Otwórz się na nowe doznania i poczuj, jak SMAKOWITE mogą być DRZEWA

Portal ZielonyOgrodek.pl z ogromną dumą i radością objął patronatem medialnym niezwykłą książkę "Smakowite drzewa" autorstwa Małgorzaty Kalemby-Drożdż.  Przepisy obejmują: przystawki, dania główne, desery, wypieki, przetwory, napoje, nalewki z różnych surowców. Otwórz się na nowe doznania i poczuj, jak SMAKOWITE mogą być DRZEWA.

Posłuchaj
00:00

Małgorzata Kalemba-Drożdż, autorka książek - m.in.: "Jadalne kwiaty" i "Pyszne chwasty" oraz bloga Trochę inna cukiernia, po raz kolejny zaskakuje potrawami z darów natury! Tym razem w swojej książce "Smakowite drzewa" proponuje niepowtarzalne przepisy na nietypowe dania.

Po latach zrywania kwiatów i zbierania chwastów zerknęłam w górę i ujrzałam ogromne bogactwo nieodkrytych smaków. W tej książce zebrałam przepisy z wykorzystaniem 15 drzew, szeroko rozpowszechnionych w naszym klimacie. Przepisy są nieraz zaskakujące, ale niektóre już całkiem dobrze zadomowiły się w kulturze kulinarnej.

Spróbuj marynowanych szyszek, bukowej nutelli czy lipowych lodów. Ugotuj brzozowe risotto, upiecz chleb z żołędzi i zrób keczup z głogu. Zaskocz swoich gości niepowtarzalnymi daniami prosto z lasu.

Smakowite drzewa fot. Michał Chrzanowski

Jedzenie zbierane z drzew zazwyczaj kojarzy się z owocami i orzechami rosnącymi w sadach. Ja jednak ominę typowe zastosowania drzew owocowych – choć to chyba najbardziej oczywisty sposób wykorzystania drzew jako źródła pożywienia – to drzewa pojawią się w zupełnie niestandardowych rolach.

Szczerze pokochałam te dziwne, intensywne i nieraz trudne drzewne smaki. Sosny, świerki, lipy, klony i inne drzewa to źródła zupełnie wyjątkowych składników kulinarnych.

Spróbujcie!

Więcej informacji o książce


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na forum ogrodniczym. Zajrzyj także do naszego sklepu ogrodniczego.

Prezentownik 2025. Ponad 40 pomysłów na upominki nie tylko dla ogrodników
Polecamy
Porady na ten tydzień
Tydzień 49, Sentencja nr:5
Niektóre rośliny domowe (skalnica, agapant) warto przenieść do pomieszczenia, w którym temperatura nie przekracza 10-12°C (zimą w mieszkaniu temperatura często jest bowiem zbyt wysoka, a powietrze suche).
Przeczytaj także
Zimowanie roślin domowych: jak je pielęgnować po sezonie? Jak pielęgnować kwiaty doniczkowe zimą? Kilka prostych zasad Sezon grzewczy i rośliny doniczkowe. Jak zadbać o domową dżunglę zimą? Na zimę przestawiasz rośliny w inne miejsca w domu? Pamiętaj o tych krokach, by im nie zaszkodzić
Tydzień 49, Sentencja nr:4
Formujemy drzewa liściaste i iglaste przez cały rok, ale najlepiej robić to w miesiącach listopad-marzec (WYJĄTKI: klon, grab, brzoza – po przycięciu gatunki te "płaczą", dlatego formuje się je od czerwca do września).
Przeczytaj także
Rośliny iglaste do ogrodu: poradnik uprawy i pielęgnacji 3 najważniejsze zasady cięcia drzew: kiedy, jak i czym to robić? Czym przycinać drzewa i krzewy? Narzędzia mechaniczne i ręczne Jesienno-zimowe cięcie krzewów: kiedy formować żywopłoty liściaste?
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Polecamy
Wszyscy to czytają. A Ty?