Logo
Logo

Sos tzatzyki – coś na ząb dla wege smakoszy!

Sos tzatzyki sprawdzi się jako dodatek do dań z warzywami i z pewnością najbardziej przypadnie do gustu fanom wegetariańskiej kuchni. Jeśli jeszcze nie przekonaliście się do potraw bezmięsnych, ten przepis może wam w tym pomóc!

Przepis na sos tzatzyki

Składniki

  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Łyżka posiekanego kopru
  • Opakowanie gęstego jogurtu greckiego ok. 180 - 200 ml
  • Sól, pieprz do smaku
  • Łyżeczka oliwy

Przygotowanie

  1. Ogórek umyć, osuszyć opcjonalnie obrać.
  2. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Posolić 2 szczyptami soli, wymieszać, pozostawić ok. 30 minut by puścił wodę.
  4. Startego ogórka odcisnąć na sitku, przełożyć do miski, oddać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  5. Całość połączyć z jogurtem, doprawić pieprzem, siekanym koprem i oliwą.
  6. Podawać z pokrojonymi w słupki warzywami, jako sos do pizzy, szaszłyków, grillowanych warzyw.

Smacznego!

Źródło: Kampania Moc Polskich Warzyw

Logo - Kampania MOC POLSKICH WARZYW

"Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski.

Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ

 

Tagi
 
Powiązane tematy

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl