Polecamy rośliny i produkty ogrodnicze w sklepie internetowym Sadowniczy.pl

Temat na czasie

Mały ogród – jak go urządzić i co w nim posadzić?
mały ogród fot. artemtation Pixabay
Urządzenie małego ogrodu wymaga żelaznej konsekwencji, zmysłu przestrzennego i planowania. Błędy akceptowane w dużych ogrodach, na małym terenie są dużo bardziej widoczne. Dobór roślin również jest ograniczony. Przy bogactwie odmian i gatunków, to ostatnie nie powinno to być jednak problemem. Dowiedz się jak urządzić mały ogród.  

tydzień w ogrodzie   25-07 - 31-07

truskawki z ogrodu, fot. swirus, SXC
Jeśli zakończyliśmy już sezon truskawek należy opryskać je przeciw przędziorkowi chmielowcowi i kwieciakowi malinowcowi ...
Latem trawa jest bardziej narażona na wysychanie (szczególnie młode trawniki, założone w tym sezonie), dlatego trzeba ją systematycznie nawadniać (co 1-3 dni). Podlewanie najlepiej przeprowadzać wczesnym rankiem lub późnym wieczorem ...
Pamiętajmy o usuwaniu nadmiaru roślin wodnych z oczka, w przeciwnym razie może dojść do zaburzenia równowagi biologicznej w zbiorniku. Rośliny nie powinny zajmować więcej niż 1/3 powierzchni lustra wodnego ...
Po zakończeniu zbioru wczesnych malin usuwamy zeszłoroczne pędy, na których znajdowały się owoce i palimy je, bo mogą stanowić źródło chorób. Przy samej ziemi wycinamy młode gałązki, jeśli są słabe lub połamane ...
Nie zapomnijmy o pielęgnacji róż. Ważne jest systematyczne usuwanie przekwitłych kwiatów oraz wycinanie dzikich pędów ...
zobacz wszystkie

Kalendarium

PNWTŚRCZPTSOND
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Sonda

Jaki masz ogród?

Twój ogród / Rośliny w mieszkaniu / Artykuły /

Uprawa rzeżuchy – kiedy wysiewać rzeżuchę na Święta?

Jeśli chcesz aby rzeżucha przystroiła wielkanocny stół musisz ją wysiać najpóźniej 5-6 dni przed świętami. Tyle czasu nasiona potrzebują aby wykiełkować, a kiełki aby dostatecznie wyrosnąć. Podpowiadamy jak najlepiej to zrobić – tylko w 5 krokach.

rzeżucha fot. Ann- Kathrin Rehse, SXC

Rzeżucha – zielony symbol Świąt Wielkanocnych

Rzeżucha, pieprzyca siewna (Lepidium sativum) to gatunek rośliny jednorocznej z rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Znana była już w starożytnej Europie gdzie przypisywano jej właściwości lecznicze. Już od XVII wieku wielkanocnego baranka stawia się na rzeżusze, symbolizującej wiosenną zieleń i odrodzenie się przyrody po zimie, przezwyciężenie zimowego letargu.

rzeżucha
fot. Ann-Kathrin Rehse, SXC

Dziś rzeżucha, zwana łączką jest nieodzownym elementem Świąt Wielkanocnych. Wielkanoc to tradycyjnie czas odradzania się przyrody po zimie, dlatego w świątecznych dekoracjach króluje zieleń – symbolizująca życie i nadzieję. To właśnie w tym okresie rzeżucha cieszy się największym powodzeniem, stając się nie tylko dekoracją stołu, ale także dodatkiem do świątecznych potraw.

Rzeżucha najczęściej trafia na nasz wielkanocny stół jako element dekoracyjny, jednak ze względu na jej lecznicze właściwości powinniśmy ją uprawiać przez cały rok – szczególnie zimą, gdy brakuje nam witamin. Wysiana na wilgotnej wacie rośnie przez około 5-6 dni. Po tym czasie ścina się ją nożyczkami lub ustawia jako zieloną dekoracje stołu.

uprawa rzeżuchy fot. Stefan Schweihofer - Pixabay kiełkująca rzeżucha fot. Stefan Schweihofer - Pixabay rzeżucha listki fot. Stefan Schweihofer - Pixabay
fot. Stefan Schweihofer - Pixabay

Kiełki rzeżuchy

Kiełki rzeżuchy mają ostry, wyrazisty smak. Można je dodawać do kanapek z twarożkiem lub pomidorami. Znakomicie smakują także ze świeżym masłem i pieczywem. Można je z powodzeniem dodawać do potraw z jaj, ryb oraz mięsa.

Rzeżucha to nie tylko zielona dekoracja na świątecznym stole. Ma ona doskonały smak, a co więcej posiada również właściwości lecznicze. Kiełki rzeżuchy są źródłem witamin: A, B, C, K oraz wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku, manganu, łatwo przyswajalnego jodu. Pobudzają apetyt i trawienie. Wzmacniają skórę i paznokcie.

nasiona rzeżuchy fot. Katrin Gilger via Foter.com CC BY-SA
kiełkująca rzeżucha fot. Katrin Gilger via Foter.com CC BY-SA
kiełki rzeżuchy fot. Katrin Gilger via Foter.com CC BY-SA
fot. Katrin Gilger / Foter.com / CC BY-SA

Uprawa rzeżuchy - w 5 krokach

Od kilku lat można już kupić gotowe pojemniki wypełnione kiełkującą rzeżuchą, warto jednak zieloną łączkę przygotować samemu. Oto nasze porady:

  1. Kupujemy nasiona rzeżuchy

    Przed Świętami Wielkiej Nocy nasiona na kiełki można kupić praktycznie wszędzie – w supermarkecie, sklepie ogrodniczym, markecie typu Dom i Ogród oraz na bazarach. Nie należy jednak kupować ich na wagę. Najlepsze są nasiona zapakowane w papierowe torebki z podanym numerem partii nasion. Mamy wtedy pewność że są one dobrej jakości i że mają dużą siłę kiełkowania.
  2. Pojemnik do uprawy rzeżuchy

    Pojemnik do którego wysiejemy nasiona rzeżuchy powinien być płaski. Może to być talerzyk, mała salaterka lub niezbyt głęboka miseczka. Dno pojemnika wykładamy watą lub ligniną. Zwilżamy podłoże wodą tak aby było lekko wilgotne. Woda nie powinna stać w naczyniu.
  3. Wysiewamy nasiona rzeżuchy

    Nasiona rzeżuchy wysiewamy gęsto ale tak aby nie zachodziły na siebie bowiem te znajdujące się pod spodem mogą nie wykiełkować. Należy  rozsypać je równomiernie, tak aby nie było pustych miejsc w naczyniu. Wysiane nasiona zwilżamy wodą, najlepiej za pomocą spryskiwacza – wtedy nasiona nie będą się przemieszczać.
  4. Temperatura, światło i podlewanie

    Optymalna temperatura w okresie kiełkowania to 20-22 stopnie. Pojemnik z kiełkującą rzeżuchą powinien stać w ciepłym i jasnym miejscu. Kiełkujące nasiona podlewamy codziennie tak aby lignina lub gaza była cały czas wilgotna. Najlepiej jeżeli będziemy to robić za pomocą zraszacza.

    Rzeżucha jest bardzo wrażliwa na brak wilgoci.
    Na suchym podłożu szybko zacznie zamierać. Pojemnik z kiełkującymi nasionami warto przykryć folią spożywczą. Nie możemy jednak zapomnieć o zrobieniu w niej kilku otworów aby nadmiar pary wodnej mógł się swobodnie ulatniać. Nadmiar wody szybko doprowadzi do gnicia lub pleśnienia nasion. Bez przykrycia rzeżucha rośnie wolniej ale za to nie będzie gnić – jeśli zapewnimy jej odpowiednie podlewanie.
  5. Kiełkowanie nasion rzeżuchy

    Nasiona rzeżuchy zaczną pęcznieć już po pierwszym dniu, po 2-3 dniach pojawią się małe kiełki, a po 5-6 dniach zielone łączka będzie gotowa. Gdy kiełki urosną do 4-5 cm można ją już ścinać i jeść. Ścięte kiełki rzeżuchy (bez korzeni) można przechowywać w lodówce, ale nie dłużej niż dobę.

FILM: Wielkanocne jajo z rzeżuchy - krok po kroku


źródło: Twoje DIY, Youtube

 

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęce tytułowe: rzeżucha fot. Ann- Kathrin Rehse - SXV

 

Polecamy rośliny i produkty ogrodnicze w sklepie internetowym Sadowniczy.pl

Pozostałe artykuły

dzbanecznik fot. So happy - Fotolia.com
Dzbanecznik – żywa pułapka na muchy Bez wątpienia pielęgnacja dzbanecznika będzie wyzwaniem dla każdego ogrodnika.... więcej
pelargonia angielska fot. Flora Dania
Pelargonia angielska - królowa domowych parapetów Piękna, ale wymagająca i znacznie delikatniejsza od swoich balkonowych kuzynek.... więcej
gerbery w szklanej kuli
Afrykańska stokrotka: Doniczkowa gerbera jakiej nie znacie Gerbery mimo, że wyglądają jak pospolite stokrotki to posiadają egzotyczny charakter... więcej
domowe drzewa fot. Flower Council Holland
(Nie)zwykłe domowe drzewa: Dracena, polyscias, pachira i nolina Dracena, polyscias, pachira i nolina to 4 najpopularniejsze i dobrze znane domowe... więcej
zobacz wszystkie
Newsletter ZielonyOgrodek.pl
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
Artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych, reportaże z wizyt w ogrodach całego świata, porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród, gotowe projekty ogrodów, informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
x

Zamknij okno
Newsletter
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe
informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Zapisz się do newslettera