje to powodzenie uprawy i uzyskanie obfitych i zdrowych plonów. Nie zastanawiaj się i zapoznaj się z ofertą sklepu internetowego sklep.plantico.pl, gdzie znajdziesz nasiona ogórków i wszystkich innych warzyw w jednym miejscu, bez wychodzenia z domu. Sprawdź już teraz!

Artykuł powstał we współpracy ze sklepem internetowym sklep.plantico.pl

Sklep prowadzony jest przez firmę PlantiCo Zielonki Sp. z o.o. – uznanego i najwiejszego hodowcę i producenta warzyw i kwiatów w Polsce

Autor
Uprawa ogórków na przetwory | Jakie nasiona wybrać, by mieć smaczne zbiory?
Uprawa ogórków na przetwory | Jakie nasiona wybrać, by mieć smaczne zbiory?
Redakcja portalu ZielonyOgrodek.pl

Portal ZielonyOgrodek.pl prowadzony jest przez doświadczony zespół redakcyjny. Tworzymy dla Was treści z pasją i zaangażowaniem, ale przede wszystkim dzielimy się naszymi pomysłami i ogrodowym doświadczeniem.

Tagi
Powiązane tematy