Logo
Logo

Kompostownik w ogrodzie – jak powinien wyglądać i co w nim kompostować?

Kompostowanie jest ekologicznym i efektywnym sposobem zarządzania odpadami organicznymi, które mogą być przekształcone w cenny dodatek do Twojego ogrodu. W naszym najnowszym artykule, odpowiadamy na pytanie jak założyć kompostownik i jakie odpady najlepiej do niego wrzucać. Pomożemy Ci wybrać odpowiedni pojemnik do kompostowania i wymienimy, które odpady po rozłożeniu dadzą najbardziej bogaty w składniki pokarmowe materiał.

Spis treści
Co to kompostownik i jak wygląda? Co to kompost i jak powstaje? Jak samodzielnie zbudować prosty kompostownik?

Co to kompostownik i jak wygląda?

W centrach ogrodniczych dostępne są gotowe pojemniki do kompostowania wykonane z drewna lub plastiku. Ich konstrukcja nie jest szczególnie skomplikowana dlatego można się pokusić o własnoręczne ich wykonanie.

Kompostownik jest pojemnikiem bez dna, o ażurowych bocznych ściankach i litym górnym przykryciu. Do tego celu można wykorzystać stary plastikowy czy metalowy śmietnik zachowując jego pokrywę i wycinając dno. Innym domowym sposobem może być skonstruowanie pojemnika opartego na czterech drewnianych palikach. Można je następnie owinąć metalową siatką i przykryć kartonami, które stanowić będą boczne ściany.

Termokompostownik ogrodowy
Termokompostownik ogrodowy
Eko kompostownik Termo o pojemności 350 litrów daje możliwość wykonania doskonałego kompostu, który zasili uprawy w ogrodzie. Dzięki specjalnej konstrukcji w kompostowniku tym wytwarza się wyższa temperatura, dzięki czemu kompost szybciej dojrzewa niż na otwartej pryzmie kompostowej, a także eliminuje dużo więcej organizmów chorobotwórczych. Kompost z eko kompostownika Termo jest bezpieczny i uzyskuje się go stosunkowo szybko.
Zamów w sklepie online już dziś!

Co to kompost i jak powstaje?

Elementami niezbędnymi do powstawania kompostu są powietrze i woda. Nie można jednak przesadzić z nadmierną ilością powietrza, które powinno dostawać się do pryzmy przy regularnym jego przewracaniu, nie wysuszając przy tym całkowicie kompostu.

Woda w odpowiedniej ilości sprzyja także rozkładaniu się odpadów. Zbyt suche składniki, takie jak siano czy pióra, powinno się namoczyć przed dodaniem, kontrolując jednocześnie aby kompost nie miał konsystencji papki.

Co kompostujemy:

  • odpadki kuchenne – resztki warzyw, owoców, skorupki jaj, torebki herbaty,
  • resztki roślinne – skoszoną trawę, siano, przekwitłe rośliny, zdrewniałe części roślin np. po przycinaniu żywopłotów, jesienne liście drzew (wyłączając liście dębu, orzecha, olchy ze względu na zawartość szkodliwych dla roślin substancji),
  • trociny i popiół, a także w niedużych ilościach – ręczniki papierowe i kartony.

Co nie nadaje się do kompostowania:

  • duże ilości skórek owoców cytrusowych (mogą obniżać aktywność mikroorganizmów w glebie),
  • mięso, ryby (przyciągają szczury i muchy),
  • porażone, chore rośliny,
  • popiół z węgla,
  • gazety,

Składniki aktywujące proces rozkładu:

  • pokrzywa oraz młode chwasty,
  • odchody kur i gołębi,
  • mocz (rozcieńczony z wodą w stosunku 1:3).

FILM: Jak samodzielnie zbudować prosty kompostownik? Instrukcja

Źródło: Bricomarché z pasją / Youtube

 

Tekst: Redakcja ZielonyOgródek.pl, zdjęcie tytułowe: Ilona/Pixabay

Autor
Kompostownik w ogrodzie – jak powinien wyglądać i co w nim kompostować?
Kompostownik w ogrodzie – jak powinien wyglądać i co w nim kompostować?
Redakcja portalu ZielonyOgrodek.pl

Portal ZielonyOgrodek.pl prowadzony jest przez doświadczony zespół redakcyjny. Tworzymy dla Was treści z pasją i zaangażowaniem, ale przede wszystkim dzielimy się naszymi pomysłami i ogrodowym doświadczeniem.

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (11)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl