Logo
Logo

Relacja z VI Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych 2021

Za nami VI Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych. Tegoroczna edycja odbyła się 17-18 lipca w Ogrodach Hortulus Spectabilis pod hasłem: Ziołowe kwiaty – magiczne przyprawy. 

Kwiaty i zioła zagościły na talerzach, w kosmetykach, w kompozycjach florystycznych, a nawet w częściach garderoby. Wydarzenie, jak zwykle, odwiedziło liczne grono fanów zdrowego stylu życia, miłośników gastronomii, ogrodnictwa oraz turyści.

Kwiatowa kuchnia

W tym roku dla gości festiwalu gotowali – Szef Kuchni Mariusz Siwak oraz Szef Kuchni Paweł Romankiewicz. W menu Szefa Mariusza pojawiła się zupa z kwiatami liliowca, sałatka kwiatowo-warzywna z winegretem szczypiorkowo-koperkowym oraz kasza kuskus z bukietem ziół, warzyw i bakaliami. Szef Paweł zaserwował nam m.in.: kwiatowy bigos z młodej kapusty, ziołowe risotto z szarpaną wieprzowiną oraz pajdę ze smalcem z soczewicy z kiszonymi liliowcami.

Prelekcje o kwiatach jadalnych

Kwiaty jadalne i zioła były głównym tematem prelekcji dr Małgorzaty Kalemby-Drożdż. Autorka książek o kwiatach jadalnych zaserwowała nam porządna dawkę wiedzy. Podczas dwóch dni festiwalu można było dowiedzieć się podstaw – które kwiaty są jadalne i co z nich zrobić oraz ciekawostek – które kwiaty są najpopularniejsze w danych zakątkach świata.

Prelekcje i warsztaty ogrodnicze

O edukację z zakresu ogrodnictwa zadbała firma nasienniczo-hodowlana W. Legutko. Specjaliści z W. Legutko zajęli się edukacją młodszych oraz starszych uczestników festiwalu. Dzieci mogły wziąć udział w warsztatach małego ogrodnika, podczas których sadziły kwiaty jadalne. Dorośli chętnie słuchali prelekcji o zakładaniu ogrodów warzywno-ziołowych oraz kwiatowych.

Na prelekcje o tematyce ogrodniczej zapraszała również Prof. UPP dr hab. Agnieszka Krzymińska. Profesor Krzymińska zabrała gości festiwalu w plener Ogrodów Hortulus Spectabilis, gdzie pokazała istniejące już założenia z kwiatami jadalnymi i ziołami. Podczas plenerowych prelekcji goście odwiedzili m.in. Warzywnik Kwiatowy, Ogród w smaku lila-róż, Ogród lawendowy oraz orientalny. Podczas tego spaceru można było dowiedzieć się jak w ekologiczny sposób uprawiać kwiaty jadalne, zioła oraz warzywa.

Profesor Krzymińska to również międzynarodowy sędzia florystyki oraz mistrz w zawodzie florysta. Jej niezwykłe prace można było podziwiać podczas pokazów florystycznych. Zgodnie z tegorocznym tematem przewodnim na scenie głównej powstały bukiety oraz kompozycje w szkle z ziołami.

Konkurs florystyczny

W czasie tegorocznej edycji Kulinarnego Festiwalu obyły się, aż 3 konkursy florystyczne. W sobotę kursantki Policealnej Szkoły Cosinus Plus zmagały się w konkursie drużynowym Kwiatowa Garderoba w kategorii strój oraz konkursie indywidualnym Kwiatowa Garderoba – nakrycie głowy.

W ramach pierwszej kategorii z gałązek drzew, liści traw oraz kwiatów powstały dwie wyjątkowe suknie. Głosem publiczności zwyciężyła drużyna pn. Lawenda w składzie – Yauheni Pastsiarniak, Olena Zubko, Alla Lazutkina, Katarzyna Kobyłt. W kategorii nagracie głowy zwyciężyła – Cecylia Dyjak. W niedzielę do konkursu stanęły kursantki Policealnej Szkoły Żak, przygotowując kwiatowy letni bukiet. Głosem jury zwyciężyła – Malwina Oćwieja.

Pokazy i warsztaty carvingu

Podczas VI Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych nie zabrakło carvingu. Na scenie głównej wystąpił mistrz świata w carvingu Paweł Sztenderskich. Podczas pokazów zaprezentował swoją technikę i stworzył niezwykłe działa sztuki. Pod okiem mistrza można było spróbować własnych sił w carvingu.

Kuchnia kosmetyczna

Miłośnicy naturalnej pielęgnacji skóry, mogli wziąć udział w pokazach kuchni kosmetycznej. Katarzyna Majewska zaprezentowała jak przygotować wodę Królowej Węgier z rozmarynem i lawendą oraz oliwkę do pielęgnacji dłoni z lawendy i rumianku. Indywidulanych porad dotyczących pielęgnacji skóry można było zaczerpnąć na stoisku ekspertki.

Stoiska wystawiennicze

Podczas wydarzenia nie zabrakło animacji. W ramach warsztatów można było zrobić wianek z kwiatów, gałązek i ziół. Na zajęcia dla najmłodszych zapraszała również Hortiteriapia oraz Dobrzycówka. Oprócz stoisk z animacjami i atrakcjami, można było również zrobić zakupy. Swoje specjały prezentowało ponad 40 wystawców. Spiżarnie można było uzupełnić m.in.: na stoisku gospodarstwa Sedina (przetwory z róży), Zagon (ogórki kiszone i małosolne), Skarby Agatki (octy, przetwory), Soberry (przetwory z jagody kamczackiej), Wio Eko czy Browar Edi.

Wśród firm kosmetycznych pojawiały się m.in.: Manufaktura Lawenda, Mydlarnia Inspiracja oraz Serce natury, a asortyment ogrodniczy można była uzupełnić u W. Legutko (nasiona), Szkółka Roślin Hortulus (kwiaty jadalne, zioła) oraz Navikula (eko doniczki i osłonki).

Tradycyjnie już podczas festiwalu rozstrzygnięty został konkurs na najlepsze stoisko handlowe. Jury przy ocenie pod uwagę brało m.in.: estetykę stoiska, sposób obsługi, punkty przyznawane były również za kreatywność. W tym roku bezkonkurencyjna okazała się firma Dobrzycówka, wyróżnienie otrzymała Ecokolonia.

logo Hortulus  Spectabilitis Dobrzyca

Więcej informacji na stronie:
www.hortulus.com.pl
www.facebook.com

Tagi
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (1)