Logo
Logo

Pesto z liści rzodkiewki i pieczone rzodkiewki

Resztki, obierki i odpadki. Wyrzucacie je, czy staracie się zagospodarować każdy produkt od początku do końca? Oto oryginalny pomysł na rzodkiewki – z liści można zrobić pesto, a kuliste korzenie upiec.

Wiosna to czas, gdy wszystko budzi się do życia – kiełkują nasiona, pękają pąki, a stragany uginają się pod ciężarem nowalijek. Jedną z nich jest rzodkiewka, którą, uwaga, możecie zużyć w całości. Nic się nie zmarnuje, zjecie każdy kawałek tego warzywa, może tylko poza cienkim jak nitka korzonkiem.

Na początek króciutkie wyjaśnienie: rzodkiewka nie pochodzi od rzodkwi, choć obie rośliny zaliczają się do tej samej rodziny: kapustnych – wiemy, że ta zagadka nurtowała wielu z Was. A teraz trochę historii. Rzodkiewka pochodzi z obszaru Chin i Mongolii. W Egipcie była uprawiana już 2000 lat temu. Istnieją różne wersje wydarzeń, jeśli chodzi o jej pojawienie się w Europie. Jedna z nich głosi, że stało się to za sprawą Rzymian, którzy sprowadzili rzodkiewkę z Egiptu, druga – że do Europy przywiózł ją z Chin i Mongolii Marco Polo w 1290 roku.

Jest to warzywo o najkrótszym okresie wegetacji, lubiące chłodny klimat. Jednocześnie to tzw. roślina długiego dnia – tylko w warunkach długiego dnia tworzy pędy kwiatostanowe. W rezultacie uprawia się ją od wczesnej wiosny do późnej jesieni, ale z letnią przerwą.


By potwierdzić, że rzodkiewkę możemy bez problemu wykorzystać kulinarnie w całości, przedstawiamy pakiet dwóch przepisów: jeden na wykorzystanie jej kolorowego korzenia, a drugi – młodych liści.

Przepis na pesto z liści rzodkiewki

Składniki

  • liście z pęczka rzodkiewek
  • spora garść prażonych pestek słonecznika i dyni
  • łyżka tartego dojrzewającego sera lub płatków drożdżowych
  • duży ząbek czosnku
  • oliwa
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Liście myjemy i wkładamy do pojemnika blendera.
  2. Dorzucamy uprażone ziarna, ser lub płatki drożdżowe, czosnek i wlewamy 3-4 łyżki oliwy.
  3. Miksujemy, aż całość zostanie rozdrobniona i powstanie gęsta papka. Jeśli wolicie rzadszą konsystencję, możecie dolać więcej oliwy.
  4. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Przepis na pieczone rzodkiewki

Składniki

  • pęczek rzodkiewek
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka miodu lub innego słodkiego syropu
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Rzodkiewki myjemy, odcinamy korzonki i kroimy na pół.
  2. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą i miodem, posypujemy solą i pieprzem.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 200ºC. Wkładamy blachę z rzodkiewkami i pieczemy przez około 15 minut.
  4. Rzodkiewki powinny stać się miękkie i rumiane. Gotowe możemy podać z rzodkiewkowym pesto.

Smacznego!


Fragment książki i przepisy pochodzą z książki "Botaniczny od Kuchni – czyli sezonowość przez cały rok"
Zdjęcie tytułowe: Marianna Darżynkiewicz-Wojcieska
Kup książkę online!
Tagi
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (6)