Logo
Logo

8 najlepszych składników na warstwy kompostu | Czym są frakcje kompostu?

Nie traktuj kompostownika jako śmietnika na resztki z domu i ogrodu. Wymieszanie brązowych i zielonych składników to najlepszy przepis na wartościowy kompost. Jeśli zrobisz to dobrze, będziesz mógł go wykorzystać jako ściółkę, nawóz i podłoże do uprawy roślin.

Pamiętaj, że cebula ma warstwy, ogry mają warstwy i kompost też musi mieć warstwy :)

Spis treści
Co najlepiej dodawać do kompostownika? Na czym polega warstwowe dodawanie składników na kompost?

Co najlepiej dodawać do kompostownika?
8 składników!

Aby stworzyć pełnowartościowy kompost niezbędne jest zachowanie odpowiednich proporcji azotu, pochodzącego z „zielonych” składników, oraz węgla – z „brązowych”. Najlepszą mieszankę składników, z których otrzymasz doskonały kompost na pryzmie lub w kompostowniku, będą stanowić dwie brązowe części i jedna zielona.

Frakcja brązowa

  • Łodygi roślin zielnych
    Martwe włókniste pędy i łodygi bylin i traw.
  • Papier i karton
    Unikaj papieru kolorowego, błyszczącego i tłoczonego oraz pocztówek. Papier podrzyj na paski szerokości 5 cm lub przepuść go przez niszczarkę.
  • Martwe liście
    Są pełne celulozy, która powoli się rozkłada.
  • Słoma i siano
    Wybierz organiczne źródła słomy (bez herbicydów). Rozdrobnij słomę przed dodaniem.

Frakcja zielona

  • Chwasty jednoroczne
    Miękkie łodygi, liście i korzenie chwastów – nie mogą mieć zawiązanych nasion.
  • Zielone części roślin zebrane latem
    Miękkie liście, łodygi i przekwitłe kwiaty oraz ścinki z krzewów, pnączy i drzew owocowych.
  • Warzywne odpadki
    Zewnętrzne liście, łodygi i obierki z gotowanych lub surowych warzyw i owoców.
  • Obornik
    Wykorzystuj odchody zwierząt hodowlanych i domowych karmionych materią roślinną. NIE dodawaj psich ani kocich odchodów.

Zimą drewniany materiał ułóż w stosach i zaczekaj, aż latem zbierzesz wystarczającą ilość miękkich odpadków, by później wymieszać wszystko.

Aktywator – przyspiesza kompostowanie
Aktywator – przyspiesza kompostowanie
Active Komposter dostarcza mikroorganizmom niezbędnego azotu. Dzięki temu samodzielnie uzyskujemy najwyższej jakości, naturalny nawóz, który jest odpowiedni dla wszystkich roślin. Dodatkowo kompostowanie pozwala na zagospodarowanie odpadów organicznych pochodzących z domu i ogrodu, co obniża koszty utylizacji.
KUP W NASZYM SKLEPIE

Jak dodawać składniki na kompost?
Warstwowo 1, 2, 3!

Dodawaj zielone i brązowe składniki warstwami, dopóki kompostownik nie będzie pełny. Nie dokładaj więcej niż 5-cm warstwę nowego materiału na tydzień. Regularnie przerzucaj warstwy widłami, by je napowietrzyć i pobudzić mikroorganizmy (potrzebują tlenu).

Podlewaj pryzmę, bo przyspiesza to rozkład, a dżdżownice jedzą tylko pokarm półpłynny. Materia powinna być wilgotna – nie za sucha i nie za mokra. Jeżeli przeschła, podlej ją wodą, a jeśli jest mokra, przewróć ją i dorzuć brązowych składników, które pomogą jej wyschnąć.

Używaj rozłożonego (przerobionego) kompostu jesienią lub wiosną. Dodawaj go do gleby jako nawóz lub rozrzucaj jako ściółkę do zatrzymania wilgoci, a gdy sadzisz rośliny dodaj go do dołka, by wspomóc rozwój korzeni i odżywić roślinę ozdobną, owocową lub doniczkową. Kompost możesz (a nawet powinieneś) stosować w każdej uprawie!


Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcia tytułowe: hopsalka / AdobeStock, meineresterampe / Pixabay

Autor
8 najlepszych składników na warstwy kompostu | Czym są frakcje kompostu?
8 najlepszych składników na warstwy kompostu | Czym są frakcje kompostu?
Redakcja portalu ZielonyOgrodek.pl

Portal ZielonyOgrodek.pl prowadzony jest przez doświadczony zespół redakcyjny. Tworzymy dla Was treści z pasją i zaangażowaniem, ale przede wszystkim dzielimy się naszymi pomysłami i ogrodowym doświadczeniem.

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (14)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl