tydzień w ogrodzie   24-11 - 30-11

liscie, fot. spiddekaga, SXC
Przykryjmy miejsca, gdzie we wrześniu lub październiku zostały posadzone cebulki roślin kwitnących wiosną. Najlepsza do tego celu będzie kora lub torf (warstwa grubości 2–4-cm), gałązki świerkowe, suche liście lub słoma ...
Z trawnika należy systematycznie usuwać opadające liście. W tym celu możemy użyć tzw. miotłograbi o miękkich, sprężystych zębach lub odkurzacza ogrodowego (elektrycznego lub spalinowego), który zasysa liście, ściętą trawę, szyszki, gałązki i inne resztki roślinne. Odkurzacza można także używać jako dmuchawy usuwającej śmiecie z miejsc trudno dostępnych ...
Posadzone młode egzemplarze są szczególnie narażone na działanie mrozu, zatem chcąc cieszyć się ich urokiem w następnych latach należy pamiętać o bardzo dokładnym zabezpieczeniu ich przed zimą. ...
Zimą rośliny balkonowe są szczególnie narażone na przemarzanie, gdyż ich korzenie osłonięte są jedynie doniczką i cienką warstwą ziemi. Trzeba je zabezpieczyć przed mrozem. ...
Większość bylin na rabacie powinna być zabezpieczona przed mrozem. Dowiedz się, które to rośliny oraz jak ochronić je przed zimą. ...
zobacz wszystkie

Sonda

Jak duży masz ogród?

Twój ogród / Rośliny w mieszkaniu / Artykuły

Uprawa rzeżuchy - kiedy wysiewać rzeżuchę na Święta?

Jeśli chcesz aby rzeżucha przystroiła wielkanocny stół musisz ją wysiać najpóźniej 5-6 dni przed świętami. Tyle czasu nasiona potrzebują aby wykiełkować, a kiełki aby dostatecznie wyrosnąć. Podpowiadamy jak najlepiej to zrobić – tylko w 5 krokach.

rzeżucha fot. Ann- Kathrin Rehse, SXC

Rzeżucha – zielony symbol Świąt Wielkanocnych

Rzeżucha, pieprzyca siewna (Lepidium sativum) to gatunek rośliny jednorocznej z rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Znana była już w starożytnej Europie gdzie przypisywano jej właściwości lecznicze. Już od XVII wieku wielkanocnego baranka stawia się na rzeżusze, symbolizującej wiosenną zieleń i odrodzenie się przyrody po zimie, przezwyciężenie zimowego letargu.

Dziś rzeżucha, zwana łączką jest nieodzownym elementem Świąt Wielkanocnych. Wielkanoc to tradycyjnie czas odradzania się przyrody po zimie, dlatego w świątecznych dekoracjach króluje zieleń – symbolizująca życie i nadzieję. To właśnie w tym okresie rzeżucha cieszy się największym powodzeniem, stając się nie tylko dekoracją stołu, ale także dodatkiem do świątecznych potraw.

Rzeżucha najczęściej trafia na nasz wielkanocny stół jako element dekoracyjny, jednak ze względu na jej lecznicze właściwości powinniśmy ją uprawiać przez cały rok – szczególnie zimą, gdy brakuje nam witamin. Wysiana na wilgotnej wacie rośnie przez około 5-6 dni. Po tym czasie ścina się ją nożyczkami lub ustawia jako zieloną dekoracje stołu.

rzeżucha
fot. Ann-Kathrin Rehse, SXC

Kiełki rzeżuchy

Kiełki rzeżuchy mają ostry, wyrazisty smak. Można je dodawać do kanapek z twarożkiem lub pomidorami. Znakomicie smakują także ze świeżym masłem i pieczywem. Można je z powodzeniem dodawać do potraw z jaj, ryb oraz mięsa.

Rzeżucha to nie tylko zielona dekoracja na świątecznym stole. Ma ona doskonały smak, a co więcej posiada również właściwości lecznicze. Kiełki rzeżuchy są źródłem witamin: A, B, C, K oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku, manganu, łatwo przyswajalnego jodu. Pobudzają apetyt i trawienie. Wzmacniają skórę i paznokcie.

Uprawa rzeżuchy - w 5 krokach

Od kilku lat można już kupić gotowe pojemniki wypełnione kiełkującą rzeżuchą, warto jednak zieloną łączkę przygotować samemu. Oto nasze porady:

  1. Kupujemy nasiona rzeżuchy

    Przed Świętami Wielkiej Nocy nasiona na kiełki można kupić praktycznie wszędzie – w supermarkecie, sklepie ogrodniczym, markecie typu Dom i Ogród oraz na bazarach. Nie należy jednak kupować ich na wagę. Najlepsze są nasiona zapakowane w papierowe torebki z podanym numerem partii nasion. Mamy wtedy pewność że są one dobrej jakości i że mają dużą siłę kiełkowania.
  2. Pojemnik do uprawy rzeżuchy

    Pojemnik do którego wysiejemy nasiona rzeżuchy powinien być płaski. Może to być talerzyk, mała salaterka lub niezbyt głęboka miseczka. Dno pojemnika wykładamy watą lub ligniną. Zwilżamy podłoże wodą tak aby było lekko wilgotne. Woda nie powinna stać w naczyniu.
  3. Wysiewamy nasiona rzeżuchy

    Nasiona rzeżuchy wysiewamy gęsto ale tak aby nie zachodziły na siebie bowiem te znajdujące się pod spodem mogą nie wykiełkować. Należy  rozsypać je równomiernie, tak aby nie było pustych miejsc w naczyniu. Wysiane nasiona zwilżamy wodą, najlepiej za pomocą spryskiwacza – wtedy nasiona nie będą się przemieszczać.
  4. Temperatura, światło i podlewanie

    Optymalna temperatura w okresie kiełkowania to 20-22 stopnie. Pojemnik z kiełkującą rzeżuchą powinien stać w ciepłym i jasnym miejscu. Kiełkujące nasiona podlewamy codziennie tak aby lignina lub gaza była cały czas wilgotna. Najlepiej jeżeli będziemy to robić za pomocą zraszacza.

    Rzeżucha jest bardzo wrażliwa na brak wilgoci.
    Na suchym podłożu szybko zacznie zamierać. Pojemnik z kiełkującymi nasionami warto przykryć folią spożywczą. Nie możemy jednak zapomnieć o zrobieniu w niej kilku otworów aby nadmiar pary wodnej mógł się swobodnie ulatniać. Nadmiar wody szybko doprowadzi do gnicia lub pleśnienia nasion. Bez przykrycia rzeżucha rośnie wolniej ale za to nie będzie gnić – jeśli zapewnimy jej odpowiednie podlewanie.
  5. Kiełkowanie nasion rzeżuchy

    Nasiona rzeżuchy zaczną pęcznieć już po pierwszym dniu, po 2-3 dniach pojawią się małe kiełki, a po 5-6 dniach zielone łączka będzie gotowa. Gdy kiełki urosną do 4-5 cm można ją już ścinać i jeść. Ścięte kiełki rzeżuchy (bez korzeni) można przechowywać w lodówce, ale nie dłużej niż dobę.

Redakcja ZielonyOgrodek.pl

Pozostałe artykuły

Pędzenie cebulek hiacyntów i tulipanów
Pędzenie cebulek hiacyntów i tulipanów Pędzenie cebulek hiacyntów jest bardzo proste. Wystarczy jedynie przestrzegać... więcej
roślina doniczkowa fot. PublicDomainPictures
Rośliny doniczkowe oczyszczające powietrze Zieleń pokojowa nie tylko dekoruje wnętrza, ale w rzeczywisty sposób wpływa na... więcej
chryzantemy w doniczkach fot. Biuro Kwiatowe Holandia
Doniczkowe chryzantemy w mieszkaniu - galeria inspiracji Chryzantema w Polsce wciąż kojarzy się z żałobą i kupowana jest najczęściej... więcej
lampion z dyni na Halloween fot. Efraimstochter Pixabay
Lampion z dyni na Halloween - jak zrobić krok po kroku? Samodzielne wykonanie dyniowej lampy nie jest trudne - wystarczy tylko dobry pomysł,... więcej
zobacz wszystkie
Newsletter ZielonyOgrodek.pl
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Miesięcznik Budujemy Dom - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer miesięcznika Budujemy Dom w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 100 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
Artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych, reportaże z wizyt w ogrodach całego świata, porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród, gotowe projekty ogrodów, informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
x

Zamknij okno
Newsletter
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe
informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Miesięcznik Budujemy Dom - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer miesięcznika Budujemy Dom w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 100 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Zapisz się do newslettera