Zioła

podgrupy:
Pokrzywa zwyczajna - fot. M. Mazik

Pokrzywa zwyczajna

Urtica dioica

grupa roślin:

Zioła

podgrupa roślin: lecznicze

Charakterystyka rośliny

  • pokrój: wzniesiony
  • wysokość: do 1,5 m
  • kolor kwiatów: zielonkawe
  • okres kwitnienia: IV, IX
  • zapach: kwiaty, liście
  • trwałość liści: sezonowe
  • przydatność do spożycia: liście
  • gleba: żyzna
  • stanowisko: cień, półcień, słońce
  • zastosowanie: roślina lecznicza

Pokrzywa zwyczajna to wieloletnia roślina, należąca do rodziny pokrzywowatych (Urticaceae). To popularny, uciążliwy chwast i nie ma potrzeby uprawiania jej w ogrodzie. W Polsce pokrzywy uprawiane są czasem, ale na większych powierzchniach do celów leczniczych.

Pokrzywa ma pokrój wzniesiony, wytwarza sztywną, czterokanciastą łodygę, z której wyrastają liście - sercowate u nasady i bardziej zaostrzone na szczycie, rośnie do wysokości 1,5 metra. Całą roślinę pokrywają włoski - krótkie i szczeciniaste oraz dłuższe parzące.

Kwiaty są niepozorne, zielonkawe, zebrane w grona. Pojawiają się na roślinie od czerwca do września. Owocem jest orzeszek.

Na potrzeby własne surowiec zielarski warto pozyskiwać ze środowiska naturalnego -  z miejsc wolnych od zanieczyszczeń. Przed samym zbiorem łodygi ucina się przy korzeniu i pozostawia na 1-2 doby, aby zwiędły. Po tym czasie zbierane jest całe ziele, a z niego oddziela się liście.

Najwartościowsze liście pokrzywa wytwarza przed kwitnieniem. Suszenie można przeprowadzać w warunkach naturalnych - w ciepłym, przewiewnym, osłoniętym od słońca miejscu.

Liście pokrzywy to bogate źródło witamin (B6,B12,C,K) i soli mineralnych (szczególnie żelaza). To niezwykle popularne zioło stosowane na choroby reumatyczne, nieżyty dróg oddechowych, choroby serca i naczyń krwionośnych. Można ją podawać przy kuracjach regenerujących i odtruwających organizm.

Pokrzywa ma również zastosowanie w kuchni - po zalaniu wrzątkiem traci właściwości parzące. Młode liście są dodatkiem do sałatek, zup i sosów. Smakosze mogą również ugotować z pokrzywy pyszną, kwaskowatą zupę.

Inne rośliny w podgrupie:
Arcydzięgiel litwor -zioła Babka lancetowat - fot. www.sxc.hu/Ian Murray bylica piołun Dziurawiec zwyczajny Kolendra siewna (fot. Llez, wiki.cc)
Newsletter ZielonyOgrodek.pl
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Miesięcznik Budujemy Dom - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer miesięcznika Budujemy Dom w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 100 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
Artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych, reportaże z wizyt w ogrodach całego świata, porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród, gotowe projekty ogrodów, informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
x

Zamknij okno
Newsletter
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe
informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Miesięcznik Budujemy Dom - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer miesięcznika Budujemy Dom w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 100 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Zapisz się do newslettera