Dlaczego tuje brązowieją? Przyczyny i rozwiązania! Wykonaj oprysk i zastosuj nawóz, a uratujesz rośliny!
Pytanie czytelnika: Mam szpaler z tui od ok. 5 lat. W tym roku wyjątkowo intensywnie zaczęły brązowieć im igły. Jaka może być przyczyna, czy jest szansa na to, że te rośliny iglaste się jeszcze zazielenią?
Co jest przyczyną brązowienia tui?
Brązowienie igieł może mieć kilka przyczyn. Igły i łuski roślin iglastych zwykle przebarwiają się pod koniec sezonu i jest to zjawisko odwracalne. Od jesieni przez zimę mogą przybierać: czerwonawy, niebieskawy, żółtawy i brązowy kolor. Często przy gęstych szpalerach powodem zamierania igieł od środka jest brak dostępu światła. Jest to zjawisko zupełnie naturalne zarówno w przypadku roślin iglastych, jak i liściastych. Rośliny zimozielone mogą podsychać podczas zimy i cierpieć od suszy fizjologicznej.
Czy da się uratować brązowe tuje?
Aby temu zapobiec, należy je bardzo obficie podlać jesienią. Transpiracja u iglaków odbywa się przez cały rok. Kolejny zabieg, jaki można zastosować, przeciwdziałając brązowieniu igieł, to jesienne nawożenie potasem i magnezem lub żelazem. Najpowszechniejszymi natomiast szkodnikami i chorobami, które atakują iglaste drzewa i krzewy, są mszyce oraz szara pleśń. Zamieranie igieł może być też spowodowane przez psi mocz.
Jak zapobiegać brązowieniu i leczyć chore tuje?
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: GracoStarDesign / Depositphotos oraz sxc.hu
Komentarze