Logo
Logo

Szpinak (Spinacia oleracea )

Szpinak (Spinacia oleracea ) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
  • Gleba: żyzna
  • Kolor kwiatów: białe
  • Pokrój: wzniesiony
  • Przydatność do spożycia: liście
  • Wysokość: 30-60cm
  • Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
  • Stanowisko: półcień
  • Zastosowanie: roślina jadalna
  • Szpinak (spinacia oleracea) to roślina jednoroczna należąca do rodziny szarłatowatych (Amaranthaceae). Warzywo pochodzi z Azji, ale jest uprawiane w wielu krajach świata, w tym w Polsce. Szpinak rośnie dwupiennie wytwarzając jajowate lub strzałkowate liście. Częścią podziemną jest korzeń palowy osiągający głębokość nawet do 150-180cm. Kwiaty są dwupienne: męskie są zebrane w kłosy, żeńskie rosną pojedynczo w kątach liści.

    Warunki uprawy szpinaku

    Szpinak najlepiej rośnie w chłodniejszym klimacie – jest tolerancyjny na niskie temperatury. Nasiona kiełkują już w temp.: 3-4°C.

    Dobrze rośnie na stanowiskach lekko zacienionych i żyznych, szybko nagrzewających się podłożach o odczynie obojętnym.

    Gatunek ma krótki okres wegetacji dlatego często jest uprawiany jako przedplon lub poplon.

    Roślina dobrze reaguje na nawozy organiczne. W czasie nawożenia należy pamiętać również, że szpinak jest wrażliwy na niedobór manganu.

    Warzywo na zbiór wiosenny sieje się w marcu a na zbiór jesienny – na przełomie października i listopada. W przypadku odmian zimujących w gruncie – warto je okryć na zimę, np.: agrowłókniną.

    Zastosowanie szpinaku

    Częścią jadalną szpinaku są liście (warzywo liściowe), zawierające dużą ilość witaminy C i soli mineralnych (głównie żelaza, oprócz tego wapń, potas, sód, magnez, cynk). Ze względu na zawartość kwasu szczawiowego większych ilości liści nie powinny spożywać osoby starsze oraz osoby ze schorzeniami nerek i wątroby.

    W kuchni szpinak jest podawany zarówno jako dodatek do potraw jak i główne danie. Warto przyrządzać go z makaronem, serami i mięsem.

    Popularne odmiany

    • ‘Monnopa’, ‘Norman’, ‘Uniwersal’
     
    Powiązane tematy
    Zwiń Pokaż więcej (6)

    Komentarze

    Dodaj komentarz
    Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl