Logo
Logo

Borówka brusznica (Vaccinium vitis-idaea)

Borówka brusznica (Vaccinium vitis-idaea) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
  • Gleba: żyzna, próchniczna, przepuszczalna
  • Kolor kwiatów: białe, różowe
  • Odczyn gleby: kwaśna
  • Pokrój: pokładający się, kępy
  • Przydatność do spożycia: owoce
  • Wysokość: 10-25cm
  • Okres kwitnienia: V, VI, VII
  • Kolor owoców: czerwone
  • Trwałość liści: zimozielone
  • Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
  • Stanowisko: słońce, półcień
  • Zastosowanie: ogrody wrzosowiskowe, rabaty, ogrody przydomowe, roślina jadalna
  • Borówka brusznica (Vaccinium vitis-idaea) to krzewinka należąca do rodziny wrzosowatych (Ericaceae). W środowisku naturalnym występuje na półkuli północnej. W Polsce można ją spotkać na podmokłych torfowiskach, wrzosowiskach i w borach. Jest znana także z uprawy.

    Roślina ma kępiasty, lekko pokładający się pokrój. Osiąga do 25cm wysokości. Liście są drobne, skórzaste, zimozielone o eliptycznym kształcie. Drobne, dzwonkowate kwiaty są zebrane w grona. Mają białą lub różową barwę. Borówka kwitnie od maja do lipca. Owocuje najczęściej od lipca do września. Owoce to czerwone, okrągłe, błyszczące jagody.

    Borówka brusznica - wymagania i uprawa:

    Borówkę zaleca się uprawiać na stanowiskach lekko osłoniętych. Wtedy wciąż efektywnie owocuje, ale jest rzadziej narażona na susze. Optymalne są podłoża przepuszczalne, żyzne, torfowe o lekko kwaśnym lub kwaśnym odczynie. Krzewinka jest mrozoodporna. Można ją sadzić jesienią lub wiosną. Nie lubi suszy - dlatego w okresie bezdeszczowym powinno się ją podlewać.

    Warto stosować nawozy dla roślin kwasolubnych. Roślina (tak wszystkie wrzosowate) słabo pobiera wodę i składniki pokarmowe. Problem można rozwiązać stosując szczepionki mikoryzowe (podczas symbiozy zwiększa się chłonność korzeni). Dobrze reaguje na ściółkowanie podłoża.

    Zastosowanie:

    Brusznicę uprawia się zarówno dla plonu jak i atrakcyjnego wyglądu. Roślina jest interesującym dodatkiem do wrzosowisk i rabat złożonych z roślin kwasolubnych. Owoce są wykorzystywane jako przyprawy (szczególnie chętnie dodaje się je do mięs). Ponadto borówkę można wykorzystywać do produkcji przetworów.

    zdjęcie: wplynn, www.flickr.com (CC BY-ND 2.0)

     
    Powiązane tematy
    Zwiń Pokaż więcej (3)

    Komentarze

    Dodaj komentarz
    Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl