Gardeners World / Z własnego ogródka /

Mikrolistki: Szybkie i smaczne

Zielenina w wersji mini jest gotowa do spożycia już po kilku dniach i oferuje pełną gamę smaków roślin dużych rozmiarów, z tym, że jest skoncentrowana w kilku małych listkach Kay Maguire.

mikrolistki - szybkie  smaczne

Mikrolistki?

Jeśli potrzebujesz zastrzyku zdrowia o tej porze roku, pomyśl o mikrolistkach. Te miniwarzywa, przepełnione smakiem i bogate w witaminy, są idealne do posypywania sałatek i kanapek lub mięsa, ryb i warzyw.

Mikrolistki to po prostu siewki liściastych ziół i innych roślin, którym zazwyczaj pozwalamy urosnąć do dużych rozmiarów, zanim je zbierzemy. Dopóki nie dałam im szansy, byłam nastawiona dość sceptycznie, złośliwie zakładając, że są one wymyślnym składnikiem z arsenału kucharzy-celebrytów. Po wypróbowaniu ich całkowicie zmieniłam zdanie – intensywność smaku jest bezkonkurencyjna.

Mikrolistki - korzyści dla zdrowia

Po świątecznych biesiadach warto mieć coś świeżego i zdrowego do jedzenia. Wszyscy wiemy, że zielenina jest dla nas dobra, a mikrolistki to zielenina w miniaturowej wersji o dobroczynnych właściwościach – badania pokazują, że ważne substancje odżywcze są czterokrotnie bardziej skoncentrowane w mikrolistkach niż w dojrzałych roślinach. Nie tylko mają na nas korzystny wpływ, lecz także są gwarancją intensywniejszego smaku.

Mikrolistki zazwyczaj jemy świeże i surowe (są tak małe, że nie ma sensu ich gotować), a im świeższe liście, tym więcej zawierają witamin i minerałów. Każdy mały liść jest skarbnicą witamin, przeciwutleniaczy i makroelementów, takich jak żelazo i potas, oraz kwas foliowy.

Liście rzodkiewki są bogate w witaminę B6, kwas foliowy i potas, koper włoski w witaminę C i kwas foliowy, a liście gorczycy są niezastąpionym źródłem witaminy K i przeciwutleniaczy.

Ich uprawa jest tak szybka i łatwa, że moje dzieci również uwielbiają to robić i są przeszczęśliwe, kiedy mogą zjeść garstkę małych listków, które same pielęgnowały, zamiast warzyw kupionych w sklepie. Mikrolistki w jednej–dwóch doniczkach są teraz stałym elementem na moim kuchennym parapecie, gotowe do zerwania, kiedy tylko zechcę.

Wszystkie mikrolistki uprawiane są w ten sam sposób, poprzez wysianie ich nasion do podłoża i przeniesienie w jasne miejsce. Zajmują tak mało miejsca, że można je uprawiać przez cały rok na parapecie i w zasadzie we wszystkim – od multipaletek i pojemników po jogurtach, aż po rynnę.

Na dobrą sprawę ta ostatnia jest idealna na uprawę parapetową i może być podzielona na elementy różnej długości – wystarczy zakleić taśmą jej końce, aby zapobiec wypadaniu podłoża i nasion podczas podlewania.

Aby zbiory były cały czas dostępne, co tydzień wysiewaj nasiona, a nowe listki będą wyrośnięte, zanim skończy się ostatnia partia w doniczce. Większość z nich jest gotowa do zerwania już po kilku dniach od kiełkowania i ma pełny smak roślin dużych rozmiarów, gwarantując skoncentrowany i wyrazisty smak wszystkich potraw, do których je dodasz.

Krok po kroku - jak uprawiać mikrolistki?

uprawa mikrolistków 1. NAPEŁNIJ rynnę lub multipaletkę podłożem (przepuszczalne, do wysiewu nasion ułatwi kiełkowanie i zbiory), a następnie wyrównaj je delikatnie dłonią. Jeśli używasz rynny, zaklej jej końce nieprzemakalną taśmą, aby podłoże się nie wysypywało.
uprawa mikrolistków 2. ZRÓB palcem płytkie rowki w podłożu, a następnie gęsto, ale w równomiernych odstępach wysiej nasiona – zbyt gęsty siew może doprowadzić do zgorzeli siewek i braku zbiorów. Do podlewania używaj konewki z sitkiem, uważając, by nie wypłukać nasion.
uprawa mikrolistków 3. POSTAW pojemnik na parapecie i podlewaj. Liście powinny być gotowe już po tygodniu. Pamiętaj, że uprawa zimą zajmie kilka dni dłużej niż latem. Zbieraj liście, gdy nadal są małe, przycinając je przy ziemi lub wyrywając razem z korzeniami.

Najlepsze rośliny do uprawy na mikrolistki

Wybierz liściastą zieleninę i zioła, które dobrze smakują, gdy całkowicie się rozwiną, a polubisz ich intensywniejszy smak w wersji mini

1 Brokuł
Dni do zbioru 7
Zaleta Całkiem odmienny w smaku od wyrośniętej rośliny, ma ostry smak, który pasuje do sałatek i omletów.

2 Rukola
Dni do zbioru 7–10
Zaleta Uprawa ostrych mikroliści rukoli jest sposobem na uniknięcie problemu z pchełką ziemną, która jest powszechnym szkodnikiem dorosłych roślin.

3 Rzodkiewka
Dni do zbioru 7
Zaleta Jedne z najpiękniejszych i szybszych w uprawie liści z czerwonymi łodygami. Ich pikantność świetnie pasuje do kanapek z jajkiem i smażonych potraw.

4 Kolendra
Dni do zbioru 14
Zaleta Mikrokolendra jest jednym z moich ulubionych miniziół. Jej małe, pełne smaku liście nadają się do posypania curry, zup z makaronem i smażonych potraw – nie trzeba jej siekać!

5 Burak
Dni do zbioru 10
Zaleta Użyj liści o czerwonych łodygach, aby nadać sałatce koloru i łagodnego posmaku buraków. Posypana nimi makrela również pysznie smakuje.

6 Kapusta pak-choi
Dni do zbioru 7
Zaleta Ma świeży, kapuściany smak, który świetnie łączy się ze smażonymi potrawami z ryżem lub makaronem.

7 Gorczyca
Dni do zbioru 7–10
Zaleta Wybierz odmiany o karbowanych, czerwonych liściach – ładniej wyglądają; posyp nimi dania stir fry i inne orientalne, aby podkręcić ich smak.

8 Bazylia
Dni do zbioru 7–10
Zaleta Mikrobazylia o bogatym smaku jest łatwiejsza w uprawie niż dorosła roślina, która może gnić lub być podatna na mączniaka rzekomego. Pysznie smakuje z pomidorami i mozzarellą. Wybierz fioletową odmianę, aby dodać potrawie ciekawego koloru.

9 Koper włoski
Dni do zbioru 7–10
Zaleta Mikrokoper na szczęście nie zakwita (co jest zmorą wyrośniętych roślin), a przy tym zachowuje intensywny smak anyżu. Posyp nim rybę lub przesmaż z makaronem.

10 Mizuna
Dni do zbioru 7
Zaleta Kolejna roślina szybka w uprawie, która nadaje zielony kolor i szczyptę ostrości sałatkom i daniom kuchni azjatyckiej, np. stir fry.

uprawa mikrolistków

 

Tekst: Gardeners' World Edycja Polska Styczeń-Luty 2016
zdjęcia: Paul Debois, Jason Ingram


Newsletter ZielonyOgrodek.pl
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
Artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych, reportaże z wizyt w ogrodach całego świata, porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród, gotowe projekty ogrodów, informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
x

Zamknij okno
Newsletter
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe
informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Zapisz się do newslettera