Dla profesjonalistów:
OknaidrzwiB2B InstalacjeB2B BudownictwoSportoweB2B DachyB2B WykańczanieB2B PrzegrodyB2B

Porzeczka czarna

Ribes nigrum

grupa roślin:

Owocowe, warzywne

podgrupa roślin: krzewy owocowe

Charakterystyka rośliny

  • pokrój: wzniesiony
  • kwiaty: drobne, niepozorne
  • kolor kwiatów: czerwone
  • kwiatostan: grono
  • okres kwitnienia: IV, V
  • zapach: kwiaty, liście
  • owoce: jadalne
  • kolor owoców: czarne
  • trwałość liści: sezonowe
  • przydatność do spożycia: owoce
  • gleba: piaszczysto-gliniasta
  • odczyn gleby: lekko kwaśna
  • wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
  • stanowisko: półcień, słońce
  • zastosowanie: roślina jadalna, roślina lecznicza

Porzeczka czarna (ribes nigrum) należy do rodziny agrestowatych (Grossulariaceae). Dziko rosnące okazy występują w Europie oraz Azji na obszarach o umiarkowanym klimacie. W Polsce porzeczka czarna objęta jest ścisłą ochroną gatunkową.

Krzew tworzy wzniesiony pokrój i dorasta zwykle do 2m wysokości. Kwitnie od kwietnia do maja wytwarzając kwiatostany - grona z kwiatami drobnymi, niepozornymi, obupłciowymi o czerwonej barwie.

Owocuje najczęściej w lipcu - owoce są czarne i nieco kwaśne w smaku. Liście, owoce i kwiaty wydzielają specyficzny, nie dla wszystkich przyjemny zapach.

Porzeczka czarna ma niewielkie wymagania glebowe. Dobrze rośnie w większości typów gleb, ale optymalne jest lekko kwaśne, piaszczysto-gliniaste podłoże. Krzewy warto nawozić nawozami organicznymi, np.: obornikiem. Do istotnych zabiegów pielęgnacyjnych należą odchwaszczanie i ściółkowanie (porzeczka wytwarza bowiem płytki system korzeniowy).

Krzewy sadzi się w odległości 1,5-2m od siebie, po czym przycina pozostawiając 3-4 oczka. Roślina najsilniej owocuje na pędach jedno- i dwuletnich. Z powodzeniem można uprawiać ją w dużych pojemnikach.

Owoce zawierają dużą ilość witaminy C, ponadto A, B1, B2, PP, fosfor, potas, wapń, magnez, i jod. Ich spożywanie wpływa korzystnie na elastyczność naczyń krwionośnych, regulują ciśnienie tętnicze, wzmacniają pracę serca i wzmacniają apetyt.

Podobnie jak w przypadku porzeczki czerwonej, owoce spożywa się na surowo lub wykorzystuje do produkcji soków, dżemów, win i nalewek.

Według badań porzeczkę czarną uprawiano już w XI wieku w ruskich monastyrach .

Interesujące odmiany: "Bona", "Tisel", "Titania".

fot. Bernt Fransson

Inne rośliny w podgrupie:
Agrest Ribes uva-crispa Borówka wysoka, amerykańska Gordan Adamovic - Mladenovic (Windsor Canada Wikimedia Commons) Jeżyna bezkolcowa Rubus fruticosus Leszczyna pospolita (Corylus avellana) Malina właściwa
Newsletter ZielonyOgrodek.pl
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Miesięcznik Budujemy Dom - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer miesięcznika Budujemy Dom w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 100 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
Artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych, reportaże z wizyt w ogrodach całego świata, porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród, gotowe projekty ogrodów, informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
x

Zamknij okno
Newsletter
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe
informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Miesięcznik Budujemy Dom - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer miesięcznika Budujemy Dom w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 100 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Zapisz się do newslettera