Polecamy sklep ogrodniczy Sadowniczy.pl

Temat na czasie

Kiedy zdjąć zimowe osłony z roślin ogrodowych?
roślina w zimie pod śniegiem fot. PublicDomainPictures
W naszym klimacie uprawa wielu gatunków roślin ozdobnych wiąże się z koniecznością ich ochrony przed zimowymi chłodami. Wiosną osłony trzeba jednak usunąć, aby rośliny miały szansę swobodnie się rozwijać. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, przed usunięciem z roślin zimowego okrycia.  

tydzień w ogrodzie   20-03 - 26-03

trawnik, fot. Małgorzata Cuch
Pod koniec marca można przystąpić do pierwszych zabiegów pielęgnacyjnych trawnika. Ważne, by na początku z jego powierzchni wygrabić tzw. filc: suchą trawę, liście i śmieci ...
Przycinamy krzewy. Warto przeprowadzić cięcie sanitarne (polega na usunięciu obumarłych, połamanych lub chorych pędów) krzewów liściastych i iglastych. Można też przycinać krzewy, które będą kwitły na pędach tegorocznych (budleje, krzewuszki, pięciorniki, wrzosy). Połowa marca jest również dobrym terminem strzyżenia żywopłotów bukszpanowych i cisowych ...
Drzewa owocowe (śliwy, grusze, jabłonie) warto prześwietlić, aby rozluźnić korony i dopuścić światło do ich wnętrza. Pamiętajmy, że jednorazowo można usunąć nie więcej niż 15% korony, a rany po usuniętych gałęziach należy posmarować maścią ogrodniczą. Nie powinno się ciąć starych i grubych gałęzi, gdyż powstające rany są duże i źle się zabliźniają ...
Jeśli na drzewach są jeszcze zaschnięte owoce - trzeba je usunąć, bo mogą być źródłem chorób roślin ...
Przy sprzyjającej pogodzie, gdy pokrywa śnieżna stopnieje i przejdą już ostre mrozy, można zacząć zdejmować zimowe okrycia wrażliwych na mróz roślin ...
zobacz wszystkie
Twój ogród / Warzywnik i sad / Artykuły /

Vademecum nawożenia warzyw: Jak, czym i kiedy nawozić uprawy warzyw?

Warzywa to grupa roślin, którą trzeba regularnie dokarmiać. To zapewni prawidłowy wzrost i uzyskanie wysokich plonów. Nie można jednak przesadzać, gdyż osiągnie się rezultat odwrotny od pożądanego. Jak więc właściwie nawozić warzywnik?

nawożene warzyw fot. Galinka - Fotolia.com

Poszczególne gatunki, rodziny lub grupy warzyw mają własne preferencje dotyczące składników pokarmowych. W produkcji na większą skalę zwraca się na to baczną uwagę. Ważne są nie tylko makro, ale także mikroelementy. Przykładowo w uprawie pomidorów istotną rolę odgrywa bor a cebuli – miedź. W przydomowym ogródku takie zindywidualizowanie nawożenia jest zbyt czasochłonne, często mało opłacalne, więc warzywa dokarmia się tymi samymi nawozami.

Jak nawozić warzywa?

Nowalijki
W okresie zimowym i wczesnowiosennym warzywa (nowalijki) nie powinny być intensywnie nawożone azotem. Zawarte w nawozach azotany przy małej ilości światła lub sztucznym oświetleniu nie są w pełni „przerabiane”. Część z nich zamienia się w szkodliwe dla człowieka azotyny.

Rotacja
Nawozy warto zmieniać, aby rośliny miały dostęp do różnych składników pokarmowych, w tym mikroelementów. Stosuj naprzemiennie nawozy mineralne zawierające różne pierwiastki lub mieszanki  oraz organiczne, które są cennym źródłem materii organicznej z której powstanie próchnica i milionów pożytecznych mikroorganizmów glebowych.

Przenawożenie
Czasem warzywa nie mogą pobrać składników pokarmowych z gleby, mimo dużej zasobności. Wpływ na to ma m.in. odczyn gleby (optymalny dla większości gatunków wynosi 6,0-7,5) oraz intensywność nawożenia. W przypadku przenawożenia niektóre składniki mogą się nawzajem unieczynniać - np. Ca i K (zbyt dużo wapnia utrudnia pobieranie potasu).

Gleby lekkie i ciężkie
Na glebach lekkich (piaszczystych) dawki nawozów mineralnych powinny być mniejsze niż w uprawie warzyw na cięższym podłożu. Intensywne nawożenie nie ma sensu, gdyż nadmiar składników pokarmowych zostanie szybko wypłukany. Lepiej nawozić mniej a częściej.

Uprawa po oborniku
W pierwszym roku po oborniku zaleca się uprawę warzyw, np. cebula, por, czosnek, seler, ogórek, papryka, oberżyna, rabarbar, szparag, zaś w drugim – warzywa kapustne, pietruszka, sałata, szpinak. W trzecim roku po zastosowaniu obornika można rozpocząć produkcję, m.in. fasoli, marchwi, czy buraka ćwikłowego. (źródło: sadyogrody.pl)

dorodne warzywa fot. Mark Valencia - Pixabay.com
fot. Mark Valencia - Pixabay.com
Aby Twoje warzywa były zdrowe i dorodne
stosuj naprzemiennie nawozy mineralne (aby uzupełnić niedobory pierwiastków) i organiczne (aby wzbogacić glebę w materię organiczną i pożyteczne mikroorganizmy).

Nawożenie warzyw: NAWOZY ORGANICZNE

Nawozy organiczne są w zdecydowanej większości w pełni bezpieczne dla roślin. Oprócz zwiększenia zawartości składników pokarmowych, poprawiają strukturę gleby, pojemność wodną i jednocześnie są źródłem próchnicy. Stosuje się je przed siewem lub po zbiorach warzyw. Te znajdujące się w formie stałej należy przekopać z podłożem. Nawozy są niejednorodne pod względem składu, ale powoli uwalniają „dobroczynne” pierwiastki.

Obornik – to najpopularniejszy nawóz organiczny stosowany w warzywniaku. Należy go używać, gdy jest w pełni przefermentowany. Gleby lekkie nawozi się co 2-3 lata (najlepiej wiosną), ciężkie co 3-5lata (optymalnie jesienią).

Obornik koński – zawiera znaczną ilość substancji pokarmowych. To nawóz „gorący” - ogrzewający podłoże. Jest polecany do różnych grup warzyw uprawianych na glebach ciężkich. Można go wykorzystywać jako warstwę ocieplającą podłoże w inspekcie.

Obornik bydlęcy – w przeciwieństwie do końskiego zaleca się go wykorzystywać na glebach lekkich. Polepsza strukturę podłoża, pomaga utrzymać wodę i składniki pokarmowe. Jest bogaty w potas.

Ptasie odchody – to bardzo silny nawóz, który należy stosować w dużym rozcieńczeniu. Nadmierne stężenie może doprowadzić do poparzenia korzeni. Jednocześnie jest to dobry dodatek do kompostu.

Nawozy zielone – w warzywniaku najczęściej wykorzystuje się jako przedplon lub poplon. To niezbędny element w trybie zmianowania, pozwalający na „odpoczynek” gleby. Jako nawozy zielone stosuje się rośliny motylkowe (np.: koniczynę) lub fitosanitarne (np.: żyto).

Kompost – w pełni przefermentowany kompost można stosować w warzywniaku jako słabo działający nawóz, poprawiający jakość gleby. Kompost lekko przerobiony może być dobrą ściółką, ograniczającą zachwaszczenie.

nawożenie warzyw fot. salvija - Fotolia.com
fot. salvija - Fotolia.com
Zanim zastosujesz nawozy mineralne,
oddaj próbkę gleby do analizy, aby poznać jej skład.
Nie stosuj nawozów, jeśli nie są potrzebne!

Nawożenie warzyw: NAWOZY MINERALNE

Nawozy wapniowe

Wykorzystuje się je głównie do zmiany odczynu gleby (odchwaszczania). Dawki zależą od zmierzonego bieżącego pH, rodzaju gleby (lekka - ciężka) oraz zawartości CaO w danym nawozie. Najczęściej wynoszą 1-8kg/10m². Wymagają dokładnego wymieszania z glebą – najlepiej w okresie późnoletnim lub jesiennym. Nawozy tlenkowe stosuje się na glebach ciężkich – co najmniej na 3 tygodnie przed planowanym siewem.

Wapno magnezowo-tlenkowe – to szybko działający nawóz. Zaleca się go stosować na glebach ciężkich, w tym ubogich w magnez.

Kreda nawozowa, dolomit rolniczy, wapniak mielony – nawozy działają wolniej i są bezpieczniejsze w stosowaniu. Można ich używać także na glebach lekkich.

Nawozy azotowe

Stosuje się je wiosną oraz latem do przyśpieszania wzrostu roślin – zwiększania „zielonej masy”. Dzięki nim można osiągnąć wyższy plon. Nie można jednak przesadzać, gdyż w nadmiernej ilości zamieniają się w szkodliwe azotyny i w dodatku powodują zasolenie podłoża. Rośliny o krótkim okresie wegetacyjnym (np.: sałata, kalarepa), powinny być dokarmiane ostrożnie, gdyż duże dawki azotu psują ich smak. Nawozy azotowe są dostępne w formie amonowej (wolno wypłukiwane), azotanowej (łatwo rozpuszczalne w wodzie i szybko wypłukiwane) oraz amidowej (silnie wiązane – i wolno wypłukiwane).

Siarczan amonu – stosuje się go przed rozpoczęciem wegetacji warzyw. Wymaga wymieszania z podłożem. Nawóz zakwasza glebę – wykorzystuje się go do zmiany odczynu.

Mocznik – to uniwersalny nawóz, często stosowany dolistnie. Podobnie jak siarczan powoduje zakwaszenie podłoża.

Saletra amonowa – stosuje się ją przed jak i po zakończeniu wegetacji warzyw. Zakwasza glebę. Trzeba ją wymieszać z podłożem.

Saletra wapniowa – nawóz do stosowania w okresie wegetacji. Nie wymaga wymieszania z podłożem.

Saletrzak magnezowy – to nawóz saletrzano-amonowy o uniwersalnym zastosowaniu. Wymaga wymieszania gleby. Nie ma wpływu na jej odczyn.

warzywa z ogrodu fot. mobi99 - Pixabay.com
fot. mobi99 - Pixabay.com
Postaw na różnorodność - uprawiaj obok siebie różne gatunki warzyw i ziół. Przestrzegaj zasad płodozmianu, aby uniknąć chorób i wykorzystać jak najlepiej żyzność gleby.

Nawozy fosforowe

Wpływają na proces ukorzeniania warzyw, dlatego warto stosować je na końcu lub na samym początku okresu wegetacyjnego. Nie można mieszać ich z nawozami wapniowymi, gdyż wzajemnie się unieczynniają.

Superfosfat podwójny – to nawóz rozpuszczalny w wodzie, nadający się do uprawy warzyw.

Superfostat potrójny, granulowany, borowany – stosuje się go wczesną wiosną. Polecany przy uprawie warzyw wrażliwych na niedobór boru – np.: pomidorów.

Nawozy potasowe

Nawozy potasowe zwiększają m.in. odporność roślin na choroby i szkodniki. Łatwo rozpuszczają się wodzie i są szybko pobierane przez rośliny.

Saletra potasowa – do stosowania pogłownego, doskonałe uzupełnienie gotowych mieszanek wieloskładnikowych szczególnie w okresach maksymalnego zapotrzebowania na azot i potas.

Siarczan potasu – uniwersalny nawóz, przydatny przy nawożeniu warzyw, jest granulowany, co ułatwia stosowanie. Całkowicie rozpuszczalny w wodzie, dzięki czemu potas i siarka są dobrze przyswajalne przez rośliny.

Wymagania pokarmowe (NPK) warzyw

Gatunek Azot N Fosfor P / potas K
Kalafior Bardzo wysokie Bardzo wysokie
Brokuł Bardzo wysokie Bardzo wysokie
Ogórek Średnie Wysokie
Sałata Niskie Średnie
Bób Średnie Średnie
Pietruszka Średnie Średnie
Rzodkiewka Niskie Niskie / Wysokie
Marchew Średnie Średnie
Kapusta Średnie Wysokie
Burak Średnie Wysokie
Papryka Wysokie Wysokie
Pomidor Wysokie Wysokie

Bezpośrednia uprawa po sobie gatunków o dużych wymaganiach pokarmowych może doprowadzić do nadmiernego wyczerpania składników mineralnych z gleby.

Tekst: Michał Mazik, zdjęcie tytułowe: Galinka - Fotolia.com

Polecamy produkty ogrodnicze w sklepie internetowym Sadowniczy.pl



Pozostałe artykuły

uprawa ziół w doniczce i w ogrodzie fot. Flora Dania
Uprawa ziół: Terminarz siewu, sadzenia i zbioru Planujesz samodzielną uprawę ziół w ogrodzie? Mamy dla ciebie doskonały poradnik.... więcej
inspekt uprawa roślin pod osłonami fot. MariaGodfrida Pixabay.com
Inspekt: Sposób na wcześniejszą uprawę warzyw (i nie tylko) Inspekt to prosta konstrukcja z wyglądu przypominająca skrzynię bez dna, przykrytą... więcej
uprawa warzyw w ogrodzie fot. amenic181 - Fotolia
Uprawa warzyw: Terminarz siewu, sadzenia i zbioru Zaplanuj uprawę warzyw w swoim ogrodzie. Przygotowaliśmy dla Ciebie prosty poradnik... więcej
zapobieganie chorobom roślin
Profilaktyka w ochronie warzyw na działce Warzywa z własnego ogródka mogą być zdrowe i wcale nie musisz stosować chemicznych... więcej
ostropest plamisty fot. Fir0002 - CC BY-SA 3.0 - Wikimedia Commons
Ostropest w ogrodzie: Wymagania, działanie i zastosowanie W ostatnich latach coraz chętniej sięgamy po zioła, gdyż pomagają skutecznie... więcej
zdrowie z ogrodu fot. Franz Peter Rudolf - Fotolia.com
Zdrowie z ogrodu: Warzywa, chwasty i rośliny ozdobne o właściwościach leczniczych W dobie „chemizacji” rolnictwa chętnie powracamy do samodzielnej uprawy roślin,... więcej
zobacz wszystkie
Newsletter ZielonyOgrodek.pl
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
Artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych, reportaże z wizyt w ogrodach całego świata, porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród, gotowe projekty ogrodów, informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
x

Zamknij okno
Newsletter
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe
informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Zapisz się do newslettera
Przycinanie róż – po co, kiedy i jak przycinać róże?

Pytanie czytelnika: Mam duży i stary ogród, a w nim kilkadziesiąt róż. Są to między innymi róże wielkokwiatowe, rabatowe, pnące, pienne ...