Chruścina jagodna (fot. Bri Weldon, flickr.com.cc.)

Chruścina jagodna

Arbutus unedo

grupa roślin:

Na balkon i taras

podgrupa roślin: ozdobne owoce, na słoneczne stanowisko, kwitnące jesienią, ozdobne kwiaty

Charakterystyka rośliny

  • pokrój: wzniesiony
  • wysokość: 1,5-2,5 m (w uprawie)
  • dekoracyjność: kwiaty, owoce
  • kolor kwiatów: białe, różowe
  • kwiatostan: wiechowaty
  • okres kwitnienia: X, XI
  • trwałość liści: zimozielone
  • gleba: próchniczna, przepuszczalna
  • wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
  • stanowisko: półcień, słońce
  • zastosowanie: balkony, pojemniki, roślina dekoracyjna, roślina jadalna, roślina lecznicza, tarasy, wnętrza

Chruścina jagodna (Arbutus unedo) to zimozielony krzew należący do rodziny wrzosowatych (Ericaceae). W środowisku naturalnym można go spotkać w krajach basenu Morza Śródziemnego, w zachodniej Europie oraz w Azji. W Polsce uprawiany jest głównie w pojemnikach.

Okazy dziko rosnące osiągają 10-12 m wysokości, jednak te uprawiane w mieszkaniach dorastają zwykle do 1,5-2,5 m.

Roślinę charakteryzuje wzniesiony, krzaczasty pokrój i długie (do 10 cm), szeroko-lancetowate liście. Kwitnie jesienią - od października do listopada, tworząc niewielkie, zwisające wiechy.

Białe lub jasnoróżowe kwiaty zebrane są po 40-50 w kwiatostany-wiechy. Z wyglądu przypominają nieco kwiaty konwalii.

Owoce to pomarańczowo-czerwone, jadalne jagody o średnicy 2 cm. Są podobne do owoców poziomki dlatego chruścina jagodna nazywana jest również poziomkowym drzewem, truskawkowym drzewem.

Uprawa chruściny jagodnej

Krzew najlepiej rośnie i owocuje na stanowiskach słonecznych, ale toleruje również miejsca lekko zacienione. Preferuje żyzne, przepuszczalne, próchnicze podłoża o umiarkowanej wilgotności. Chruścina jagodna znosi niskie temperatury, jednak w Polsce nie jest mrozoodporna.

Rozmnaża się ją przez wysiew nasion - wiosną (w pomieszczeniu). W czasie sezonu wegetacyjnego należy ją regularnie nawozić i podlewać. Roślina dobrze znosi cięcie.

Zastosowanie chruściny jagodnej

Chruścina jagodna to interesująca dekoracja balkonów i tarasów - w czasie sezonu wegetacyjnego oraz wnętrz i ogrodów zimowych - zimą.
Z powodzeniem można formować ją jako drzewko Bonsai.
Jej owoce są jadalne. Jednak ze względu na specyficzny smak wykorzystuje się je głównie do produkcji przetworów, nalewek i win. W niektórych rejonach służy również jako roślina lecznicza - wykorzystywane są przede wszystkim kwiaty oraz kora.

Inne zdjęcia tej rośliny Chruścina jagodna
Inne rośliny w podgrupie:
Cantedeskia / Kalia (fot. Biuro Kwiatowe Holandia) Golteria rozesłana
Gardeners World
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera ZielonyOgrodek.pl i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu Gardeners' World Polska.
W naszym newsletterze znajdziesz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Cień



Mamy problem... x
...blokujesz reklamy
Drogi czytelniku! Wszystkie dostarczane przez nasz serwis treści są darmowe. Aby tak mogło pozostać musimy wyświetlać na nim reklamy. Jeśli cenisz sobie naszą pracę i chcesz aby była ona dostępna dla Ciebie za darmo prosimy wyłącz program blokujący wyświetlanie reklam.
Barszcz Sosnowskiego - uwaga na letnie poparzenia!

W czasie letnich spacerów, szczególnie w słoneczne dni narażeni jesteśmy na ostre poparzenie skóry. Przyczyną może być kontakt z barszczem ...