Sklep ogrodniczy Sadowniczy.pl

Temat na czasie

Wizyty w ogrodach: Inspiracje z BBC
Ogród inspiracja BBC
Ogród Anety i Marcina wydaje się duży, bo właściciele podzielili go na kilka zakątków, tak jak zalecali ogrodnicy w serialu BBC. Przy domu i tarasie tętnią one kolorami i zapachami, natomiast w głębi ogrodu koją zmysły stonowaną zielenią.  

tydzień w ogrodzie   22-08 - 28-08

oczko wodne, fot. Alfred Borchard, SXC
W przypadku obniżenia się poziomu wody w stawie i braku prognozy na opady uzupełnijmy jej niedobór, wykorzystując wodę z ogrodowego kranu. Zmącenia wody unikniemy stawiając na dnie stawu wiadro z umieszczoną w nim końcówką węża ogrodowego ...
Z tegorocznych pędów krzewów iglastych (cyprysiki, jałowce, żywotniki) pobieramy sadzonki. W tym celu trzeba oderwać końcówki pędów o długości 6-10 cm (powinny one obejmować piętkę, czyli fragment starszego pędu). Po zanurzeniu sadzonki w ukorzeniaczu umieszcza się ją w doniczce z torfem ...
Pod koniec miesiąca po raz ostatni przycinamy krzewy (glicynia, jaśminowiec, żylistek) i krzewinki (lawenda), które zakończyły już kwitnienie, aby ich pędy zdążyły zdrewnieć przed zimą ...
W sierpniu należy zakończyć nawożenie drzew i krzewów nawozami azotowymi, aby gałązki zdążyły zdrewnieć przed nadejściem zimy ...
Czyścimy kwiaty balkonowe w skrzynkach i donicach, aby przedłużyć ich kwitnienie. Usuwamy uschnięte liście i przekwitnięte kwiatostany. Podlewamy i nawozimy rośliny regularnie. ...
zobacz wszystkie

Kalendarium

PNWTŚRCZPTSOND
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Strefa magazynu

Twój ogród / Rośliny w mieszkaniu / Artykuły /

Uprawa rzeżuchy – kiedy wysiewać rzeżuchę na Święta?

Jeśli chcesz aby rzeżucha przystroiła wielkanocny stół musisz ją wysiać najpóźniej 5-6 dni przed świętami. Tyle czasu nasiona potrzebują aby wykiełkować, a kiełki aby dostatecznie wyrosnąć. Podpowiadamy jak najlepiej to zrobić – tylko w 5 krokach.

rzeżucha fot. Ann- Kathrin Rehse, SXC

Rzeżucha – zielony symbol Świąt Wielkanocnych

Rzeżucha, pieprzyca siewna (Lepidium sativum) to gatunek rośliny jednorocznej z rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Znana była już w starożytnej Europie gdzie przypisywano jej właściwości lecznicze. Już od XVII wieku wielkanocnego baranka stawia się na rzeżusze, symbolizującej wiosenną zieleń i odrodzenie się przyrody po zimie, przezwyciężenie zimowego letargu.

rzeżucha
fot. Ann-Kathrin Rehse, SXC

Dziś rzeżucha, zwana łączką jest nieodzownym elementem Świąt Wielkanocnych. Wielkanoc to tradycyjnie czas odradzania się przyrody po zimie, dlatego w świątecznych dekoracjach króluje zieleń – symbolizująca życie i nadzieję. To właśnie w tym okresie rzeżucha cieszy się największym powodzeniem, stając się nie tylko dekoracją stołu, ale także dodatkiem do świątecznych potraw.

Rzeżucha najczęściej trafia na nasz wielkanocny stół jako element dekoracyjny, jednak ze względu na jej lecznicze właściwości powinniśmy ją uprawiać przez cały rok – szczególnie zimą, gdy brakuje nam witamin. Wysiana na wilgotnej wacie rośnie przez około 5-6 dni. Po tym czasie ścina się ją nożyczkami lub ustawia jako zieloną dekoracje stołu.

uprawa rzeżuchy fot. Stefan Schweihofer - Pixabay kiełkująca rzeżucha fot. Stefan Schweihofer - Pixabay rzeżucha listki fot. Stefan Schweihofer - Pixabay
fot. Stefan Schweihofer - Pixabay

Kiełki rzeżuchy

Kiełki rzeżuchy mają ostry, wyrazisty smak. Można je dodawać do kanapek z twarożkiem lub pomidorami. Znakomicie smakują także ze świeżym masłem i pieczywem. Można je z powodzeniem dodawać do potraw z jaj, ryb oraz mięsa.

Rzeżucha to nie tylko zielona dekoracja na świątecznym stole. Ma ona doskonały smak, a co więcej posiada również właściwości lecznicze. Kiełki rzeżuchy są źródłem witamin: A, B, C, K oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku, manganu, łatwo przyswajalnego jodu. Pobudzają apetyt i trawienie. Wzmacniają skórę i paznokcie.

nasiona rzeżuchy fot. Katrin Gilger via Foter.com CC BY-SA
kiełkująca rzeżucha fot. Katrin Gilger via Foter.com CC BY-SA
kiełki rzeżuchy fot. Katrin Gilger via Foter.com CC BY-SA
fot. Katrin Gilger / Foter.com / CC BY-SA

Uprawa rzeżuchy - w 5 krokach

Od kilku lat można już kupić gotowe pojemniki wypełnione kiełkującą rzeżuchą, warto jednak zieloną łączkę przygotować samemu. Oto nasze porady:

  1. Kupujemy nasiona rzeżuchy

    Przed Świętami Wielkiej Nocy nasiona na kiełki można kupić praktycznie wszędzie – w supermarkecie, sklepie ogrodniczym, markecie typu Dom i Ogród oraz na bazarach. Nie należy jednak kupować ich na wagę. Najlepsze są nasiona zapakowane w papierowe torebki z podanym numerem partii nasion. Mamy wtedy pewność że są one dobrej jakości i że mają dużą siłę kiełkowania.
  2. Pojemnik do uprawy rzeżuchy

    Pojemnik do którego wysiejemy nasiona rzeżuchy powinien być płaski. Może to być talerzyk, mała salaterka lub niezbyt głęboka miseczka. Dno pojemnika wykładamy watą lub ligniną. Zwilżamy podłoże wodą tak aby było lekko wilgotne. Woda nie powinna stać w naczyniu.
  3. Wysiewamy nasiona rzeżuchy

    Nasiona rzeżuchy wysiewamy gęsto ale tak aby nie zachodziły na siebie bowiem te znajdujące się pod spodem mogą nie wykiełkować. Należy  rozsypać je równomiernie, tak aby nie było pustych miejsc w naczyniu. Wysiane nasiona zwilżamy wodą, najlepiej za pomocą spryskiwacza – wtedy nasiona nie będą się przemieszczać.
  4. Temperatura, światło i podlewanie

    Optymalna temperatura w okresie kiełkowania to 20-22 stopnie. Pojemnik z kiełkującą rzeżuchą powinien stać w ciepłym i jasnym miejscu. Kiełkujące nasiona podlewamy codziennie tak aby lignina lub gaza była cały czas wilgotna. Najlepiej jeżeli będziemy to robić za pomocą zraszacza.

    Rzeżucha jest bardzo wrażliwa na brak wilgoci.
    Na suchym podłożu szybko zacznie zamierać. Pojemnik z kiełkującymi nasionami warto przykryć folią spożywczą. Nie możemy jednak zapomnieć o zrobieniu w niej kilku otworów aby nadmiar pary wodnej mógł się swobodnie ulatniać. Nadmiar wody szybko doprowadzi do gnicia lub pleśnienia nasion. Bez przykrycia rzeżucha rośnie wolniej ale za to nie będzie gnić – jeśli zapewnimy jej odpowiednie podlewanie.
  5. Kiełkowanie nasion rzeżuchy

    Nasiona rzeżuchy zaczną pęcznieć już po pierwszym dniu, po 2-3 dniach pojawią się małe kiełki, a po 5-6 dniach zielone łączka będzie gotowa. Gdy kiełki urosną do 4-5 cm można ją już ścinać i jeść. Ścięte kiełki rzeżuchy (bez korzeni) można przechowywać w lodówce, ale nie dłużej niż dobę.

FILM: Wielkanocne jajo z rzeżuchy - krok po kroku


źródło: Twoje DIY, Youtube

 

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęce tytułowe: rzeżucha fot. Ann- Kathrin Rehse - SXV

 

Polecamy rośliny i produkty ogrodnicze w sklepie internetowym Sadowniczy.pl

Pozostałe artykuły

dzbanecznik fot. So happy - Fotolia.com
Dzbanecznik – żywa pułapka na muchy Bez wątpienia pielęgnacja dzbanecznika będzie wyzwaniem dla każdego ogrodnika.... więcej
pelargonia angielska fot. Flora Dania
Pelargonia angielska - królowa domowych parapetów Piękna, ale wymagająca i znacznie delikatniejsza od swoich balkonowych kuzynek.... więcej
gerbery w szklanej kuli
Afrykańska stokrotka: Doniczkowa gerbera jakiej nie znacie Gerbery mimo, że wyglądają jak pospolite stokrotki to posiadają egzotyczny charakter... więcej
domowe drzewa fot. Flower Council Holland
(Nie)zwykłe domowe drzewa: Dracena, polyscias, pachira i nolina Dracena, polyscias, pachira i nolina to 4 najpopularniejsze i dobrze znane domowe... więcej
Domowy fikus Ficus Ginseng
Fikus Ginseng – zielony celebryta Fikus Ginseng to najprawdziwszy celebryta... i choć jeszcze kilka lat temu nikt... więcej
domowe owocowe fot. photlook - Fotolia.com
Domowe owocowe – uprawa roślin doniczkowych o jadalnych owocach Przydomowe oranżerie były niegdyś domeną tylko bogatej arystokracji. Dzisiaj... więcej
zobacz wszystkie

Newsletter ZielonyOgrodek.pl
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
Artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych, reportaże z wizyt w ogrodach całego świata, porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród, gotowe projekty ogrodów, informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
x

Zamknij okno
Newsletter
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe
informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Zapisz się do newslettera