Logo
Logo

Głóg jednoszyjkowy (Crataegus monogyna)

Głóg jednoszyjkowy (Crataegus monogyna) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
  • Dekoracyjność: kwiaty, owoce
  • Gleba: przepuszczalna, piaszczysto-gliniasta
  • Kolor kwiatów: białe
  • Kwiaty: pojedyncze
  • Odczyn gleby: zasadowa
  • Przydatność do spożycia: owoce
  • Wysokość: 3-6 metrów
  • Okres kwitnienia: V, VI
  • Kolor owoców: czerwone
  • Trwałość liści: sezonowe
  • Stanowisko: półcień, słońce
  • Zastosowanie: żywopłoty, szpalery, nasadzenia naturalistyczne, w grupie, parki, zieleń miejska, roślina lecznicza, roślina jadalna
  • Głóg jednoszyjkowy (Crataegus monogyna) to krzew (lub niskie drzewo) należący do rodziny różowatych (Rosaceae). W środowisku naturalnym występuje na wielu kontynentach. W Polsce jest rośliną pospolitą.

    Osiąga zwykle 3-6m wysokości i ma pokrój wzniesiony. Liście są owalne, podzielone na 3-7 klap z długimi ogonkami. Kwiaty o kremowej barwie zebrane są w baldaszkowate wiechy skierowane do góry. Głóg kwitnie od maja do czerwca. W kwiatach znajduje się tylko jedna szyjka – stąd wzięła się nazwa głogu. Owoce – mają do 1cm, szkarłatnoczerwoną barwę i nadają się do spożycia.

    Uprawa głogu jednoszyjkowego

    Głóg jest rośliną dość łatwą w uprawie – jeśli zapewni mu się dobre warunki. Optymalne stanowisko jest słoneczne lub lekko zacienione. Podłoże powinno być piaszczysto-gliniaste, żyzne, umiarkowanie wilgotne, chociaż krzew może rosnąć nawet na ubogich glebach.

    Roślina jest odporna na zanieczyszczenia, dlatego często wykorzystuje się ją w zieleni miejskiej. Z reguły jest mrozoodporna, jednak krzewy (w szczególności młode) warto na wszelki wypadek okrywać przed zimą.

    Głóg wytwarza dość rozległy i głęboki system korzeniowy, więc nie zaleca się przesadzania starszych okazów. Niestety roślina jest podatna na szkodniki i choroby (zwłaszcza grzybowe). W jej przypadku warto stosować profilaktycznie preparaty, np.: ekologiczne gnojówki.

    Zastosowanie głogu

    Głóg jest znaną rośliną w miastach, często tworzącą aleje. W ogrodzie można wykorzystać go także do zróżnicowania luźnych żywopłotów lub jako pojedynczy soliter. Owoce głogu są jadalne. Można spożywać je zarówno na surowo – jak i przetworzone w formie konfitur i win.

    fot. Steve Bidmead Pixabay

     
    Powiązane tematy
    Zwiń Pokaż więcej (2)

    Komentarze

    Dodaj komentarz
    Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl