Polecamy sklep ogrodniczy SwiatKwiatow.pl

Temat na czasie

MSZYCE: Jak wyglądają i jak je zwalczać?
mszyce fot. Alvesgaspar CC BY-SA 3.0 Wikimedia Commons
Mszyce to bardzo groźne szkodniki roślin - zarówno ogrodowych (drzew, krzewów, kwiatów) oraz roślin doniczkowych - kwiatów balkonowych, jak i roślin domowych. Dowiedz się jak wyglądają mszyce i jak je zwalczać.  

tydzień w ogrodzie   24-07 - 30-07

truskawki z ogrodu, fot. swirus, SXC
Jeśli zakończyliśmy już sezon truskawek należy opryskać je przeciw przędziorkowi chmielowcowi i kwieciakowi malinowcowi ...
Latem trawa jest bardziej narażona na wysychanie (szczególnie młode trawniki, założone w tym sezonie), dlatego trzeba ją systematycznie nawadniać (co 1-3 dni). Podlewanie najlepiej przeprowadzać wczesnym rankiem lub późnym wieczorem ...
Pamiętajmy o usuwaniu nadmiaru roślin wodnych z oczka, w przeciwnym razie może dojść do zaburzenia równowagi biologicznej w zbiorniku. Rośliny nie powinny zajmować więcej niż 1/3 powierzchni lustra wodnego ...
Po zakończeniu zbioru wczesnych malin usuwamy zeszłoroczne pędy, na których znajdowały się owoce i palimy je, bo mogą stanowić źródło chorób. Przy samej ziemi wycinamy młode gałązki, jeśli są słabe lub połamane ...
Nie zapomnijmy o pielęgnacji róż. Ważne jest systematyczne usuwanie przekwitłych kwiatów oraz wycinanie dzikich pędów ...
zobacz wszystkie
Twój ogród / Rośliny w mieszkaniu / Artykuły /

Nasiona na KIEŁKI: Które warto uprawiać? Porównujemy wygląd, smak i właściwości

Najpopularniejsze nasiona na kiełki to: brokuł, burak, cebula, fasola mung, kapusta, koniczyna, lucerna, pszenica, rzodkiewka, rzeżucha, słonecznik, soczewica oraz soja. Można je dodawać do sałatek i kanapek albo chrupać przed telewizorem zamiast chipsów i paluszków.

uprawa kiełków fot. Stefan Schweihofer Pixabay

 

Kiełki to młode, kiełkujące z nasion rośliny, bardzo bogate w substancje pokarmowe i prozdrowotne. Doskonale uzupełniają naszą codzienną dietę w niezbędne witaminy oraz mikro i makroelementy. Każdy z wielu rodzajów kiełków ma swój oryginalny smak – od słodkawego po bardzo pikantny. Gotowe kiełki można kupić w sklepie spożywczym lub uprawiać samemu w kiełkownicy.

etapy kiełkowania nasion fot. uwimages - Fotolia.com
fot. uwimages - Fotolia.com

Brokuł - nasiona i kiełki

Kiełki brokuła (Brassica oleracea) są pikantne w smaku. Doskonale nadają się do kanapek i sałatek. Są źródłem witamin: A, B, C, E, K oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku, manganu i selenu. Są źródłem sulforafanu – zapobiegającemu powstawaniu komórek rakowych.

Kiełki brokuła mają jasną nóżkę i ciemnozielone listki, fot. www.kielki.info
Nasiona brokuła
mają jasną nóżkę
i ciemnozielone listki, fot. www.kielki.info
Kiełki brokuła mają jasną nóżkę i ciemnozielone listki, fot. www.kielki.info
Kiełki brokuła
mają jasną nóżkę
i ciemnozielone listki, fot. www.kielki.info

 

Burak - nasiona i kiełki

Kiełki buraka (Beta vulgaris) są lekko ostre w smaku. Doskonale nadają się do sałatek, nadając im wspaniały czerwony kolor. Można je także wykorzystywać jako dekoracje do kanapek i grzanek. Są źródłem witamin: A, B, C oraz wapnia, żelaza, magnezu, potasu, manganu, miedzi, kobaltu, rubidu i cezu. Zalecane są przy wzmacnianiu odporności i regulacji pracy organizmu.

Kłębki buraka – owocostany powstałe w wyniku zrośnięcia się torebki. W torebce znajduje się ciemne, spłaszczone nasionko, fot. www.kielki.info
Kłębki buraka
– owocostany powstałe w wyniku zrośnięcia się torebki. W torebce znajduje się ciemne, spłaszczone nasionko, fot. www.kielki.info
Kiełki buraka mają soczysty czerwony kolor, fot. www.kielki.info
Kiełki buraka
mają soczysty czerwony
kolor, fot. www.kielki.info

 

Cebula - nasiona i kiełki

Kiełki cebuli (Allium cepa) są pikantne w smaku. Nadają się do kanapek, sałatek, do gorących dań warzywnych, tart i zapiekanek. Są źródłem witamin: A, B, C, E oraz wapnia, żelaza, magnezu, cynku, potasu, manganu, fosforu, fluoru, selenu i siarki. Działają bakteriobójczo i odkwaszająco na organizm.

Nasiona cebuli mają bardzo twardą, czarną skorupkę, fot. www.kielki.info
Nasiona cebuli
mają bardzo twardą,
czarną skorupkę, fot. www.kielki.info
Jasno zielone kiełki cebuli ze ściśle przylegającymi skorupkami, fot. www.kielki.infoJasnozielone kiełki cebuli ze ściśle przylegającymi skorupkami,
fot. www.kielki.info

 

Fasola mung - nasiona i kiełki

Kiełki fasoli mung (Vigna radiata) są chrupiące, o lekko słodkawym w smaku. Stosowane są w daniach kuchni azjatyckiej, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Są źródłem witamin: A, B, C, E oraz wapnia, żelaza, magnezu, cynku, potasu, manganu, fosforu, fluoru, selenu i siarki. Obniżają poziom złego cholesterolu.

Nasiona fasoli mung są duże i soczyście zielone, fot. www.kielki.info Kiełki fasoli mung mają mięsistą białą nóżkę i zieloną „główkę”. Są często wykorzystywane w potrawach chińskiej kuchni, fot. www.kielki.info
Nasiona fasoli mung są duże i soczyście zielone, fot. www.kielki.info Kiełki fasoli mung mają mięsistą białą nóżkę i zieloną „główkę”. Są często wykorzystywane w potrawach chińskiej kuchni,
fot. www.kielki.info

 

Kapusta - nasiona i kiełki

Kiełki kapusty (Brassica olerace) w smaku przypominają świeżą kapustę, jednak są od niej bardziej pikantne. Doskonale nadają się do sałatek. Są źródłem witamin: A, B, C, E oraz wapnia, żelaza, magnezu, cynku, potasu, manganu, fosforu, fluoru, selenu i siarki.

Nasiona kapusty przypominają nasiona brokuła. Obie rośliny są ze sobą bardzo blisko spokrewnione, fot. www.kielki.info
Nasiona kapusty
przypominają nasiona brokuła. Obie rośliny są ze sobą bardzo blisko spokrewnione, fot. www.kielki.info
Kiełki kapusty mają piękny lekko różowy kolor, fot. www.kielki.info
Kiełki kapusty
mają piękny lekko różowy kolor, fot. www.kielki.info

 

Koniczyna czerwona - nasiona i kiełki

Kiełki koniczyny (Trifolium pratense) są łagodne w smaku. Nadają się do jedzenia z kanapkami, sałatkami, twarogiem i surówkami. Są źródłem witamin: A, B, C, E, K oraz wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, potasu, manganu, fosforu, fluoru, siarki i sodu.  Działają wzmacniająco na system nerwowy i poprawiają trawienie.

Nasiona koniczyny są bardzo drobne, o miodowym kolorze, fot. www.kielki.info
Nasiona koniczyny
są bardzo drobne,
o miodowym kolorze, fot. www.kielki.info
Kiełki koniczyny są drobne i soczyście zielone, fot. www.kielki.info
Kiełki koniczyny
są drobne i soczyście zielone, fot. www.kielki.info

 

Lucerna, Alfalfa - nasiona i kiełki

Kiełki lucerny (Medicago sativa) mają bardzo delikatny smak. Doskonale nadają się zarówno do jedzenia na surowo w sałatkach i surówkach, jak i w chińskich potrawach z woka. Są źródłem witamin: A, B, C, E oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, krzemu, cynku, sodu, miedzi, manganu, siarki i selenu. Są cennym źródłem fitoestrogenów (hormonów roślinnych), które w naturalny sposób pomagają zwalczać symptomy menopauzy. Zawierają również lecytynę.

Nasiona lucerny są drobne. Kształtem przypominają małe fasolki, fot. www.kielki.info
Nasiona lucerny
są drobne.
Kształtem przypominają małe fasolki,
fot. www.kielki.info
Kiełki lucerny przypominają rzeżuchę, są jednak od niej o wiele bardziej łagodne w smaku, fot. www.kielki.info
Kiełki lucerny
przypominają rzeżuchę,
są jednak od niej o wiele bardziej łagodne
w smaku, fot. www.kielki.info

 

Pszenica - nasiona i kiełki

Kiełki pszenicy (Triticum aestivum) są lekko chrupiące i słodkie w smaku. Są idealne do sałatek. Są źródłem witamin: A, B, C, E oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, krzemu, jod, cynku, miedzi, manganu, selenu, siarki. Wpływają na poprawę pracy serca oraz przeciwdziałają starzeniu się organizmu. Poprawiają stan i kolor skóry. Wzmacniają włosy i paznokcie.

Ziarniaki pszenicy są duże i złociste.  fot. www.kielki.info
Ziarniaki pszenicy
są duże i złociste,
fot. www.kielki.info
Kiełki pszenicy mają duża główkę i białą nóżkę. fot. www.kielki.info
Kiełki pszenicy
mają duża główkę
i białą nóżkę, fot. www.kielki.info

 

Rzodkiewka - nasiona i kiełki

Kiełki rzodkiewki (Raphanus sativus) mają ostry, pieprzny smak. Mogą zastępować szczypiorek. Dobrze komponują się z potrawami jajecznymi, sosami śmietanowymi i majonezowymi. Są źródłem witamin: A, B, C, E oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, krzemu, cynku, miedzi, manganu, siarki. Poprawiają trawienie i apetyt oraz działają bakteriobójczo na przewód pokarmowy. Oczyszczają drogi oddechowe, poprawiają stan paznokci, skóry i włosów.

Nasiona rzodkiewki są niewielkie, barwy brązowej, fot. www.kielki.info
Nasiona rzodkiewki
są niewielkie,
barwy brązowej, fot. www.kielki.info
Pikantne kiełki rzodkiewki, fot. www.kielki.info
Pikantne kiełki rzodkiewki,
fot. www.kielki.info

 

Rzeżucha, Pieprzyca - nasiona i kiełki

Kiełki rzeżuchy (Lepidium sativum) mają ostry, wyrazisty smak. Surowe kiełki można spożywać na kanapkach, z twarożkiem lub pomidorami. Można je z powodzeniem dodawać do potraw z jaj, ryb oraz mięsa. Są źródłem witamin: A, B, C, K oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku, manganu, łatwo przyswajalnego jodu. Pobudzają apetyt i trawienie. Wzmacniają skórę i paznokcie.

Nasiona rzeżuchy są najczęściej wysiewane na kiełki, fot. www.kielki.info
Nasiona rzeżuchy
są najczęściej wysiewane
na kiełki, fot. www.kielki.info
Ciemnozielone kiełki rzeżuchy, fot. www.kielki.infoCiemnozielone kiełki rzeżuchy,
fot. www.kielki.info

 

Słonecznik - nasiona i kiełki

Kiełki słonecznika (Helianthus annuus) mają lekko orzechowy smak. Doskonale nadają się jako dodatek do sałatek i kanapek. Są źródłem witamin: A, B, C, D, E, K oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, krzemu, cynku, miedzi, manganu, siarki, kobaltu, fluoru, jodu, sodu i krzemu. Dostarczają organizmowi rzadko występującej w roślinach witaminy D, a także dużych ilości białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są zalecane jako uzupełnienie diety ubogiej w mięso.

Nasiona słonecznika rzadko są wysiewane na kiełki.  fot. www.kielki.info
Nasiona słonecznika
rzadko są wysiewane
na kiełki. fot. www.kielki.info
Kiełki słonecznika są duże i długo rosną. fot. www.kielki.info
Kiełki słonecznika
są duże i długo rosną.
fot. www.kielki.info

 

Soczewica - nasiona i kiełki

Kiełki soczewicy (Lens culinaris) są delikatne w smaku. Nadają się zarówno do jedzenia na surowo w sałatkach i surówkach, jak również na ciepło. Są źródłem witamin: A, B, C, K oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, krzemu, boru, miedzi, manganu, siarki i sodu. Są lekkostrawne, wzmacniają organizm.

Nasiona soczewicy są duże i spłaszczone, fot. www.kielki.info
Nasiona soczewicy
są duże i spłaszczone,
fot. www.kielki.info
Nasiona soczewicy bardzo pęcznieją pod wpływem wody. Nóżka kiełka jest biała, a główka złocistozielona, fot. www.kielki.info
Kiełki soczewicy
bardzo pęcznieją pod wpływem wody. Nóżka kiełka jest biała,
główka złocistozielona, fot. www.kielki.info

 

Soja - nasiona i kiełki

Kiełki soi (Glycine max) są delikatne w smaku i lekko chrupiące. Doskonale nadają się do potraw z woka i z patelni. Są źródłem witamin: A, B, C, E, K oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, miedzi i manganu, siarki i sodu. Dodają energii i apetytu.

Nasiona soi są duże, przypominają małą fasolę, fot. www.kielki.info
Nasiona soi
są duże, przypominają małą fasolę, fot. www.kielki.info
Kiełki soi są złociste, fot. www.kielki.info
Kiełki soi
są złociste,
fot. www.kielki.info

 

Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcia w tekście: www.kielki.info
zdjęcie tytułowe: Stefan Schweihofer, Pixabay

 

Polecamy produkty ogrodnicze w sklepie internetowym Sadowniczy.pl

 

Pozostałe artykuły

ogród w szkle fot. svf74 - Fotolia.com
Jak założyć ogród w szkle? Zakładanie ogrodów w szklanych pojemnikach, choć wydaje się być trudne, nie... więcej
cyklamen doniczkowy fot. Flora Dania
Jak pielęgnować cyklamen, fiołek alpejski w doniczce? Cyklameny są uwielbiane za piękne kwiaty, długi okres kwitnienia i dekoracyjne... więcej
domowe kiełki fot. Natthapat Aphichayananthanakul - Pixabay.com
Domowa UPRAWA KIEŁKÓW: W słoiku, na wacie, w doniczce, czy w kiełkownicy? Wielki „buum” na kiełki trwa nieprzerwanie od lat. Nie dzieje się tak bez przyczyny.... więcej
kiełki rzeżuchy fot. Esther Merbt - Pixabay.com
Rzeżucha i spółka, czyli zaproś wiosnę na swój talerz Wiosna to czas, kiedy naturalnym odruchem jest poszukiwanie nowalijek, których po... więcej
jak nawozic storczyki fot. Flower Council Holland
Nawożenie storczyków: Jak i czym nawozić domowe orchidee? Domowa uprawa storczyków może być problemem dla wielu początkujących ogrodników.... więcej
wieniec adwentowy w formie do ciasta
Zrób to sam: Świąteczny wieniec w starej tortownicy + FILM Upcycling to najnowszy trend wykorzystywany również do tworzenia gwiazdkowych dekoracji.... więcej
zobacz wszystkie
Gardeners World
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera ZielonyOgrodek.pl i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu Gardeners' World Polska.
W naszym newsletterze znajdziesz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Cień



Mamy problem... x
...blokujesz reklamy
Drogi czytelniku! Wszystkie dostarczane przez nasz serwis treści są darmowe. Aby tak mogło pozostać musimy wyświetlać na nim reklamy. Jeśli cenisz sobie naszą pracę i chcesz aby była ona dostępna dla Ciebie za darmo prosimy wyłącz program blokujący wyświetlanie reklam.
Barszcz Sosnowskiego - uwaga na letnie poparzenia!

W czasie letnich spacerów, szczególnie w słoneczne dni narażeni jesteśmy na ostre poparzenie skóry. Przyczyną może być kontakt z barszczem ...