Porzeczka czerwona

Ribes rubrum

grupa roślin:

Owocowe, warzywne

podgrupa roślin: krzewy owocowe

Charakterystyka rośliny

  • wysokość: do 200 cm
  • dekoracyjność: pokrój
  • kwiaty: drobne
  • kolor kwiatów: zielonkawe
  • kwiatostan: grono
  • okres kwitnienia: IV, V
  • owoce: kuliste
  • kolor owoców: czerwone
  • trwałość liści: sezonowe
  • przydatność do spożycia: owoce
  • korona: nieregularna
  • gleba: piaszczysto-gliniasta
  • odczyn gleby: lekko kwaśna
  • wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
  • stanowisko: półcień, słońce
  • zastosowanie: roślina jadalna

Porzeczka czerwona (ribes rubrum) jest krzewem należącym do rodziny agrestowatych (Grossulariaceae). Można ją spotkać dziko rosnącą w Europie Zachodniej, w Polsce zaś jest gatunkiem uprawowym.

Krzew dorasta zwykle do 150-200cm wysokości i tworzy wzniesiony pokrój, chociaż pędy obficie owocujące mogą się pokładać. Kwitnie w kwietniu lub w maju. Kwiaty są niepozorne, drobne, zebrane w grona. Owocuje latem - zwykle przypada to na lipiec. Owoce – drobne, czerwone jagody są kwaśne w smaku.

Roślinę można uprawiać w zasadzie w każdym zasobnym typie gleby, ale preferuje podłoża piaszczysto-gliniaste. Lubi nawożenie obornikiem a do najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych należy regularne odchwaszczanie. Porzeczka czerwona jest mrozoodporna i plantacje można zakładać nawet w chłodniejszych regionach Polski. Nowe nasadzenia sadownicze zakłada się zwykle z pędów dwuletnich. Można uprawiać zarówno tradycyjne formy krzaczaste jak i formy pienne. Odstępy pomiędzy roślinami powinny wynosić od 150 do 200cm. Ze szkodników warto wspomnieć o mszycy porzeczkowo- czyściecowej, która często pojawia się na osłabionych krzewach.

Owoce porzeczki zawierające dużą ilość witaminy C i nadają się do spożycia na surowo oraz są wykorzystywane do produkcji dżemów, win, soków, galaretek i nalewek. W medycynie ludowej widnieją jako środek napotny, obniżający temperaturę i łagodnie przeczyszczający. Owoce powinny być zbierane w okresie pełnej dojrzałości. Są trwałe – więc mogą pozostawać na krzewie nawet przez kilka tygodni.

Prawdopodobnie porzeczka czerwona jest uprawiana od XV wieku a zapoczątkowali ją Francuzi oraz Belgowie.

Interesujące odmiany: "Holenderska Czerwona", "Wspaniała Lakstona", "Jonkheer van Tets" i "Heros"

fot.Jan Mehlich

 

Polecamy produkty ogrodnicze w sklepie internetowym Sadowniczy.pl



Inne rośliny w podgrupie:
Agrest Ribes uva-crispa Borówka brusznica Vaccinium vitis-idaea borówki fot. Unsplash - Pixabay Jagoda kamczacka Lonicera caerulea var kamtschatica Jeżyna bezkolcowa Rubus fruticosus
Gardeners World
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera ZielonyOgrodek.pl i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu Gardeners' World Polska.
W naszym newsletterze znajdziesz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Cień



UPRAWA PELARGONII: Jakie mają wymagania i jak je pielęgnować?

Bez wątpienia pelargonie zasłużyły na nazywanie ich królowymi balkonów. Są łatwe w uprawie i kwitną przez cały sezon - od maja, aż ...