Logo
Logo

Jagoda kamczacka

Jagoda kamczacka, zwana także suchodrzewem kamczackim, to krzew naturalnie występujący na północny Azji. Roślina dostarcza smacznych i bardzo zdrowych owoców, jednych z pierwszych w sezonie, bo dojrzewających już pod koniec maja.

Spis treści
Jak wygląda? Jak uprawiać?

Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea var. kamtschatica) jest krzewem dorastającym do 1,5-2 m wysokości i osiągającym podobną szerokość. Tworzą zmienne w kształcie, owalne liście długości 7-9 cm. Blaszki liściowe są początkowo jasnozielone, potem ciemnieją, od spodu są niebieskawe. Młode liście pokrywają miękkie włoski.

Kwiaty rozwijają się wczesną wiosną, w pierwszej połowie kwietnia, są niepozorne, wargowe, żółtokremowe; wytrzymują przymrozki nawet do -7°C. Najczęściej są zapylane przez trzmiele. Jagoda kamczacka jest gatunkiem obcopylnym. Aby uzyskać obfite plonowanie należy posadzić obok siebie kilka krzewów, najlepiej różnych odmian kwitnących w tym samym czasie.

jagoda kamczacka fot. weha Depositphotos

Fot. weha/Depositphotos

Zobacz więcej ciekawych jagód

Owocowanie rozpoczyna się już w 2 lub 3 roku po posadzeniu, natomiast pełnia owocowania następuje w 5 roku po posadzeniu. Wówczas z jednego krzewu średnio zbiera się od 3 do 4 kg owoców. Owoce to wydłużone, cylindryczne jagody długości 1 do 3 cm. Ich skórka jest granatowa, pokryta srebrzystym, woskowym nalotem. W smaku są słodko-winne, mniej lub bardziej słodkie, z nutą goryczki. Owoce dojrzewają na przełomie maja i czerwca oraz w czerwcu, a w przypadku najpóźniejszych odmian owocowanie rozciąga się nawet na początek lipca. Jagody nie dojrzewają równomierne, więc należy zbierać je sukcesywnie.

U niektórych odmian owoce opadają po dojrzeniu, u innych utrzymują się na krzewach. Owoce są bogate w antocyjany, witaminy, makro i mikroelementy, korzystnie wpływające na zdrowie. Działają antyseptycznie oraz wzmacniają naczynia krwionośne, usuwają z organizmu toksyny i metale ciężkie. Nadają się do spożywania na surowo oraz przetwarzania – wyrobu soków, dżemów, wina, suszenia i mrożenia.

Uprawa i wymagania

Jagoda kamczacka toleruje gleby piaszczyste i suche, choć najlepiej rośnie na podłożach piaszczysto-gliniastych, lekko kwaśnych (pH 6-6,5), umiarkowanie wilgotnych, na stanowiskach słonecznych do półcienistych. Roślina jest w pełni mrozoodporna i zdrowa.

Jedynym problemem może być porażenie liści przez mączniaka prawdziwego, co objawia się występowaniem białych, mączystych plam na ich powierzchni. W przypadku zaobserwowania pierwszych objawów choroby krzewy należy opryskać jednym z kilku dostępnych na rynku środków ochrony roślin przeznaczonym do zwalczania patogenu. Jagoda kamczacka jest krzewem długowiecznym, dożywa nawet 40 lat.

Odmiany jagody kamczackiej

Wśród kilkudziesięciu dostępnych na rynku odmian warto zwrócić uwagę na wyselekcjonowane w Polsce: ‘Atut’‘Brązowa’‘Jolanta’‘Wojtek’, ‘Zojka’. Najpopularniejsze i łatwo dostępne w szkółkach są odmiany wyhodowane w Rosji, takie jak: ‘Amphora’‘Bakczarskaja Jubilejnaja', ‘Bakczarskij Velikan’, ‘Czelabianka’, ‘Dinnopłodnaja’, ‘Leningradski Velikana’, ‘Morena’‘Nimfa’, ‘Vostorg’. Warte polecenia są odmiany kanadyjskie: ‘Honeybee’‘Indigo Gem’ oraz ‘Indigo Yum’.

LOGO ZSZP Opracowanie: Związek Szkółkarzy Polskich
Więcej o roślinach i ich producentach znajdziesz na e-katalogroslin.pl 

Zdjęcia tytułowe: andia-faith/Depositphotos, Opioła Jerzy (Poland) - Own work, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=820943

Autor
Jagoda kamczacka
Jagoda kamczacka
Związek Szkółkarzy Polskich

Związek Szkółkarzy Polskich to stowarzyszenie producentów drzew, krzewów i bylin, a także roślin owocowych. W zielonym ogródku publikuje praktyczne poradniki dot uprawy roślin oraz roślinne nowości.

Tagi
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (5)