Temat na czasie

Rozsada warzyw - krok po kroku
rozsada warzyw fot. Riyas Hamza SXC
Przygotowanie rozsady to nic innego jak wysiewanie nasion i uprawa młodych siewek w kontrolowanych warunkach, przed wysadzeniem na miejsce stałe. W tym okresie zapewniamy siewkom odpowiednią temperaturę, wilgotność i światło. Samodzielne wyprodukowanie zdrowej rozsady warzyw nie jest trudne.  

tydzień w ogrodzie   08-02 - 14-02

bielenie pni drzew
Możemy powtórzyć bielenie drzew, jeśli wapno zostało zmyte z pni (pamiętajmy, że zabieg ten przeprowadza się, gdy nie ma mrozu) ...
Warto sprawdzić, czy osłony chroniące rośliny przed mrozem nie są uszkodzone i właściwie spełniają swą funkcję ...
W dalszym ciągu pamiętajmy o konieczności otrząsania śniegu z krzewów iglastych, zwłaszcza tych o pokroju kolumnowym. Zapobiegnie to wyłamywaniu gałęzi i deformacji roślin ...
Jeśli wstawimy do wazonu z wodą gałązki wcześnie kwitnących krzewów (forsycja pośrednia, migdałek trójklapowy, pigwowiec pośredni) - zakwitną i staną się piękną dekoracją wnętrza ...
Ptaki szukają w naszym ogrodzie miejsca na złożenie jaj i wychowanie piskląt. Wiele z nich potrzebuje odpowiedniego miejsca, które mogłoby imitować dziuplę drzewa ...
zobacz wszystkie

Sonda

Czy dokarmiasz ptaki w zimie?

Twój ogród / Rośliny w mieszkaniu / Artykuły /

Uprawa rzeżuchy - kiedy wysiewać rzeżuchę na Święta?

Jeśli chcesz aby rzeżucha przystroiła wielkanocny stół musisz ją wysiać najpóźniej 5-6 dni przed świętami. Tyle czasu nasiona potrzebują aby wykiełkować, a kiełki aby dostatecznie wyrosnąć. Podpowiadamy jak najlepiej to zrobić – tylko w 5 krokach.

rzeżucha fot. Ann- Kathrin Rehse, SXC

Rzeżucha – zielony symbol Świąt Wielkanocnych

Rzeżucha, pieprzyca siewna (Lepidium sativum) to gatunek rośliny jednorocznej z rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Znana była już w starożytnej Europie gdzie przypisywano jej właściwości lecznicze. Już od XVII wieku wielkanocnego baranka stawia się na rzeżusze, symbolizującej wiosenną zieleń i odrodzenie się przyrody po zimie, przezwyciężenie zimowego letargu.

Dziś rzeżucha, zwana łączką jest nieodzownym elementem Świąt Wielkanocnych. Wielkanoc to tradycyjnie czas odradzania się przyrody po zimie, dlatego w świątecznych dekoracjach króluje zieleń – symbolizująca życie i nadzieję. To właśnie w tym okresie rzeżucha cieszy się największym powodzeniem, stając się nie tylko dekoracją stołu, ale także dodatkiem do świątecznych potraw.

Rzeżucha najczęściej trafia na nasz wielkanocny stół jako element dekoracyjny, jednak ze względu na jej lecznicze właściwości powinniśmy ją uprawiać przez cały rok – szczególnie zimą, gdy brakuje nam witamin. Wysiana na wilgotnej wacie rośnie przez około 5-6 dni. Po tym czasie ścina się ją nożyczkami lub ustawia jako zieloną dekoracje stołu.

rzeżucha
fot. Ann-Kathrin Rehse, SXC

Kiełki rzeżuchy

Kiełki rzeżuchy mają ostry, wyrazisty smak. Można je dodawać do kanapek z twarożkiem lub pomidorami. Znakomicie smakują także ze świeżym masłem i pieczywem. Można je z powodzeniem dodawać do potraw z jaj, ryb oraz mięsa.

Rzeżucha to nie tylko zielona dekoracja na świątecznym stole. Ma ona doskonały smak, a co więcej posiada również właściwości lecznicze. Kiełki rzeżuchy są źródłem witamin: A, B, C, K oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku, manganu, łatwo przyswajalnego jodu. Pobudzają apetyt i trawienie. Wzmacniają skórę i paznokcie.

Uprawa rzeżuchy - w 5 krokach

Od kilku lat można już kupić gotowe pojemniki wypełnione kiełkującą rzeżuchą, warto jednak zieloną łączkę przygotować samemu. Oto nasze porady:

  1. Kupujemy nasiona rzeżuchy

    Przed Świętami Wielkiej Nocy nasiona na kiełki można kupić praktycznie wszędzie – w supermarkecie, sklepie ogrodniczym, markecie typu Dom i Ogród oraz na bazarach. Nie należy jednak kupować ich na wagę. Najlepsze są nasiona zapakowane w papierowe torebki z podanym numerem partii nasion. Mamy wtedy pewność że są one dobrej jakości i że mają dużą siłę kiełkowania.
  2. Pojemnik do uprawy rzeżuchy

    Pojemnik do którego wysiejemy nasiona rzeżuchy powinien być płaski. Może to być talerzyk, mała salaterka lub niezbyt głęboka miseczka. Dno pojemnika wykładamy watą lub ligniną. Zwilżamy podłoże wodą tak aby było lekko wilgotne. Woda nie powinna stać w naczyniu.
  3. Wysiewamy nasiona rzeżuchy

    Nasiona rzeżuchy wysiewamy gęsto ale tak aby nie zachodziły na siebie bowiem te znajdujące się pod spodem mogą nie wykiełkować. Należy  rozsypać je równomiernie, tak aby nie było pustych miejsc w naczyniu. Wysiane nasiona zwilżamy wodą, najlepiej za pomocą spryskiwacza – wtedy nasiona nie będą się przemieszczać.
  4. Temperatura, światło i podlewanie

    Optymalna temperatura w okresie kiełkowania to 20-22 stopnie. Pojemnik z kiełkującą rzeżuchą powinien stać w ciepłym i jasnym miejscu. Kiełkujące nasiona podlewamy codziennie tak aby lignina lub gaza była cały czas wilgotna. Najlepiej jeżeli będziemy to robić za pomocą zraszacza.

    Rzeżucha jest bardzo wrażliwa na brak wilgoci.
    Na suchym podłożu szybko zacznie zamierać. Pojemnik z kiełkującymi nasionami warto przykryć folią spożywczą. Nie możemy jednak zapomnieć o zrobieniu w niej kilku otworów aby nadmiar pary wodnej mógł się swobodnie ulatniać. Nadmiar wody szybko doprowadzi do gnicia lub pleśnienia nasion. Bez przykrycia rzeżucha rośnie wolniej ale za to nie będzie gnić – jeśli zapewnimy jej odpowiednie podlewanie.
  5. Kiełkowanie nasion rzeżuchy

    Nasiona rzeżuchy zaczną pęcznieć już po pierwszym dniu, po 2-3 dniach pojawią się małe kiełki, a po 5-6 dniach zielone łączka będzie gotowa. Gdy kiełki urosną do 4-5 cm można ją już ścinać i jeść. Ścięte kiełki rzeżuchy (bez korzeni) można przechowywać w lodówce, ale nie dłużej niż dobę.

Redakcja ZielonyOgrodek.pl

Pozostałe artykuły

narcyzy w doniczkach fot. flower council holland
Żonkile w doniczkach – uprawa i pielęgnacja narcyzy w domu Ogrodowe narcyzy to typowe rośliny wiosny, te w pojemnikach kwitną kilka tygodni... więcej
cebule hiacyntów w wodzie w szklanych wazonikach fot. iBulb
Hiacynty w szklanych pojemnikach – uprawa w wodzie Cebule hiacyntów doskonale sprawdzą się w uprawie bez ziemi i choć wydaje się... więcej
kroton roślina kameleon fot. Flower Council Holland
Kroton – roślina kameleon W świecie roślin to zwykle kwiaty są kolorowe i okazałe, mają bowiem być atrakcyjne... więcej
rozpoznawanie szkodników roślin doniczkowych 7monarda - Fotolia.com
Szkodniki roślin doniczkowych – rozpoznawanie i zwalczanie Jednym z podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych w uprawie roślin jest ochrona przed... więcej
zobacz wszystkie
Newsletter ZielonyOgrodek.pl
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
Artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych, reportaże z wizyt w ogrodach całego świata, porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród, gotowe projekty ogrodów, informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
x

Zamknij okno
Newsletter
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe
informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Zapisz się do newslettera