Logo
Logo

Koktajle z parapetu | Przepisy na domowe drinki z ogródka

Tego lata rozsmakuj się w pysznych trunkach, którym ton nadają zioła. Ciesz się upalnym latem, popijając orzeźwiające drinki przygotowane na bazie ziół, warzyw i owoców z własnego ogródka. Doniczki pełne kuszących roślin nie tylko fantastycznie wyglądają i pachną, lecz także dają sposobność nadania nowego wymiaru klasycznym przepisom: od martini, Krwawej Mary aż do Pimmsa.

Przepisy na domowe drinki z ogródka

Coraz więcej osób odkrywa radość i satysfakcję z tworzenia własnych drinków w zaciszu swojego ogródka. Świeże składniki z własnego uprawy dodają nie tylko smaku, ale również bliskości z naturą. W artykule tym zaprezentujemy kilka inspirujących przepisów na domowe drinki, które można przygotować przy użyciu owoców, ziół i warzyw ze swojego ogrodu. Niezależnie od tego, czy jesteś zapalonym ogrodnikiem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z uprawą roślin, te przepisy pozwolą Ci wykorzystać plony swojej pracy w sposób kreatywny i orzeźwiający.

Ciesz się smakiem lata w każdym łyku i odkryj nowe, niezwykłe połączenia smakowe, które urzekną Twoje podniebienie. Przygotuj się na unikalne doświadczenie kulinarne, które przeniesie Cię w świat pięknych aromatów i radosnych chwil spędzonych w ogrodzie.


Pimms z werbeną cytrynową

POTRZEBNE

  • 1 szklanka typu collins (wysoka i wąska)
  • 5 kostek lodu
  • 50 ml likieru Pimm’s No.1
  • 150 ml lemoniady
  • 2 gałązki werbeny cytrynowej
  • 2 truskawki przekrojone na pół
  • 1 plasterek pomarańczy przekrojony na pół
  • 3 lub 4 kwiaty ogórecznika
  • 2 gałązki krwiściągu

PRZYGOTOWANIE

  1. Włóż 3 połówki truskawek, ćwierć plasterka pomarańczy i gałązkę werbeny cytrynowej na dno szklanki. Wrzuć lód.
  2. Wlej Pimm’s i lemoniadę (1 miarka Pimm’s na 3 miarki lemoniady).
  3. Udekoruj połówką truskawki, gałązkami krwiściągu i werbeny cytrynowej, kwiatami ogórecznika i ćwiartką plasterka pomarańczy.

Ziołowa krwawa Mary

POTRZEBNE

  • 1 shaker
  • 1 szklanka typu highball
  • 5 kostek lodu
  • 1 podwójna miarka (maks. 70 ml) wódki
  • 5 pomidorków
  • sok pomidorowy w kartonie, opcjonalnie l
  • 1 czubata łyżka posiekanego oregano, bazylii i pietruszki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 6 kropli sosu Worcestershire
  • 3 krople tabasco
  • 1 gałązka lubczyku, jako mieszadełko

PRZYGOTOWANIE

  1. Posiekaj grubo pomidory i wrzuć je do rondelka. Duś na małym ogniu 5 minut i od- staw do wystygnięcia. Przecedź przez sitko, aby usunąć skórki i pestki. Włóż do lodówki.
  2. Do shakera włóż zioła, kostki lodu, sok z cytryny, wódkę i sok pomidorowy (w razie potrzeby dodaj sok z kartonu) i potrząsaj przez chwilę.
  3. Przelej zawartość do schłodzonej szklanki i dodaj sos Worcestershire i tabasco do smaku. Na koniec włóż gałązkę lubczyku.

Różowe martini

POTRZEBNE:

  • 1 shaker
  • 1 schłodzony kieliszek koktajlowy
  • kostki lodu
  • 1 podwójna miarka (70 ml) wódki
  • 2 łyżeczki syropu cukrowego (zobacz w przepisie na Pepino picante)
  • sok z 1/2 limonki
  • 5 listków pachnotki
  • 1 dodatkowy do dekoracji
  • gałązka kopru, jako mieszadełko

PRZYGOTOWANIE:

  1. Zwilż brzeg kieliszka syropem cukrowym, a następnie przyłóż kieliszek do talerzyka z cukrem. Wstaw kieliszek do zamrażarki aż do momentu podania.
  2. Rozbij listki pachnotki na dnie shakera, dodaj wódkę, sok z limonki i syrop cukrowy. Uzupełnij kostkami lodu i potrząsaj.
  3. Wlej do schłodzonego kieliszka, udekoruj listkiem pachnotki i dodaj gałązkę kopru.

 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 

Post udostępniony przez Powder Keg Pub (@powderkegpub)

 

▲ Pepino picante

POTRZEBNE:

  • 1 shaker
  • 1 schłodzony kieliszek koktajlowy
  • kostki lodu
  • 1,5 miarki (ok. 50 ml) tequili
  • 1/3 miarki (ok. 10 ml) syropu cukrowego (zobacz przygotowanie)
  • ½ limonki
  • 10 listków kolendry
  • 2 plasterki chili z pestkami
  • 3 plasterki ogórka
  • 1 kostka cukru
  • cukier, do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

  1. Syrop cukrowy: w rondelku wymieszaj 240 ml wody z 200 g cukru pudru i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Pozostaw do wystygnięcia i wstaw do lodówki.
  2. Zwilż brzeg kieliszka syropem cukrowym, a następnie przyłóż kieliszek do talerzyka z cukrem. Wstaw kieliszek do zamrażarki aż do momentu podania.
  3. Wyciśnij ¼ limonki do shakera, dodaj skórkę i pozostałą ćwiartkę (niewyciśniętą¹).
  4. Dodaj ogórek, chili, 8 listków kolendry, 1 kostkę cukru i zamieszaj (delikatnie rozbij) końcówką łyżki.
  5. Wrzuć do shakera lód, dodaj syrop, tequilę i potrząsaj.
  6. Wlej do schłodzonego kieliszka. Udekoruj paseczkiem ogórka i gałązkami kolendry.

 

Zdjęcie tytułowe: Hihitetlin / Adobe Stock

Autor
Koktajle z parapetu | Przepisy na domowe drinki z ogródka
Koktajle z parapetu | Przepisy na domowe drinki z ogródka
Redakcja portalu ZielonyOgrodek.pl

Portal ZielonyOgrodek.pl prowadzony jest przez doświadczony zespół redakcyjny. Tworzymy dla Was treści z pasją i zaangażowaniem, ale przede wszystkim dzielimy się naszymi pomysłami i ogrodowym doświadczeniem.

Tagi
 

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl