Logo
Logo

Aktinidia ostrolistna 'Vitikwi' (Actinidia arguta 'Vitikwi')

Aktinidia ostrolistna 'Vitikwi' (Actinidia arguta 'Vitikwi') | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
  • Dekoracyjność: ulistnienie
  • Gleba: każda ogrodowa, żyzna
  • Kolor kwiatów: białe, kremowe
  • Kwiaty: pojedyncze
  • Odczyn gleby: lekko kwaśna
  • Owoce: jadalne
  • Pokrój: pnącze
  • Przydatność do spożycia: owoce
  • Wysokość: 5-10 m
  • Okres kwitnienia: V, VI
  • Kolor owoców: zielone
  • Trwałość liści: sezonowe
  • Wilgotność: gleba wilgotna, gleba umiarkowanie wilgotna
  • Stanowisko: słońce
  • Zastosowanie: roślina pnąca, na altany, sadzona przy podporach, sadzona przy ogrodzeniach
  • Aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta) odmiana 'Vitikiwi' to szybko rosnące pnącze należące do rodziny aktinidiowatych (Actinidiaceae).

    Odmiana ta wyróżnia się plennością (wytwarza bardzo dużo owoców) oraz tym, że nie potrzebuje zapylenia do zawiązywania owoców.

    Roślina ta posiada długie, wijące się pędy i soczyście zielone, ostro zakończone liście, które przebarwiają się jesienią na żółto. Wytwarza biało-kremowe kwiaty. Kwitnie w maju i czerwcu.

    Owoce aktinidii ostrolistnej to tak zwane "minikiwi" – są zielone i bardzo smaczne, można jej spożywać razem ze skórką. Dojrzewają we wrześniu i październiku. 

    Wymagania i uprawa

    Roślina lubi stanowiska słoneczne. Rośnie na każdej glebie ogrodowej, pod warunkiem, że będzie lekko kwaśna i wilgotna. Jest to odmiana mrozoodporna.

    Aktinidia ostrolistna 'Vitikwi' owocowanie rozpoczyna w 1-2 roku po posadzeniu.

    Zastosowanie aktinidii

    Aktinidia ostrolistna jest rośliną zarówno ozdobną jak i owocową. Musi być sadzona przy podporach – do tego celu świetnie nadadzą się pergole, altany, ażurowe ogrodzenia. Może być z powodzeniem uprawiana w ogrodach przydomowych, jak i na plantacjach.

    Owoce aktinidii (kiwi) są bardzo smaczne – miękkie, dojrzałe minikiwi można jeść wraz ze skórką jak i wykorzystywać do produkcji przetworów.

    Zdjęcie: Ewa Jankowska

     
    Powiązane tematy
    Zwiń Pokaż więcej (8)

    Komentarze

    Dodaj komentarz
    Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl