Jagoda kamczacka Lonicera caerulea var kamtschatica

Jagoda kamczacka

Lonicera caerulea var kamtschatica

grupa roślin:

Owocowe, warzywne

podgrupa roślin: krzewy owocowe

Charakterystyka rośliny

  • pokrój: wzniesiony, zwarty
  • wysokość: do 2m
  • kolor kwiatów: białe, żółte
  • okres kwitnienia: III, IV
  • kolor owoców: czarne
  • trwałość liści: sezonowe
  • przydatność do spożycia: owoce
  • gleba: próchniczna, przepuszczalna, żyzna
  • wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
  • stanowisko: półcień, słońce
  • zastosowanie: ogrody przydomowe, roślina jadalna

Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea var kamtschatica) to odmiana wiciokrzewu sinego. Krzew należy do rodziny przewiertniowatych (Caprifoliaceae). W środowisku naturalnym występuje w północnowschodniej Azji. W Polsce jest znany z uprawy. Posiada wzniesiony, zwarty pokrój. Osiąga do 2m wysokości. Liście są owalne a kwiaty drobne, niepozorne osadzone na krótkiej szypułce. Jagoda kamczacka kwitnie od marca do kwietnia. Już od drugiej połowy maja wydaje owoce. To małe (2-3cm długości), wydłużone jagody o fioletowo-czarnej barwie. Mają charakterystyczny słodko-kwaśny smak z nutką goryczy.

Jagoda kamczacka - wymagania i uprawa:

Jagoda kamczacka jest łatwa w uprawie. Lubi stanowiska słoneczne (wtedy najefektywniej owocuje), ale znosi także lekkie zacienienie. Preferuje żyzne, zasobne, umiarkowanie wilgotne podłoża o lekko kwaśnym odczynie. Znosi także gorsze typy gleb. To roślina całkowicie mrozoodporna - wytrzymuje temperatury do -35ºC.

Krzew można sadzić jesienią lub wiosną. Ziemię przed sadzeniem warto wymieszać z nawozem organicznym. Rozstawa między sadzonkami wynosi 1-1,5m. Młode okazy zaleca się podlewać. Dobrze reaguje na ściółkowanie gleby. W 4-5 roku uprawy zaleca się przeprowadzić cięcie prześwietlające. Roślina jest odporna na choroby i szkodniki. Aby dobrze owocowała, zaleca się sadzić blisko siebie różne odmiany.

Zastosowanie:

Wiciokrzew nie ma dużych walorów estetycznych i uprawia się go głównie dla jadalnych owoców. Można go potraktować jako urozmaicenie praktycznej części ogrodu. Owoce często spożywa się na surowo lub jako dodatek do deserów (naleśniki, lody, gofry). Nadają się także do sporządzania nalewek - win, nalewek, soków i konfitur. Spożywanie jagód przyśpiesza przemianę materii.

zdjęcie: Opioła Jerzy (Poland) - Own work, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=820943

Inne rośliny w podgrupie:
Agrest Ribes uva-crispa Borówka brusznica Vaccinium vitis-idaea borówki fot. Unsplash - Pixabay Jeżyna bezkolcowa Rubus fruticosus Leszczyna pospolita (Corylus avellana)
Gardeners World
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera ZielonyOgrodek.pl i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu Gardeners' World Polska.
W naszym newsletterze znajdziesz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Cień



Mamy problem... x
...blokujesz reklamy
Drogi czytelniku! Wszystkie dostarczane przez nasz serwis treści są darmowe. Aby tak mogło pozostać musimy wyświetlać na nim reklamy. Jeśli cenisz sobie naszą pracę i chcesz aby była ona dostępna dla Ciebie za darmo prosimy wyłącz program blokujący wyświetlanie reklam.
Barszcz Sosnowskiego - uwaga na letnie poparzenia!

W czasie letnich spacerów, szczególnie w słoneczne dni narażeni jesteśmy na ostre poparzenie skóry. Przyczyną może być kontakt z barszczem ...