Logo
Logo

Winorośl japońska (Vitis coignetiae)

Winorośl japońska (Vitis coignetiae) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
  • Dekoracyjność: ulistnienie
  • Gleba: uboga, przepuszczalna
  • Odczyn gleby: obojętna, lekko zasadowa
  • Owoce: kuliste, jagody, zebrane w grono
  • Pokrój: pnącze
  • Kolor owoców: granatowe
  • Trwałość liści: sezonowe
  • Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
  • Stanowisko: słońce, półcień
  • Zastosowanie: roślina pnąca, na altany, murki, sadzona przy podporach, sadzona przy ogrodzeniach, pod koronami drzew
  • Spis treści
    Opis rośliny Wymagania i uprawa Zastosowanie

    Winorośl japońska (Vitis coignetiae) to okazałe pnącze z rodziny winoroślowatych (Vitaceae). Naturalnie występuje w Azji (głównie w Japonii), gdzie porasta drzewa na skraju lasu, ale jest też uprawiana w wielu innych rejonach świat jako roślina ozdobna.

    Pnącze rośnie bardzo szybko (nawet 2-3 m rocznie) i może dorastać do ok. 12-15 m wys. Tworzy długie, elastyczne pędy, które owijają się wokół podpór lub wspinają po nich za pomocą długich, elastycznych wąsów czepnych. Roślina wytwarza sezonowe, bardzo duże liście (średnica ok. 20-30 cm), które są trójklapowe, okrągłe w zarysie, ciemnozielone z wierzchu i jaśniejsze od spodu. Ich blaszka pokryta jest wyraźnym rysunkiem nerwów (wydaje się być karbowana). Jesienią liście przebarwiają się na piękny, czerwony lub szkarłatny kolor.

    Winorośl japońska kwitnie wczesnym latem (VI-VII). Kwiaty są małe, niepozorne, żółtozielone i zebrane w zwisające grona. Po przekwitnieniu przekształcają się w kuliste, mięsiste, granatowoczarne owoce (jagody), które dojrzewają jesienią (IX˗X.). Owoce nie są trujące, ale ze względu na nieprzyjemny, kwaśny i cierpki smak, uważne są za niejadalne.

    Wymagania i uprawa

    Winorośl japońska najlepiej czuje się na słonecznym lub lekko półcienistym stanowisku i niezbyt żyznej, a nawet ubogiej (najlepiej się wybarwia), przepuszczalnej, lekko wilgotnej glebie o obojętnym lub lekko zasadowym odczynie pH. Jest w pełni mrozoodporna, dlatego może być uprawiana na terenie całego kraju. Jedynie młode egzemplarze w pierwszych latach po posadzeniu warto okrywać na zimę np. włókniną

    Pnącze nie wymaga systematycznego przycinania, ale gdy nadmiernie się rozrośnie, można bez obaw skracać jej pędy, gdyż zabieg znosi bardzo dobrze. Ciecie należy jednak przeprowadzać przed rozpoczęciem wegetacji (pod koniec zimy) lub na początku lata, gdyż pnącze cięte wiosną wydziela z ran duże ilości soku! (tak samo jak aktinidia).

    Winorośl można rozmnażać przez wysiew nasion (daje samosiew), odkłady poziome, półzdrewniałe sadzonki pędowe lub przez szczepienie.

    Zastosowanie

    Winorośl japońska to piękne pnącze, nadające się do okrywania altan, łuków wejściowych, ogrodzeń, betonowych filarów, murów, kratownic i pergoli, a także ścian domów czy pni wysokich drzew. Ponieważ jednak rośnie silnie i ma dość ciężkie pędy, wymaga mocnych i stabilnych podpór.


    Tekst: Katarzyna Józefowicz, zdjęcia: Prajzner, Mark, pikumin / AdobeStock

    Autor
    Winorośl japońska
    Winorośl japońska
    Katarzyna Józefowicz

    Jej pasja to rośliny. Ich pielęgnowanie i obserwowanie każdego dnia, jak się rozwijają i zmieniają. Zajmowanie się własnym ogrodem daje jej największą satysfakcję. Dzięki temu ma szansę nie tylko podziwiać wypielęgnowane rabaty, ale też zmierzyć się z problemami, które dotykają wielu ogrodników, sprawdzać różne sposoby ich rozwiązywania i dzielić się zdobytym doświadczeniem z innymi miłośnikami ogrodów.

     
    Powiązane tematy

    Komentarze

    Dodaj komentarz
    Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl