Logo
Logo

Porzeczka czerwona (Ribes rubrum)

Porzeczka czerwona (Ribes rubrum) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
  • Dekoracyjność: owocostany
  • Gleba: żyzna, próchniczna, piaszczysto-gliniasta
  • Kolor kwiatów: zielonkawe
  • Kwiatostan: grono
  • Kwiaty: drobne
  • Odczyn gleby: lekko kwaśna
  • Owoce: kuliste, jagody
  • Pokrój: luźny, wzniesiony, rozłożysty
  • Przydatność do spożycia: owoce
  • Wysokość: do 200 cm
  • Okres kwitnienia: IV, V
  • Kolor owoców: czerwone
  • Trwałość liści: sezonowe
  • Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
  • Stanowisko: słońce, półcień
  • Zastosowanie: ogrody wiejskie, w grupie, ogrody przydomowe
  • Spis treści
    Opis rośliny Wymagania i uprawa Zastosowanie Wybrane odmiany Ciekawostki

    Porzeczka czerwona (Ribes rubrum) jest krzewem należącym do rodziny agrestowatych (Grossulariaceae). Jest polskim gatunkiem rodzimym i występuje w stanie dzikim na terenie całego kraju. W uprawie znaczenie mają jednak głównie jej użytkowe odmiany o większych i liczniejszych owocach. 

    Porzeczka czerwona jest rozłożystym, luźnym krzewem, dorastającym do ok. 1,5-2 m. wys. Tworzy wzniesione, sztywne, rozgałęziające się pędy i duże, szerokie, zielone, klapowane liście, osadzone na sztywnych, krótkich ogonkach.

    Krzew zakwita wiosną (IV), wydając liczne, niewielkie, żółtozielone kwiaty, zebrane po kilkanaście w wiszące grona. W lipcu z kwiatów rozwijają się kuliste owoce (jagody), które początkowo są zielone, a po dojrzeniu czerwone (VII), pokryte przeźroczystą, błyszczącą skórką, okrywającą czerwony, jędrny miąższ. Dojrzałe owoce mają kwaskowaty smak i są trwałe – mogą pozostawać na krzewie nawet przez kilka tygodni.

    Wymagania i uprawa

    Porzeczka czerwona nie jest krzewem trudnym w uprawie, ale wymaga żyznych, próchniczych, lekko wilgotnych gleb o lekko kwaśnym odczynie pH i słonecznego stanowiska. Jest całkowicie mrozoodporna. 

    Porzeczki czerwone owocują na krótkopędach, wydając największy plon na pędach 2-4 letnich. Owoce powinny być zbierane w okresie pełnej dojrzałości.

    Do dobrego owocowania potrzebuje właściwego cięcia: 

    • Pierwszy raz należy przyciąć je zaraz po posadzeniu, skracając wszystkie pędy nad 2-3 oczkiem ponad ziemią.
    • W następnych latach krzewy przycina się w taki sposób, aby pozostało na nich 3-5 najsilniejszych pędów z każdego roku. Podczas cięcia, pędy warto też skrócić o ½ długości, dzięki czemu roślina wytworzy więcej krótkopędów, na których zawiąże owoce.
    • Od piątego roku usuwa się u podstawy wszystkie pędy 5-letnie i starsze. Cięcie to najlepiej przeprowadzać przed rozpoczęciem wegetacji (III) lub zaraz po owocowaniu.

    Zastosowanie

    Porzeczka czerwona nie ma szczególnych walorów ozdobnych, za to jest wartościowym krzewem owocowym. Jej owoce zawierają dużą ilość witaminy C i nadają się do spożycia na surowo oraz są wykorzystywane do produkcji dżemów, win, soków, galaretek i nalewek.

    W medycynie ludowej widnieją jako środek napotny, obniżający temperaturę i łagodnie przeczyszczający.

    Wybrane odmiany

    • 'Rosetta' – odm. o dużych, czerwonych owocach
    • 'Jonkheer van Tets' - odm. o dużych, ciemnoczerwonych owocach i długich gronach
    • 'Detvan' – odm. o średnich gronach i ciemnoczerwonych owocach
    • 'Rovada' – odm. o dużych, czerwonych owocach i długich gronach

    Ciekawostki

    Pierwsze zapiski dotyczące uprawy porzeczki czerwonej datuje się na XV wiek. Pierwszymi największymi producentami byli Francuzi oraz Belgowie. Porzeczki rosną pospolicie na terenie niemal całej Europy, a duże jej grupy często znajdują się w pobliżu rzek – stąd prawdopodobnie wzięła się polska nazwa rośliny.


    Tekst: Katarzyna Józefowicz, zdjęcia: Henryk Niestrój, Pezibear, zoosnow, NickyPe / Pixabay

    Autor
    Porzeczka czerwona
    Porzeczka czerwona
    Katarzyna Józefowicz

    Jej pasja to rośliny. Ich pielęgnowanie i obserwowanie każdego dnia, jak się rozwijają i zmieniają. Zajmowanie się własnym ogrodem daje jej największą satysfakcję. Dzięki temu ma szansę nie tylko podziwiać wypielęgnowane rabaty, ale też zmierzyć się z problemami, które dotykają wielu ogrodników, sprawdzać różne sposoby ich rozwiązywania i dzielić się zdobytym doświadczeniem z innymi miłośnikami ogrodów.

     
    Powiązane tematy
    Zwiń Pokaż więcej (11)

    Komentarze

    Dodaj komentarz
    Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl