Polecamy sklep ogrodniczy SwiatKwiatow.pl

Temat na czasie

Jesienna pielęgnacja trawnika. 12 rzeczy, które musisz zrobić przed zimą!
jesienna pielęgnacja trawnika fot. Pexels - Pixabay.com
Przeczytaj nasz jesienny trawnik w pytaniach i odpowiedziach, który powstał na podstawie pytań naszych czytelników. Dowiedz się, co zrobić by odpowiednio przygotować murawę do zbliżającej się zimy oraz jak rozwiązać najczęstsze problemy. Poznaj 12 rad na piękny i zdrowy jesienny trawnik.  

tydzień w ogrodzie   18-09 - 24-09

sadzenie cebulek, fot. Gardena
W połowie września możemy rozpocząć sadzenie roślin cebulowych (wybierajmy cebule duże i zdrowe). Głębokość sadzenia powinna być równa 2-3-krotnej wysokości cebul (na glebie piaszczystej cebule sadzimy nieco głębiej). Miejsce sadzenia cebul warto okryć na zimę korą lub słomianymi matami. ...
Posadźmy w ogrodzie wrzosy, które właśnie teraz, podczas kwitnienia są najpiękniejsze. Te sprzedawane w pojemnikach można sadzić do gruntu przez cały sezon wegetacyjny. ...
Kończymy zbiór warzyw ciepłolubnych, do których należą np.: dynia, ogórki, papryka czy pomidory. ...
Zasilmy trawę nawozami potasowymi i fosforowymi. Będzie bardziej odporna na przemarzanie i suszę. ...
Na balkonie i tarasie dosadzamy w puste miejsca rośliny sezonowe, kwitnące jesienią np. chryzantemy. ...
zobacz wszystkie
Twój ogród / Warzywnik i sad / Artykuły /

ROZSADA WARZYW w domu, na parapecie. Poradnik krok po kroku

Przygotowanie rozsady to nic innego jak wysiewanie nasion i uprawa młodych siewek w kontrolowanych warunkach, przed wysadzeniem na miejsce stałe. W tym okresie zapewniamy siewkom odpowiednią temperaturę, wilgotność i światło. Samodzielne wyprodukowanie zdrowej rozsady warzyw nie jest trudne.

rozsada warzyw fot. Riyas Hamza SXC

Rozsada warzyw w domu na parapecie

Samodzielne wyprodukowanie zdrowej rozsady warzyw nie jest trudne – można to zrobić nawet na parapecie. Nasiona warzyw należy wysiewać zgodnie z instrukcjami na opakowaniu (szczegółowo terminy wysiewu i czas produkcji rozsady opisano w tabeli na końcu artykułu). Produkcję rozsady w domu lub w ocieplanej szklarni należy założyć w lutym i marcu. W późniejszym terminie temperatura na zewnątrz umożliwia już produkcję rozsady na rozsadniku lub pod osłonami z folii.

Rozsadę warzyw możemy przygotować: aby uzyskać wcześniejsze plony warzyw (sałata); dla warzyw ciepłolubnych, które potrzebują wysokich temperatur do wzrostu (np. arbuz, melon, oberżyna, pomidor, papryka); dla warzyw, które po wschodach rosną bardzo wolno (brokuł, kalafior, kalarepa, kapusta biała i kapusta czerwona); dla warzyw o długim okresie kiełkowania (karczoch, seler, szpinak nowozelandzki).

rozsada kiełkujące nasiona fot. singkham - Fotolia
fot. © singkham - Fotolia

Warzywa uprawiane z rozsady - szczegółowe wymagania i terminy

W tabeli przedstawiono gatunki warzyw, które można uprawiać z rozsady, terminy wysiewu na rozsadę, czas jej produkcji, temperatury dla produkcji rozsady oraz termin wysadzania na miejsce stałe.

 

Gatunki warzyw oraz warunki do produkcji rozsady

GATUNEK TERMIN WYSIEWU NA ROZSADĘ CZAS PRODUKCJI ROZSADY (W TYGODNIACH) PRZEDZIAŁ TEMPERATUR TERMIN WYSADZANIA NA MIEJSCA STAŁE

Arbuz (kawon), melon

IV 5 - 6

25 – 30ºC do wschodów

22 – 28ºC po wschodach

po 15 V do połowy VI

Bakłażan (oberżyna)

III 9 - 11

28 – 30ºC do wschodów

22 – 26ºC po wschodach

po 15 V do połowy VI

Bazylia, cząber, majeranek

III 6 - 8

18 – 20 ºC

po 15 V

Brokuł

II - III 6 - 7

18 – 20 ºC do wschodów

14 – 18 ºC po wschodach w dzień

12 – 14 ºC po wschodach w nocy

10 – 12 ºC pod koniec produkcji rozsady

IV

Cebula

II - III 8 - 9

18 – 20ºC do wschodów

15 – 18ºC po wschodach w dzień

10 – 12ºC po wschodach w nocy

koniec IV początek V

Kalafior

II 7 - 8

18 – 20ºC do wschodów

14 – 18ºC po wschodach w dzień

12 – 14ºC po wschodach w nocy

10 – 12ºC pod koniec produkcji rozsady

IV

Kalarepa

II 7 - 8 12ºC optymalna
8ºC minimalna
IV

Kapusta biała, czerwona

II 7 - 8

18 – 20ºC do wschodów

14 – 18ºC po wschodach w dzień

12 – 14ºC po wschodach w nocy

10 – 12ºC pod koniec produkcji rozsady

IV

Kapusta pekińska

II 7 - 8 20ºC optymalna IV

Karczoch

II 10 - 12 20ºC optymalna po 15 V

Ogórek, dynia, cukinia (kabaczek), patison

IV 5

24 – 28ºC do wschodów

20 – 25ºC po wschodach w dzień

16 – 20ºC po wschodach w nocy

po 15 V

Papryka

III 5 - 8

25 – 28ºC do wschodów

20 – 22ºC po wschodach w dzień

18 – 20ºC po wschodach w nocy

po 15 V

Pomidor

III 5 - 8

25 – 28ºC do wschodów

18 – 20ºC po wschodach w dzień

14 – 16ºC po wschodach w nocy

po 15 V

Por

III 8 - 10

18 – 22ºC do wschodów

16 – 18ºC po wschodach w dzień

14 – 16ºC po wschodach w nocy

po 15 V

Sałata masłowa

II - III 4 - 5 16 – 18ºC III - IV

Seler naciowy i  korzeniowy

II - III 12 - 13

22 – 24ºC do wschodów

14 – 18ºC po wschodach w dzień

12 – 14ºC po wschodach w nocy

po 15 V

Szpinak nowozelandzki

III 11 - 12 20ºC optymalna
po 15 V

Produkcja rozsady krok po kroku - jak przygotować rozsadę warzyw?

Uzyskanie zdrowej i dobrze wyrośniętej rozsady warzyw jest możliwe tylko wtedy, kiedy kiełkującym nasionom i młodym siewkom zapewnimy odpowiednie i stałe warunki - światło, temperatura i wilgotność.

przygotowanie rozsady fot. Robert Przybysz - Fotolia
fot. © Robert Przybysz - Fotolia
  • Podłoże i pojemniki

    Idealne podłoże do rozsady warzyw to mieszanina torfu z piaskiem lub gotowe podłoże do rozsady. Nie ma potrzeby dodawać nawozu do podłoża, gdyż z reguły jest ono zasobne w wystarczającą ilość składników pokarmowych dla młodych roślin. Poza tym siewki wszystko czego potrzebują mają w nasieniu.
    Pojemniki do rozsady warzyw należy wypełnić podłożem, wyrównać i lekko ugnieść. Najlepsze są doniczki torfowe oraz wielodoniczki. Doniczki torfowe można sadzić do gleby wraz z warzywami. Korzenie będą przerastać przez ścianki, a doniczki po krótkim czasie ulegają biodegradacji. Wielodoniczki (multipoty, multiplaty) – ich główną zaletą jest duża liczba pojedynczych komór, możliwość łatwego przenoszenia oraz to, że mogą być wielokrotnie wykorzystywane.
kiełkujące nasiona rozsada fot. Viktors Kozers SXC
fot. © Viktors Kozers SXC
  • Światło, wilgotność i temperatura

    Miejsce do produkcji rozsady warzyw powinno być jasne (należy jednak unikać pełnego nasłonecznienia) i przewiewne (jednak nie narażone na przeciągi). Należy zapewnić stałą temperaturę przed wschodami i po wschodach (po skiełkowaniu). Temperatura pokojowa niestety nie jest idealna dla wszystkich warzyw ale większość z nich dobrze będzie rosła w domu. Szczegółowo warunki dla poszczególnych gatunków warzyw opisano w tabeli poniżej.

    Podłoże powinno być stale lekko wilgotne, ale nie mokre! Najlepiej podlewać rozsadę poprzez zraszanie spryskiwaczem z woda o temperaturze pokojowej (woda nie może być zimna!). Ze względu na niską wilgotność powietrza w mieszkaniu po wysiewie nasiona należy przykryć szybą lub zwykłą folią śniadaniową - tworzymy w ten sposób mini szklarenkę. Aby nadmiar pary wodnej mógł się swobodnie ulatniać i aby siewki miały dostęp do świeżego powietrza warto zrobić w niej kilka dziurek.

rozsada warzyw fot. Dimitri Surkov - Fotolia
fot. © Dimitri Surkov - Fotolia
  • Pikowanie

    Po dwóch lub trzech tygodniach od wschodów młode siewki warzyw należy przepikować do docelowych pojemników (doniczek, skrzynek lub wielodoniczek) lub przerwać (usunąć zbędne rośliny aby nie rosły zbyt gęsto). Przed pikowaniem należy rośliny obficie podlać. Rośliny podważa się delikatnie widelcem, patyczkiem lub specjalnym pikulcem. Po wyciągnięciu z ziemi widać dobrze jak wygląda siewka - chore lub mające słabo rozwinięte korzenie należy wyrzucać. Przepikowane rośliny obficie podlewamy zraszając delikatnie podłoże, po to aby ziemia opadła i przylgnęła do korzeni. Jednorazowe pikowanie w zupełności wystarczy do wytworzenia dobrej bryły korzeniowej. Uwaga! Niektóre warzywa (np. dynia, ogórek, fasola) źle znoszą pikowanie. Nasiona tych warzyw należy od razu wysiewać do doniczek.
domowa produkcja rozsady fot. Franz Peter Rudolf - Fotolia
fot. © Franz Peter Rudolf - Fotolia
  • Hartowanie rozsady warzyw

    Na 10 – 14 przed sadzeniem rozsadę warzyw należy zacząć hartować – t.j. stopniowo przyzwyczajać do trudnych warunków panujących na zewnątrz. W tym celu należy ograniczyć podlewanie i obniżyć temperaturę poprzez wietrzenie. Zahartowane rośliny szybciej się przyjmą i lepiej zniosą wahania temperatury na miejscu stałym w ogrodzie. Przed przesadzeniem do gruntu rozsadę warzyw warto obficie podlać.
hartowanie rozsady fot. Dusan Kostic - Fotolia
fot. © Dusan Kostic - Fotolia

 

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe Riyas Hamza SXC

 

TOP 10: Najczęściej czytane artykuły w 2016 roku

1. Uprawa i pielęgnacja borówki amerykańskiej
2. Przycinanie róż: Po co, jak i kiedy przycinać róże?
3. Przycinanie tui: Kiedy, jak i czym przycinać tuje?
4. Hortensja ogrodowa: Jak uprawiać hortensję w ogrodzie?
5. Kwiaty balkonowe światłolubne - na balkon południowy i zachodni
6. Mech na trawniku: Skąd się bierze i jak go zwalczać?
7. Wrzosy w doniczkach - uprawa i pielęgnacja
8. Uprawa pelargonii – jakie mają wymagania i jak je pielęgnować?
9. Nawożenie trawników: Kiedy i czym nawozić trawnik?
10. Nawożenie tui: Jak, czym i kiedy nawozić tuje?

Zobacz też:

 

Polecamy produkty ogrodnicze w sklepie internetowym Sadowniczy.pl

Pozostałe artykuły

uprawa drzew owocowych w ogrodzie fot. ajlatan - Fotolia.com
Uprawa drzew owocowych. OWOCE z własnego sadu Samodzielna uprawa roślin sadowniczych to świetny sposób na smaczne i zdrowe owoce... więcej
czarny bez w ogrodzie fot. Anemone123 - Pixabay.com
Dziki BEZ CZARNY w ogrodzie. Uprawa i przepisy na przetwory Bez czarny to dość pospolita roślina i niestety niedoceniana. Rzadko jest sadzony... więcej
uprawa ziemniaków fot. Jai79 - Pixabay.com
Uprawa ziemniaków na działce Samodzielna uprawa ziemniaków nie jest trudna i uda się nawet na działce i w przydomowym... więcej
Zioła ogrodowe o właściwościach prozdrowotnych fot. Monika Baechler - Pixabay.com
Zioła ogrodowe o właściwościach odchudzających, odtruwających i oczyszczających Oprócz kwiatów, warzyw i owoców, w każdym ogrodzie powinny znaleźć się także... więcej
zdrowe warzywa z ogrodu fot. congerdesign - Pixabay.com
Zdrowe warzywa z własnej uprawy Warto przyjrzeć się nieco bliżej plonom z naszego warzywnika i dowiedzieć się,... więcej
zimowe warzywa fot. domeckopol - Pixabay.com
Warzywa na późny zbiór. Co uprawiać, kiedy wysiewać i zbierać? Jak przedłużyć zbiory z warzywnika o kilka miesięcy? Wystarczy tylko posadzić... więcej
zobacz wszystkie
Gardeners World
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera ZielonyOgrodek.pl i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu Gardeners' World Polska.
W naszym newsletterze znajdziesz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Cień



Mamy problem... x
...blokujesz reklamy
Drogi czytelniku! Wszystkie dostarczane przez nasz serwis treści są darmowe. Aby tak mogło pozostać musimy wyświetlać na nim reklamy. Jeśli cenisz sobie naszą pracę i chcesz aby była ona dostępna dla Ciebie za darmo prosimy wyłącz program blokujący wyświetlanie reklam.
LAZANIA z cebulek... kwiatowych. Posadź wiosenną kompozycję w doniczce

Jesienią pomyśl o wiośnie! Już teraz stwórz wiosenną kompozycję z roślin cebulowych w doniczce, która już za kilka miesięcy będzie ...