Polecamy sklep ogrodniczy Sadowniczy.pl

Temat na czasie

Uprawa warzyw: Terminarz siewu, sadzenia i zbioru
uprawa warzyw w ogrodzie fot. amenic181 - Fotolia
Zaplanuj uprawę warzyw w swoim ogrodzie. Przygotowaliśmy dla Ciebie prosty poradnik zawierający zalecenia i terminarz siewu. Sprawdź, jak i kiedy wysiewać Twoje ulubione warzywa oraz kiedy zbierać plony z warzywnika. Podane informacje mogą się różnić dla różnych odmian.  

tydzień w ogrodzie   20-03 - 26-03

trawnik, fot. Małgorzata Cuch
Pod koniec marca można przystąpić do pierwszych zabiegów pielęgnacyjnych trawnika. Ważne, by na początku z jego powierzchni wygrabić tzw. filc: suchą trawę, liście i śmieci ...
Przycinamy krzewy. Warto przeprowadzić cięcie sanitarne (polega na usunięciu obumarłych, połamanych lub chorych pędów) krzewów liściastych i iglastych. Można też przycinać krzewy, które będą kwitły na pędach tegorocznych (budleje, krzewuszki, pięciorniki, wrzosy). Połowa marca jest również dobrym terminem strzyżenia żywopłotów bukszpanowych i cisowych ...
Drzewa owocowe (śliwy, grusze, jabłonie) warto prześwietlić, aby rozluźnić korony i dopuścić światło do ich wnętrza. Pamiętajmy, że jednorazowo można usunąć nie więcej niż 15% korony, a rany po usuniętych gałęziach należy posmarować maścią ogrodniczą. Nie powinno się ciąć starych i grubych gałęzi, gdyż powstające rany są duże i źle się zabliźniają ...
Jeśli na drzewach są jeszcze zaschnięte owoce - trzeba je usunąć, bo mogą być źródłem chorób roślin ...
Przy sprzyjającej pogodzie, gdy pokrywa śnieżna stopnieje i przejdą już ostre mrozy, można zacząć zdejmować zimowe okrycia wrażliwych na mróz roślin ...
zobacz wszystkie
Twój ogród / Rośliny w mieszkaniu / Artykuły /

Nasiona na kiełki: Które warto uprawiać? Porównujemy wygląd, smak i właściwości

Najpopularniejsze nasiona na kiełki to: brokuł, burak, cebula, fasola mung, kapusta, koniczyna, lucerna, pszenica, rzodkiewka, rzeżucha, słonecznik, soczewica oraz soja. Można je dodawać do sałatek i kanapek albo chrupać przed telewizorem zamiast chipsów i paluszków.

uprawa kiełków fot. Stefan Schweihofer Pixabay

 

Kiełki to młode, kiełkujące z nasion rośliny, bardzo bogate w substancje pokarmowe i prozdrowotne. Doskonale uzupełniają naszą codzienną dietę w niezbędne witaminy oraz mikro i makroelementy. Każdy z wielu rodzajów kiełków ma swój oryginalny smak – od słodkawego po bardzo pikantny. Gotowe kiełki można kupić w sklepie spożywczym lub uprawiać samemu w kiełkownicy.

etapy kiełkowania nasion fot. uwimages - Fotolia.com
fot. uwimages - Fotolia.com

Brokuł - nasiona i kiełki

Kiełki brokuła (Brassica oleracea) są pikantne w smaku. Doskonale nadają się do kanapek i sałatek. Są źródłem witamin: A, B, C, E, K oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku, manganu i selenu. Są źródłem sulforafanu – zapobiegającemu powstawaniu komórek rakowych.

Kiełki brokuła mają jasną nóżkę i ciemnozielone listki, fot. www.kielki.info
Nasiona brokuła
mają jasną nóżkę
i ciemnozielone listki, fot. www.kielki.info
Kiełki brokuła mają jasną nóżkę i ciemnozielone listki, fot. www.kielki.info
Kiełki brokuła
mają jasną nóżkę
i ciemnozielone listki, fot. www.kielki.info

 

Burak - nasiona i kiełki

Kiełki buraka (Beta vulgaris) są lekko ostre w smaku. Doskonale nadają się do sałatek, nadając im wspaniały czerwony kolor. Można je także wykorzystywać jako dekoracje do kanapek i grzanek. Są źródłem witamin: A, B, C oraz wapnia, żelaza, magnezu, potasu, manganu, miedzi, kobaltu, rubidu i cezu. Zalecane są przy wzmacnianiu odporności i regulacji pracy organizmu.

Kłębki buraka – owocostany powstałe w wyniku zrośnięcia się torebki. W torebce znajduje się ciemne, spłaszczone nasionko, fot. www.kielki.info
Kłębki buraka
– owocostany powstałe w wyniku zrośnięcia się torebki. W torebce znajduje się ciemne, spłaszczone nasionko, fot. www.kielki.info
Kiełki buraka mają soczysty czerwony kolor, fot. www.kielki.info
Kiełki buraka
mają soczysty czerwony
kolor, fot. www.kielki.info

 

Cebula - nasiona i kiełki

Kiełki cebuli (Allium cepa) są pikantne w smaku. Nadają się do kanapek, sałatek, do gorących dań warzywnych, tart i zapiekanek. Są źródłem witamin: A, B, C, E oraz wapnia, żelaza, magnezu, cynku, potasu, manganu, fosforu, fluoru, selenu i siarki. Działają bakteriobójczo i odkwaszająco na organizm.

Nasiona cebuli mają bardzo twardą, czarną skorupkę, fot. www.kielki.info
Nasiona cebuli
mają bardzo twardą,
czarną skorupkę, fot. www.kielki.info
Jasno zielone kiełki cebuli ze ściśle przylegającymi skorupkami, fot. www.kielki.infoJasnozielone kiełki cebuli ze ściśle przylegającymi skorupkami,
fot. www.kielki.info

 

Fasola mung - nasiona i kiełki

Kiełki fasoli mung (Vigna radiata) są chrupiące, o lekko słodkawym w smaku. Stosowane są w daniach kuchni azjatyckiej, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Są źródłem witamin: A, B, C, E oraz wapnia, żelaza, magnezu, cynku, potasu, manganu, fosforu, fluoru, selenu i siarki. Obniżają poziom złego cholesterolu.

Nasiona fasoli mung są duże i soczyście zielone, fot. www.kielki.info Kiełki fasoli mung mają mięsistą białą nóżkę i zieloną „główkę”. Są często wykorzystywane w potrawach chińskiej kuchni, fot. www.kielki.info
Nasiona fasoli mung są duże i soczyście zielone, fot. www.kielki.info Kiełki fasoli mung mają mięsistą białą nóżkę i zieloną „główkę”. Są często wykorzystywane w potrawach chińskiej kuchni,
fot. www.kielki.info

 

Kapusta - nasiona i kiełki

Kiełki kapusty (Brassica olerace) w smaku przypominają świeżą kapustę, jednak są od niej bardziej pikantne. Doskonale nadają się do sałatek. Są źródłem witamin: A, B, C, E oraz wapnia, żelaza, magnezu, cynku, potasu, manganu, fosforu, fluoru, selenu i siarki.

Nasiona kapusty przypominają nasiona brokuła. Obie rośliny są ze sobą bardzo blisko spokrewnione, fot. www.kielki.info
Nasiona kapusty
przypominają nasiona brokuła. Obie rośliny są ze sobą bardzo blisko spokrewnione, fot. www.kielki.info
Kiełki kapusty mają piękny lekko różowy kolor, fot. www.kielki.info
Kiełki kapusty
mają piękny lekko różowy kolor, fot. www.kielki.info

 

Koniczyna czerwona - nasiona i kiełki

Kiełki koniczyny (Trifolium pratense) są łagodne w smaku. Nadają się do jedzenia z kanapkami, sałatkami, twarogiem i surówkami. Są źródłem witamin: A, B, C, E, K oraz wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, potasu, manganu, fosforu, fluoru, siarki i sodu.  Działają wzmacniająco na system nerwowy i poprawiają trawienie.

Nasiona koniczyny są bardzo drobne, o miodowym kolorze, fot. www.kielki.info
Nasiona koniczyny
są bardzo drobne,
o miodowym kolorze, fot. www.kielki.info
Kiełki koniczyny są drobne i soczyście zielone, fot. www.kielki.info
Kiełki koniczyny
są drobne i soczyście zielone, fot. www.kielki.info

 

Lucerna, Alfalfa - nasiona i kiełki

Kiełki lucerny (Medicago sativa) mają bardzo delikatny smak. Doskonale nadają się zarówno do jedzenia na surowo w sałatkach i surówkach, jak i w chińskich potrawach z woka. Są źródłem witamin: A, B, C, E oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, krzemu, cynku, sodu, miedzi, manganu, siarki i selenu. Są cennym źródłem fitoestrogenów (hormonów roślinnych), które w naturalny sposób pomagają zwalczać symptomy menopauzy. Zawierają również lecytynę.

Nasiona lucerny są drobne. Kształtem przypominają małe fasolki, fot. www.kielki.info
Nasiona lucerny
są drobne.
Kształtem przypominają małe fasolki,
fot. www.kielki.info
Kiełki lucerny przypominają rzeżuchę, są jednak od niej o wiele bardziej łagodne w smaku, fot. www.kielki.info
Kiełki lucerny
przypominają rzeżuchę,
są jednak od niej o wiele bardziej łagodne
w smaku, fot. www.kielki.info

 

Pszenica - nasiona i kiełki

Kiełki pszenicy (Triticum aestivum) są lekko chrupiące i słodkie w smaku. Są idealne do sałatek. Są źródłem witamin: A, B, C, E oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, krzemu, jod, cynku, miedzi, manganu, selenu, siarki. Wpływają na poprawę pracy serca oraz przeciwdziałają starzeniu się organizmu. Poprawiają stan i kolor skóry. Wzmacniają włosy i paznokcie.

Ziarniaki pszenicy są duże i złociste.  fot. www.kielki.info
Ziarniaki pszenicy
są duże i złociste,
fot. www.kielki.info
Kiełki pszenicy mają duża główkę i białą nóżkę. fot. www.kielki.info
Kiełki pszenicy
mają duża główkę
i białą nóżkę, fot. www.kielki.info

 

Rzodkiewka - nasiona i kiełki

Kiełki rzodkiewki (Raphanus sativus) mają ostry, pieprzny smak. Mogą zastępować szczypiorek. Dobrze komponują się z potrawami jajecznymi, sosami śmietanowymi i majonezowymi. Są źródłem witamin: A, B, C, E oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, krzemu, cynku, miedzi, manganu, siarki. Poprawiają trawienie i apetyt oraz działają bakteriobójczo na przewód pokarmowy. Oczyszczają drogi oddechowe, poprawiają stan paznokci, skóry i włosów.

Nasiona rzodkiewki są niewielkie, barwy brązowej, fot. www.kielki.info
Nasiona rzodkiewki
są niewielkie,
barwy brązowej, fot. www.kielki.info
Pikantne kiełki rzodkiewki, fot. www.kielki.info
Pikantne kiełki rzodkiewki,
fot. www.kielki.info

 

Rzeżucha, Pieprzyca - nasiona i kiełki

Kiełki rzeżuchy (Lepidium sativum) mają ostry, wyrazisty smak. Surowe kiełki można spożywać na kanapkach, z twarożkiem lub pomidorami. Można je z powodzeniem dodawać do potraw z jaj, ryb oraz mięsa. Są źródłem witamin: A, B, C, K oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku, manganu, łatwo przyswajalnego jodu. Pobudzają apetyt i trawienie. Wzmacniają skórę i paznokcie.

Nasiona rzeżuchy są najczęściej wysiewane na kiełki, fot. www.kielki.info
Nasiona rzeżuchy
są najczęściej wysiewane
na kiełki, fot. www.kielki.info
Ciemnozielone kiełki rzeżuchy, fot. www.kielki.infoCiemnozielone kiełki rzeżuchy,
fot. www.kielki.info

 

Słonecznik - nasiona i kiełki

Kiełki słonecznika (Helianthus annuus) mają lekko orzechowy smak. Doskonale nadają się jako dodatek do sałatek i kanapek. Są źródłem witamin: A, B, C, D, E, K oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, krzemu, cynku, miedzi, manganu, siarki, kobaltu, fluoru, jodu, sodu i krzemu. Dostarczają organizmowi rzadko występującej w roślinach witaminy D, a także dużych ilości białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są zalecane jako uzupełnienie diety ubogiej w mięso.

Nasiona słonecznika rzadko są wysiewane na kiełki.  fot. www.kielki.info
Nasiona słonecznika
rzadko są wysiewane
na kiełki. fot. www.kielki.info
Kiełki słonecznika są duże i długo rosną. fot. www.kielki.info
Kiełki słonecznika
są duże i długo rosną.
fot. www.kielki.info

 

Soczewica - nasiona i kiełki

Kiełki soczewicy (Lens culinaris) są delikatne w smaku. Nadają się zarówno do jedzenia na surowo w sałatkach i surówkach, jak również na ciepło. Są źródłem witamin: A, B, C, K oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, krzemu, boru, miedzi, manganu, siarki i sodu. Są lekkostrawne, wzmacniają organizm.

Nasiona soczewicy są duże i spłaszczone, fot. www.kielki.info
Nasiona soczewicy
są duże i spłaszczone,
fot. www.kielki.info
Nasiona soczewicy bardzo pęcznieją pod wpływem wody. Nóżka kiełka jest biała, a główka złocistozielona, fot. www.kielki.info
Kiełki soczewicy
bardzo pęcznieją pod wpływem wody. Nóżka kiełka jest biała,
główka złocistozielona, fot. www.kielki.info

 

Soja - nasiona i kiełki

Kiełki soi (Glycine max) są delikatne w smaku i lekko chrupiące. Doskonale nadają się do potraw z woka i z patelni. Są źródłem witamin: A, B, C, E, K oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, miedzi i manganu, siarki i sodu. Dodają energii i apetytu.

Nasiona soi są duże, przypominają małą fasolę, fot. www.kielki.info
Nasiona soi
są duże, przypominają małą fasolę, fot. www.kielki.info
Kiełki soi są złociste, fot. www.kielki.info
Kiełki soi
są złociste,
fot. www.kielki.info

 

Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcia w tekście: www.kielki.info
zdjęcie tytułowe: Stefan Schweihofer, Pixabay

Polecamy produkty ogrodnicze w sklepie internetowym Sadowniczy.pl



Pozostałe artykuły

domowe kiełki fot. Natthapat Aphichayananthanakul - Pixabay.com
Domowa uprawa kiełków: W słoiku, na wacie, w doniczce, czy w kiełkownicy? Wielki „buum” na kiełki trwa nieprzerwanie od lat. Nie dzieje się tak bez przyczyny.... więcej
kiełki rzeżuchy fot. Esther Merbt - Pixabay.com
Rzeżucha i spółka, czyli zaproś wiosnę na swój talerz Wiosna to czas, kiedy naturalnym odruchem jest poszukiwanie nowalijek, których po... więcej
jak nawozic storczyki fot. Flower Council Holland
Nawożenie storczyków: Jak i czym nawozić domowe orchidee? Domowa uprawa storczyków może być problemem dla wielu początkujących ogrodników.... więcej
wieniec adwentowy w formie do ciasta
Zrób to sam: Świąteczny wieniec w starej tortownicy + FILM Upcycling to najnowszy trend wykorzystywany również do tworzenia gwiazdkowych dekoracji.... więcej
pielęgnacja gwiazdy betlejemskiej fot. Stars For Europe
Jak pielęgnować gwiazdę betlejemską? Pytanie czytelnika: Jak co roku zdecydowałam się na zakup gwiazdy betlejemskiej.... więcej
liście i kwiaty begonie w doniczkach fot. Flower Council Holland
Liście czy kwiaty? Uprawa begonii w doniczkach Już najwyższy czas odkurzyć dawno zapomniane, niegdyś niezwykle modne i uwielbiane... więcej
zobacz wszystkie
Newsletter ZielonyOgrodek.pl
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
Artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych, reportaże z wizyt w ogrodach całego świata, porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród, gotowe projekty ogrodów, informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
x

Zamknij okno
Newsletter
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe
informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Zapisz się do newslettera
Przycinanie róż – po co, kiedy i jak przycinać róże?

Pytanie czytelnika: Mam duży i stary ogród, a w nim kilkadziesiąt róż. Są to między innymi róże wielkokwiatowe, rabatowe, pnące, pienne ...