Polecamy sklep ogrodniczy Sadowniczy.pl

Temat na czasie

Gnojówka i wyciąg z POKRZYWY - przygotowanie i zastosowanie
pokrzywa fot. Helga Strazzanti Pixabay Public Domain CC0
Dowiedz się jak przygotować gnojówkę i wywar z pokrzywy. To naturalne środki ochrony roślin i nawozy dolistne, które możesz stosować w swoim ogrodzie bez obaw, że zaszkodzisz naturalnemu środowisku.  

tydzień w ogrodzie   19-06 - 25-06

mięta pieprzowa
Zbierajmy zioła (mięta, oregano, tymianek) do suszenia i kwiaty na suche bukiety. Rośliny zbiera się w pogodny dzień (nie wilgotny), w godzinach popołudniowych. Suszy się je w luźnych, zawieszonych pęczkach, w przewiewnym, ciemnym pomieszczeniu. ...
Można zakończyć zbiór wczesnych warzyw (przedplonu): cebuli z dymki, kalafiorów, kapusty głowiastej, rzodkiewki, sałaty, szpinaku. ...
Ważne jest usuwanie bocznych pędów pomidora (tzw. wilków), wyrastających w kątach liści. Większe krzaki należy przywiązać do palików. ...
Można przygotować sadzonki z młodych przyrostów ozdobnych krzewów liściastych. W tym celu do ukorzenienia należy uciąć młode pędy z 3-4 węzłami. ...
Zwalczamy szkodniki drzew owocowych (jabłkóweczkę, mszyce, śliwkóweczkę). Na pniach można umieścić opaski chwytne. ...
zobacz wszystkie

Artykuły



wentylacja w pieczarkarni fot. ALNOR
Wentylacja w pieczarkarniOdpowiednia wentylacja ma za zadanie zapewnienie prawidłowego procesu wzrostu grzybów co bezpośrednio...więcej
samodzielna uprawa warzyw daje wiele radości fot. coco - Fotolia.com
Warzywnik: Moda na własne uprawyChoć założenie własnego warzywnika nie jest kosztowne, to wymaga dużego nakładu własnej pracy...więcej
uprawa ziół w ogrodzie i w doniczkach fot. Flora Dania
Niezłe ziółka: Uprawa ziół w ogrodzie i w doniczkachZioła to zwykłe rośliny o niezwykłych właściwościach. Są nie tylko skarbnicą smaków i aromatów, ale także skutecznymi lekami. W przydomowych ogródkach najbardziej popularne są gatunki przyprawowe, jednak coraz powszechniej wykorzystywane są ich właściwości lecznicze. Poznaj zasady uprawy...więcej
zobacz wszystkie

Projekty

Ogród do odpoczynku z małą uprawą warzyw
Projekt ogrodu: Duży ogród wypoczynkowy z małą uprawą warzywW ogrodzie położono nacisk na zapewnienie miejsca do uprawy ulubionych warzyw i krzewów owocowych, pozostawiając jednak odrobinę przestrzeni na wypoczynek, dzięki czemu ogród ten łączy funkcję użytkową i wypoczynkową. więcej
Projekt ogrodu: Ogród z sadem i warzywnikiemProjekt koncepcyjny ogrodu o powierzchni 900 m2. Projekt obejmuje niewielki sad oraz ogród warzywny obok domu i roślin ozdobnych oraz elementów architektury ogrodowej. więcej
Projekt ogrodu o powierzchni 900 m2
Projekt ogrodu: Ogród na planie litery LZałożenia: Działka na planie litery L o powierzchni 1500 m2. Usytuowana przy mało ruchliwej ulicy, w sąsiedztwie domków jedno- i wielorodzinnych. Planowany ogród powinien mieć miejsce do uprawy różnorodnych warzyw. Mile widziany byłby mały stawek, w którym można hodować rybki. więcej
Ogród na planie litery L
Projekt ogrodu: Geometryczne ramy trzech przedogródków w zabudowie szeregowejPropozycja rozwiązania przestrzeni przedogródków opiera się na rysunku szachownicowym. Linearny podział wyznaczają granitowe płyty, które oddzielone są od siebie kwaterami wypełnionymi naprzemiennie jasnymi otoczakami i żurawką, rośliną charakteryzującą się wysoko wypiętrzonymi w stosunku do liści kwiatostanami. więcej
Geometryczne ramy
zobacz wszystkie

Porady

zobacz wszystkie

GRZYBY z własnej uprawy - boczniaki i shiitake

Wiele gatunków grzybów można samodzielnie uprawiać w ogrodzie i w domu. Jedne z najpopularniejszych grzybów - boczniaki i najbardziej prozdrowotne shiitake można uprawiać w warunkach domowych. Co więcej, uprawa jest banalnie prosta i nie nastręcza problemów.

Shittake - fot. www.sxc.hu/davidlat

Aby uprawiać grzyby w domu, nie potrzeba ani wiele miejsca, ani wysiłku. Grzyby są bowiem łatwe w uprawie i w niedługim czasie można się cieszyć plonami. Smakosze cenią delikatny smak shiitake, które dopiero podbija rynek w Polsce i dużo bardziej rozpoznawalne boczniaki, w smaku przypominające nieco leśne kanie.

Boczniak - fot. wikipedia/domenapubliczna

Uprawa boczniaka w domu lub w ogrodzie

Boczniaki można uprawiać w domu lub w ogrodzie wybierając miejsca dość ciemne i cieniste oraz odsłonięte od wiatru - najlepiej przy dużej wilgotność powietrza. Zazwyczaj więc boczniaki uprawia się w piwnicach, garażach lub altanach.

Można je też hodować na drewnie i w jutowych workach ze słomą (ok. 0,5 kg grzybni na 15 kg drobno posiekanej słomy). W drugim przypadku - zawiązane worki powinny mieć otwory o średnicy ok. 1cm co 10-15 cm.

Grzybnię wymieszaną ze słomą i umieszczoną w jutowych workach należy przenieść w ciepłe, ciemne miejsce. Grzybnia najlepiej się rozwijają, gdy temperatura przekracza 20ºC. Dopiero
po 2-3 tygodniach po pojawieniu się grzybów worki przenosi się do chłodniejszego pomieszczenia (10-15ºC) o dużej wilgotności powietrza i niewielkim dostępie światła. Po pewnym czasie w workach należy powiększyć otwory.

Technologia uprawy boczniaków na słomie jest efektywniejsza i szybsza (zbiór po 3-5 miesiącach) od uprawy na drewnie, która daje plon dopiero w następnym roku od założenia "plantacji".

Boczniaki są bogatym źródłem witamin (C, B, B12), soli mineralnych (głównie fosfor i potas) i kwasów (olejowy, linolenowy). Grzyby są uważane za warzywo przedłużające życie. Przede wszystkim obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i poziom cukru, wzmacniają ściany naczyń i zmniejszają ryzyko zawału. Zdaniem części naukowców w grzybach mogą znajdować się związki działające przeciwnowotworowo. Pomijając właściwości lecznicze boczniaki cechuje dobry, mocny smak. Można przyrządzać je jak schabowe, dodawać do sosów czy zup.

Shiitake - fot. M. Mazik

Uprawa grzybów shiitake

Twardziaki jadalne, znane bardziej jako shiitake są o tyle łatwe w uprawie, że wyrastają w zasadzie na każdym podłożu z martwego drewna drzew liściastych. Warunek konieczny - podłoże powinno przeleżeć 1-3 miesięcy.

Często shiitake są uprawiane również na długich gałęziach o średnicy 10-15 cm lub na drewnianych kołkach, które można kupić w zestawie z grzybnią.

W obu przypadkach praca polega na zrobieniu otworów w drewnie, umieszczeniu tam grzybni i podlaniu jej. Następnie drewno z grzybnią przenosi się do ciepłego, wilgotnego, osłoniętego od wiatru i cyrkulacji powietrza, ciemnego miejsca. Optymalna temperatura wzrostu grzybów to 16-22°C. Z jednej grzybni w ciągu kilku lat można otrzymać nawet 5 kg grzybów.

Shitake to jedno z najwartościowszych warzyw, wykazujących szereg właściwości leczniczych. Zawiera wiele witamin i soli mineralnych. Grzyby są spożywane jako środek przeciw grypie, jednak ich największy atut to wzmacnianie organizmu przy chemioterapii, u osób z wirusem HIV i chorobą nowotworową.

Warto jeszcze dodać, że shiitake nazywane są eliksirem życia. Nie bez powodu zresztą!

Tekst: Michał Mazik

GALERIA

Gardeners World
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera ZielonyOgrodek.pl i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu Gardeners' World Polska.
W naszym newsletterze znajdziesz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Cień



Dziecko w ogrodzie: ogród bezpieczny i przyjazny dziecku

Ogród to dla dorosłych miejsce wypoczynku, relaksu i oderwania od codziennych problemów. Inaczej wygląda to w przypadku dzieci, którym zielony ...