Logo
Logo

Książka "Botaniczny od Kuchni – czyli sezonowość przez cały rok"

Planujesz stosować więcej roślinnych składników w swojej kuchni, ale nie wiesz, jak się do tego zabrać? Nowa książka "Botaniczny od Kuchni – czyli sezonowość przez cały rok" to świetny przewodnik dla osób, które chcą same produkować roślinne smakołyki – zarówno wytrawne, jak i słodkie. Zawiera też zestaw oryginalnych przepisów na każdą porę roku!

O czym jest książka "Botaniczny od Kuchni – czyli sezonowość przez cały rok"?

To zbiór 54 przepisów na dania wytrawne i słodkie, z wykorzystaniem roślinnych składników. Przepisy wzbogacone są ciekawostkami na temat roślin, informacjami o ich wpływie na nasz organizm i zawartych w nich składnikach odżywczych.

Książka "Botaniczny od Kuchni – czyli sezonowość przez cały rok" podzielona została na cztery części odpowiadające porom roku – zima, wiosna, lato i jesień. Wszystkie części opatrzone zostały wstępem dotyczącym zasad uprawy roślin w danym okresie; znajdziemy tam wskazówki na temat tego, co i kiedy wysiewać, jakie stosować podłoża oraz polecane odmiany, a także informacje o ekologicznej uprawie, np. kompostowaniu czy stosowaniu podłoży bez torfu. Do każdej pory roku zostały przypisane odpowiednie przepisy.

Kuchenne rozmaitości

Wśród przepisów każdy znajdzie coś dla siebie. Autorki polecają m.in. szybkie w przygotowaniu surówki, gorące warzywne zapiekanki, owocowe i ziołowe wypieki, a także kolorowe zupy kremy. Zdradzają, jak przyrządzić wyśmienitą, orzeźwiającą lemoniadę na lato czy nietypowy przepis na powidła śliwkowe z czekoladą i rozgrzewającymi przyprawami. Nie brakuje też przepisu na roślinne burgery czy warzywne frytki.

Książka stworzona została przez zespół specjalistów z Ogrodu Botanicznego. Sezonowe porady opracowane zostały przez Monikę Latkowską Zastępcę Dyrektora OBUW ds. ogrodniczych, absolwentkę SGGW oraz Dorotę Szubierajską, kuratorkę Działu Roślin Ozdobnych i Rosarium OBUW. Przepisy oraz zdjęcia dań opracowała Marianna Darżynkiewicz-Wojcieska ogrodniczka, edukatorka w Pracowni Edukacji OBUW. W tajniki naparów ziołowych czytelnika wprowadza Magdalena Oprządek, pasjonatka i organizatorka zajęć edukacyjnych w OBUW.

Książka wydana została na ekologicznym papierze kukurydzianym Crush CORN, który produkowany jest m.in. z pozostałości z produkcji spożywczych. Dostępna jest stacjonarnie, w kasie "A" Ogrodu Botanicznego UW w Warszawie – Aleje Ujazdowskie 4. Niedługo będzie można ją zamówić również w sklepie internetowym sklep.uw.edu.pl

ogród botaniczny UW logo

Książka wydana została przez Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego
www.ogrod.uw.edu.pl

Tagi
Powiązane tematy