Ściółkowanie gleby i roślin w ogrodzie | Dlaczego warto to robić?
Ściółkowanie gleby wokół roślin jest bardzo prostym zabiegiem pielęgnacyjnym, a przynosi wiele korzyści. Pozwala ograniczyć rozwój chwastów, zapobiega szybkiemu wysychaniu podłoża, wzbogaca glebę w dodatkowe substancje odżywcze (ściółki naturalne) oraz chroni korzenie roślin przed wahaniami temperatury.
Czym najlepiej ściółkować glebę i rośliny w ogrodzie?
Do ściółkowania możemy wykorzystać materiały syntetyczne lub organiczne, ale zawsze musimy dobrać je do rodzaju uprawy.
Materiały organiczne do ściółkowania
Do materiałów organicznych zaliczyć możemy np. kompost, trociny, zmieloną korę, ściętą trawę, chipsy kokosowe, naturalne maty (np. z sizalu lub kokosa, słoma), a nawet pokrzywę. Doskonale sprawdzają się jako ściółka i dodatkowo, gdy się rozłożą – wzbogacają podłoże w cenne substancje odżywcze, ale nie wszystkie nadają się dla każdej rośliny.
- Kwaśna kora sosnowa – obniża odczyn pH podłoża, dlatego sprawdza się w uprawie roślin iglastych oraz kwasolubnych (np. wrzosowatych), nie jest jednak odpowiednia dla gatunków preferujących zasadowy odczyn gleby.
Kora sosnowa to najczęściej spotykana w ogrodach forma ściółki, która pomaga w zatrzymywaniu wody w glebie, ogranicza rozwój chwastów, a zimą pełni rolę ochrony przed mrozem. |
- Ścięta pokrzywa (bez nasion) – to wspaniałe źródło potasu i innych związków mineralnych, ale na rabacie ozdobnej nie będzie prezentować się zbyt dobrze, dlatego lepiej przeznaczyć ją dla roślin warzywnych lub sadowniczych.
- Ścięta trawa – to materiał sprawdzający się w większości upraw, o ile jej warstwa nie jest zbyt gruba, bo w przeciwnym razie szybko zgnije. Do celów dekoracyjnych warto natomiast wybrać chipsy kokosowe oraz naturalnie barwione zrębki drewniane, które na rabacie będą wyglądać wyjątkowo atrakcyjnie.
- Słoma (wolno rozkładająca się) – to z kolei doskonały materiał ściółkujący dla truskawek. Nie tylko ogrzewa glebę i ochroni ją przed chwastami, ale też zabezpiecza owoce przed zabrudzeniem i chorobami grzybowymi.
Materiały syntetyczne do ściółkowania
Do ściółkowania podłoża możemy też wybrać materiały syntetyczne (np. agrowłókniny, plecione maty foliowe czy folie ściółkujące), które są praktyczne i wygodne. Ze względu na ich właściwości, najczęściej wykorzystuje się je w uprawie warzyw i owoców, ale mogą być też stosowane na rabatach ozdobnych. Ściółka syntetyczna nie rozkłada się, a więc nie wymaga częstej wymiany. Poza tym dobrze zabezpiecza podłoże przed wysychaniem i rozwojem chwastów, a jeśli jest w ciemnym kolorze, przyspiesza też ogrzewanie gleby, co jest szczególnie ważne w okresie wiosennym.
- Cienka włóknina – rozłożona na zagonach warzywnych wczesną wiosną, chroni siewki przed przymrozkami, a niektóre rośliny także przed szkodnikami (np. marchew przed połyśnicą, rzodkiewkę przed śmietką), których masowy wylot przypada na miesiące wiosenne.
Cienka włóknina pod którą widać drobne korzenie roślin. |
- Ciemne maty foliowe i włókniny – znakomicie nadają się natomiast do ściółkowania truskawek oraz ciepłolubnych ogórków, fasolki szparagowej i pomidorów.
- Folie ściółkujące – możemy także wykorzystać do okrycia gleby przed rozłożeniem na rabacie kory lub ozdobnego żwiru. Folia zabezpieczy korę przed zbyt szybką biodegradacją i ochroni podłoże przed wpływem substancji wypłukiwanych z ozdobnego grysu czy żwiru (mogą zmieniać odczyn podłoża).
Tekst: Katarzyna Józefowicz, zdjęcie tytułowe: mary_smn/Depositphotos, Mark Herreid/Fotolia
Komentarze