Temat na czasie

Pielęgnacja trawnika przez cały rok
pielęgnacja trawnika fot. Stefan Korber Fotolia
Dowiedz się jak pielęgnować trawnik. Opisujemy wszystkie zabiegi pielęgnacyjne, które musisz przeprowadzić – tj. nawożenie, podlewanie, koszenie, wapnowanie, wałowanie, wertykulacja, aeracja, piaskowanie, dosiewanie i zwalczanie chwastów. Przeczytaj nasz poradnik pielęgnacji trawnika.  

tydzień w ogrodzie   30-05 - 05-06

trawnik, fot. Małgorzata Cuch
Jeśli nasz trawnik ma blady, żółtawy kolor może oznaczać to braki w nawożeniu. W takim przypadku zastosujmy nawóz wieloskładnikowy oraz przeciw żółknięciu. Nadmiar nawozu także jest szkodliwy, objawem tego jest pasowe zasychanie trawy. W przypadku przenawożenia murawę trzeba obficie podlać, a nawożenie ograniczyć na około miesiąc ...
Pod nowymi nasadzeniami drzew i krzewów należy rozłożyć warstwę ściółki o grubości 5–10 cm. W tym celu można zastosować zmieloną korę drzew iglastych, torf lub kompost). Należy pamiętać o pozostawieniu wokół nasady roślin fragmentu nie wyściółkowanej ziemi (o promieniu 2,5-5 cm), ponieważ wilgotna ściółka może przyczynić się do gnicia roślin ...
Najbardziej intensywny wzrost trawy ma miejsce od połowy maja do końca czerwca, dlatego w tym czasie najlepiej kosić ją co 3-4 dni lub raz w tygodniu (ale dopuszczalna jest nawet 2-3 tygodniowa przerwa w strzyżeniu) ...
W maju siejemy marchew, pietruszkę, buraki (na zbiór jesienny) oraz inne warzywa. Gdy pojawią się siewki – przerywamy je. Zagony należy odchwaszczać i podlewać (w przypadku braku opadów). ...
Kupując kwiaty na balkon wybieramy rośliny dobrze rozkrzewione, z silnymi sztywnymi pędami i co najmniej kilkoma pąkami kwiatowymi. Rośliny sadzimy w odległości 20-30 cm od siebie i obficie podlewamy. ...
zobacz wszystkie

Kalendarium

PNWTŚRCZPTSOND
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Sonda

Mój ulubiony kwiat balkonowy to:

Twój ogród / Warzywnik i sad / Artykuły /

Rozsada warzyw - krok po kroku

Przygotowanie rozsady to nic innego jak wysiewanie nasion i uprawa młodych siewek w kontrolowanych warunkach, przed wysadzeniem na miejsce stałe. W tym okresie zapewniamy siewkom odpowiednią temperaturę, wilgotność i światło. Samodzielne wyprodukowanie zdrowej rozsady warzyw nie jest trudne.

rozsada warzyw fot. Riyas Hamza SXC

Rozsada warzyw w domu na parapecie

Samodzielne wyprodukowanie zdrowej rozsady warzyw nie jest trudne – można to zrobić nawet na parapecie. Nasiona warzyw należy wysiewać zgodnie z instrukcjami na opakowaniu (szczegółowo terminy wysiewu i czas produkcji rozsady opisano w tabeli na końcu artykułu). Produkcję rozsady w domu lub w ocieplanej szklarni należy założyć w lutym i marcu. W późniejszym terminie temperatura na zewnątrz umożliwia już produkcję rozsady na rozsadniku lub pod osłonami z folii.

Rozsadę warzyw możemy przygotować: aby uzyskać wcześniejsze plony warzyw (sałata); dla warzyw ciepłolubnych, które potrzebują wysokich temperatur do wzrostu (np. arbuz, melon, oberżyna, pomidor, papryka); dla warzyw, które po wschodach rosną bardzo wolno (brokuł, kalafior, kalarepa, kapusta biała i kapusta czerwona); dla warzyw o długim okresie kiełkowania (karczoch, seler, szpinak nowozelandzki).

rozsada kiełkujące nasiona fot. singkham - Fotolia
fot. © singkham - Fotolia

Warzywa uprawiane z rozsady - szczegółowe wymagania i terminy

W tabeli przedstawiono gatunki warzyw, które można uprawiać z rozsady, terminy wysiewu na rozsadę, czas jej produkcji, temperatury dla produkcji rozsady oraz termin wysadzania na miejsce stałe.

Gatunki warzyw oraz warunki do produkcji rozsady

GATUNEK TERMIN WYSIEWU NA ROZSADĘ CZAS PRODUKCJI ROZSADY (W TYGODNIACH) PRZEDZIAŁ TEMPERATUR TERMIN WYSADZANIA NA MIEJSCA STAŁE

Arbuz (kawon), melon

IV 5 - 6

25 – 30ºC do wschodów

22 – 28ºC po wschodach

po 15 V do połowy VI

Bakłażan (oberżyna)

III 9 - 11

28 – 30ºC do wschodów

22 – 26ºC po wschodach

po 15 V do połowy VI

Bazylia, cząber, majeranek

III 6 - 8

18 – 20 ºC

po 15 V

Brokuł

II - III 6 - 7

18 – 20 ºC do wschodów

14 – 18 ºC po wschodach w dzień

12 – 14 ºC po wschodach w nocy

10 – 12 ºC pod koniec produkcji rozsady

IV

Cebula

II - III 8 - 9

18 – 20ºC do wschodów

15 – 18ºC po wschodach w dzień

10 – 12ºC po wschodach w nocy

koniec IV początek V

Kalafior

II 7 - 8

18 – 20ºC do wschodów

14 – 18ºC po wschodach w dzień

12 – 14ºC po wschodach w nocy

10 – 12ºC pod koniec produkcji rozsady

IV

Kalarepa

II 7 - 8 12ºC optymalna
8ºC minimalna
IV

Kapusta biała, czerwona

II 7 - 8

18 – 20ºC do wschodów

14 – 18ºC po wschodach w dzień

12 – 14ºC po wschodach w nocy

10 – 12ºC pod koniec produkcji rozsady

IV

Kapusta pekińska

II 7 - 8 20ºC optymalna IV

Karczoch

II 10 - 12 20ºC optymalna po 15 V

Ogórek, dynia, cukinia (kabaczek), patison

IV 5

24 – 28ºC do wschodów

20 – 25ºC po wschodach w dzień

16 – 20ºC po wschodach w nocy

po 15 V

Papryka

III 5 - 8

25 – 28ºC do wschodów

20 – 22ºC po wschodach w dzień

18 – 20ºC po wschodach w nocy

po 15 V

Pomidor

III 5 - 8

25 – 28ºC do wschodów

18 – 20ºC po wschodach w dzień

14 – 16ºC po wschodach w nocy

po 15 V

Por

III 8 - 10

18 – 22ºC do wschodów

16 – 18ºC po wschodach w dzień

14 – 16ºC po wschodach w nocy

po 15 V

Sałata masłowa

II - III 4 - 5 16 – 18ºC III - IV

Seler naciowy i  korzeniowy

II - III 12 - 13

22 – 24ºC do wschodów

14 – 18ºC po wschodach w dzień

12 – 14ºC po wschodach w nocy

po 15 V

Szpinak nowozelandzki

III 11 - 12 20ºC optymalna
po 15 V

Produkcja rozsady krok po kroku - jak przygotować rozsadę warzyw?

Uzyskanie zdrowej i dobrze wyrośniętej rozsady warzyw jest możliwe tylko wtedy, kiedy kiełkującym nasionom i młodym siewkom zapewnimy odpowiednie i stałe warunki - światło, temperatura i wilgotność.

przygotowanie rozsady fot. Robert Przybysz - Fotolia
fot. © Robert Przybysz - Fotolia
  • Podłoże i pojemniki

    Idealne podłoże do rozsady warzyw to mieszanina torfu z piaskiem lub gotowe podłoże do rozsady. Nie ma potrzeby dodawać nawozu do podłoża, gdyż z reguły jest ono zasobne w wystarczającą ilość składników pokarmowych dla młodych roślin. Poza tym siewki wszystko czego potrzebują mają w nasieniu.
    Pojemniki do rozsady warzyw należy wypełnić podłożem, wyrównać i lekko ugnieść. Najlepsze są doniczki torfowe oraz wielodoniczki. Doniczki torfowe można sadzić do gleby wraz z warzywami. Korzenie będą przerastać przez ścianki, a doniczki po krótkim czasie ulegają biodegradacji. Wielodoniczki (multipoty, multiplaty) – ich główną zaletą jest duża liczba pojedynczych komór, możliwość łatwego przenoszenia oraz to, że mogą być wielokrotnie wykorzystywane.
kiełkujące nasiona rozsada fot. Viktors Kozers SXC
fot. © Viktors Kozers SXC
  • Światło, wilgotność i temperatura

    Miejsce do produkcji rozsady warzyw powinno być jasne (należy jednak unikać pełnego nasłonecznienia) i przewiewne (jednak nie narażone na przeciągi). Należy zapewnić stałą temperaturę przed wschodami i po wschodach (po skiełkowaniu). Temperatura pokojowa niestety nie jest idealna dla wszystkich warzyw ale większość z nich dobrze będzie rosła w domu. Szczegółowo warunki dla poszczególnych gatunków warzyw opisano w tabeli poniżej.

    Podłoże powinno być stale lekko wilgotne, ale nie mokre! Najlepiej podlewać rozsadę poprzez zraszanie spryskiwaczem z woda o temperaturze pokojowej (woda nie może być zimna!). Ze względu na niską wilgotność powietrza w mieszkaniu po wysiewie nasiona należy przykryć szybą lub zwykłą folią śniadaniową - tworzymy w ten sposób mini szklarenkę. Aby nadmiar pary wodnej mógł się swobodnie ulatniać i aby siewki miały dostęp do świeżego powietrza warto zrobić w niej kilka dziurek.

rozsada warzyw fot. Dimitri Surkov - Fotolia
fot. © Dimitri Surkov - Fotolia
  • Pikowanie

    Po dwóch lub trzech tygodniach od wschodów młode siewki warzyw należy przepikować do docelowych pojemników (doniczek, skrzynek lub wielodoniczek) lub przerwać (usunąć zbędne rośliny aby nie rosły zbyt gęsto). Przed pikowaniem należy rośliny obficie podlać. Rośliny podważa się delikatnie widelcem, patyczkiem lub specjalnym pikulcem. Po wyciągnięciu z ziemi widać dobrze jak wygląda siewka - chore lub mające słabo rozwinięte korzenie należy wyrzucać. Przepikowane rośliny obficie podlewamy zraszając delikatnie podłoże, po to aby ziemia opadła i przylgnęła do korzeni. Jednorazowe pikowanie w zupełności wystarczy do wytworzenia dobrej bryły korzeniowej. Uwaga! Niektóre warzywa (np. dynia, ogórek, fasola) źle znoszą pikowanie. Nasiona tych warzyw należy od razu wysiewać do doniczek.
domowa produkcja rozsady fot. Franz Peter Rudolf - Fotolia
fot. © Franz Peter Rudolf - Fotolia
  • Hartowanie rozsady warzyw

    Na 10 – 14 przed sadzeniem rozsadę warzyw należy zacząć hartować – t.j. stopniowo przyzwyczajać do trudnych warunków panujących na zewnątrz. W tym celu należy ograniczyć podlewanie i obniżyć temperaturę poprzez wietrzenie. Zahartowane rośliny szybciej się przyjmą i lepiej zniosą wahania temperatury na miejscu stałym w ogrodzie. Przed przesadzeniem do gruntu rozsadę warzyw warto obficie podlać.
hartowanie rozsady fot. Dusan Kostic - Fotolia
fot. © Dusan Kostic - Fotolia

 

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe Riyas Hamza SXC

 

Polecamy rośliny i produkty ogrodnicze w sklepie internetowym Sadowniczy.pl

Pozostałe artykuły

owoce aronii fot. Merja Partanen - Pixabay
Uprawa aronii w ogrodzie Krzewy owocowe zajmują ważne miejsce wśród roślin użytkowych uprawianych w... więcej
uprawa papryki fot. Hans Braxmeier - Pixabay
Uprawa papryki pod osłonami, w gruncie i w doniczce na balkonie Paprykę można bez problemu kupić w centrach handlowych, nigdy jednak nie będzie... więcej
krzewy owocowe fot. PublicDomainPictures
Krzewy owocowe – najpopularniejsze gatunki do uprawy w ogrodzie Do najpopularniejszych gatunków krzewów owocowych uprawianych w ogrodach należą... więcej
uprawa nowalijek fot. ldprod - Fotolia.com
Wczesne warzywa – uprawa nowalijek w gruncie i w inspekcie Nowalijki to pierwsze warzywa zbierane wczesną wiosną. Lepiej uprawiać je samemu,... więcej
zobacz wszystkie
Newsletter ZielonyOgrodek.pl
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
Artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych, reportaże z wizyt w ogrodach całego świata, porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród, gotowe projekty ogrodów, informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
x

Zamknij okno
Newsletter
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe
informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Zapisz się do newslettera