Gardeners World / Z własnego ogródka /

Prosto z ogródka: Uprawa selera korzeniowego

Korzeń selera to brzydkie kaczątko w świecie warzyw: pomarszczona i parchata powierzchowność skrywa smaczne, aromatyczne wnętrze.

seler prosto z ogródka

Seler korzeniowy - uprawa w ogrodzie

Potrzebny jest czas oraz żyzna, wilgotna gleba. Nasiona wysiewa się w pomieszczeniu (15–18°C), rozsypując je na podłożu. Nasiona wschodzą dość nierównomiernie – przez 2–3 tygodnie (wzrost przyspieszy wysiew do ogrzewanego inspektu).

Siewki trzeba przepikować i nadal uprawiać w pomieszczeniu. Kiedy ryzyko mrozu ustąpi, przesadza się je do gruntu po uprzednim zahartowaniu. W razie chłodów przykryj je włókniną. Rośliny podlewaj intensywnie, zwłaszcza po przesadzeniu oraz w momencie, kiedy ich korzenie zaczynają szybko zwiększać objętość. Powstawanie korzeni przybyszowych można ograniczyć w podobny sposób jak w przypadku marchwi – poprzez przykrycie włókniną...

Pełen tekst możesz przeczytać w magazynie Gardeners` World Polska - marzec-kwiecień 2015

 

Polecamy produkty ogrodnicze w sklepie internetowym Sadowniczy.pl

 

Gardeners World
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera ZielonyOgrodek.pl i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu Gardeners' World Polska.
W naszym newsletterze znajdziesz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Cień



Mamy problem... x
...blokujesz reklamy
Drogi czytelniku! Wszystkie dostarczane przez nasz serwis treści są darmowe. Aby tak mogło pozostać musimy wyświetlać na nim reklamy. Jeśli cenisz sobie naszą pracę i chcesz aby była ona dostępna dla Ciebie za darmo prosimy wyłącz program blokujący wyświetlanie reklam.
Barszcz Sosnowskiego - uwaga na letnie poparzenia!

W czasie letnich spacerów, szczególnie w słoneczne dni narażeni jesteśmy na ostre poparzenie skóry. Przyczyną może być kontakt z barszczem ...