Polecamy sklep ogrodniczy SwiatKwiatow.pl

Temat na czasie

Jak pomóc zwierzętom w czasie upałów?
pies w czasie upału fot. sevenpixx - Pixabay.com
30°C i żar lejący się z nieba doskwierają nie tylko ludziom. Tropikalne upały, z którymi coraz częściej mamy do czynienia, źle znoszą również zwierzęta (psy i koty). Narażone są one nie tylko na odwodnienie, lecz także przegrzanie, a nawet udar cieplny. Jak im pomóc przetrwać upały mówi ekspert – dr n. wet. Michał Ceregrzyn.  

tydzień w ogrodzie   14-08 - 20-08

drzewa, fot. Fred Fokkelman, SXC
Nadal możemy sadzić w ogrodzie nowe drzewa i krzewy (rośliny ozdobne sprzedawane w pojemnikach można sadzić przez cały okres wegetacyjny, natomiast te, które sprzedawane są z odkrytym korzeniem - wczesną wiosną lub jesienią) ...
Zbieramy fasolę szparagową (gdy jej liście zżółkną, a strąki będą suche) oraz rośliny dyniowate: dynię zwyczajną (cukinię, kabaczki) i ogórki (zbiór rano lub wieczorem). Pod koniec miesiąca przypada okres zbioru melona (dojrzałe melony mają intensywny zapach, a podczas pukania w skorupę, słychać głuchy dźwięk) i arbuza ...
W sierpniu należy zakończyć nawożenie drzew i krzewów nawozami azotowymi, aby gałązki zdążyły zdrewnieć przed nadejściem zimy ...
Możemy dzielić kępy bylin kwitnących wiosną i na początku lata. Do roślin tych należą fiołki, liliowce, rojniki czy rozchodniki. ...
Pamiętajmy o formowaniu koron młodych drzew owocowych (latem pędy rosną bardzo intensywnie). Usuńmy gałęzie, które zbyt mocno się rozrosły oraz te, które konkurują z przewodnikiem ...
zobacz wszystkie
Twój ogród / Warzywnik i sad / Artykuły /

Warzywa KAPUSTNE - gatunki i uprawa

Do warzyw kapustnych zalicza się 9 roślin z rodziny krzyżowych. W przydomowych warzywnikach najczęściej uprawia się kapustę białą głowiasta oraz kalafior. Dowiedz się, jakie są pozostałe gatunki w tej grupie warzyw oraz jak należy je pielęgnować.

uprawa warzyw kapustnych fot. Julio César García - Pixabay.com

Do warzyw kapustnych zaliczane są:

  • kapusta głowiasta biała (Brassica oleracea var. capitata f. alba),
  • kapusta głowiasta czerwona (Brassica oleracea var. capitata f. rubra),
  • kapusta włoska (Brassica oleracea var. sabauda),
  • kapusta pekińska (Brassica pekinensis),
  • brukselka (Brassica oleracea var. gemmifera),
  • kalafior (Brassica oleracea var. botrytis),
  • brokuł (Brassica oleracea var. botrytis italica),
  • kalarepa (Brassica oleracea var. gongylodes),
  • jarmuż (Brassica oleracea convar. acephala var. sabellica).

Warzywa kapustne należą do rodziny krzyżowych (Cruciferae). W ogródkach przydomowych najczęściej uprawiana jest kapusta głowiasta oraz kalafior.

Częścią jadalną tych warzyw są liście i łodygi (kapusty, brukselka, kalarepa, jarmuż) lub nierozwinięte kwiatostany – brokuł i kalafior.

Wymagania warzyw kapustnych

Warzywa kapustne nie mają wysokich wymagań cieplnych - optymalna temperatura do wzrostu wynosi 15 - 20°C. Są odporne na niskie temperatury - znoszą krótkotrwałe spadki temperatury poniżej 0°C. Dłuższe okresu chłodu mogą wywołać zjawisko pośpiechowatości - wydawanie kwiatów w pierwszym roku uprawy roślin dwuletnich (kapusta głowiasta biała i czerwona, kapusta włoska i brukselka).

Wymagania świetlne warzyw kapustnych są bardzo wysokie. Niedobór światła powoduje wybieganie roślin - nadmierne wydłużanie się części nadziemnej oraz utratę intensywnie zielonej barwy. Nadmiar światła i wysoka temperatura w okresie wykształcania się róż kalafiora, powodują ich żółknięcie.

Warzywa kapustne mają także wysokie wymagania pokarmowe - powinny być uprawiane w pierwszym roku po oborniku. Wymagają dodatkowo intensywnego nawożenia pogłównego nawozami mineralnymi. Najlepsze do uprawy warzyw kapustnych są gleby zwięzłe o wysokiej zawartości substancji organicznej i odczynie obojętnym (pH 6,2 - 7,0) lub lekko kwaśnym.

kapusta fot. Elena Escagedo - Pixabay.com

Warzywa kapustne mają wysokie wymagania wodne - potrzebują częstego podlewania. Gleba powinna być stale lekko wilgotna. Wahania wilgotności powodują pękanie główek kapust.

Płodozmian

Warzywa kapustne są dobrym przedplonem dla większości innych warzyw. Nie powinny być jednak uprawiane po sobie, ani po warzywach rzepowatych.

Warzywa kapustne - z siewu czy z rozsady?

Większość warzyw kapustnych uprawianych jest z rozsady produkowanej pod osłonami lub na rozsadniku. Rozsadę warzyw kapustnych można przygotować w domu.

Rozsadę kapusty głowiastej (białej, czerwonej, włoskiej), brokuła, kalafiora i kapusty pekińskiej należy założyć już w lutym.

Produkcja rozsady trwa 7 – 8 tygodni. W tym okresie roślinom należy zapewnić wysoką wilgotność oraz stałą temperaturę (18 - 20°C do wschodów, 14 - 18°C po wschodach w dzień, 12 - 14°C po wschodach w nocy oraz 10 - 12°C w końcowym etapie produkcji rozsady).

kapusta fot. 821292 - Pixabay.com

Gotową rozsadę można także kupić, należy jednak pamiętać aby nie kupować jej z niewiadomego źródła (np. na bazarach). Nie mamy wtedy pewności co do odmiany rośliny oraz jej zdrowotności. Nasiona do produkcji rozsady warzyw najlepiej kupować na przełomie stycznia i lutego. W tym czasie w większości supermarketów typu Dom&Ogród rozpoczyna się już sezon na nasiona.

Centra ogrodnicze po zimowym odpoczynku wznawiają swoją działalność już w marcu. Nie należy kupować nasion na wagę! Należy wybierać nasiona renomowanych producentów. Powinny być szczelnie zapakowane w torebki, na których poza nazwą gatunku i odmiany są informacje o terminie wysiewu, wielkości rośliny, pielęgnacji i terminie zbioru.

Pielęgnacja warzyw kapustnych

Pielęgnacja roślin kapustnych na miejscu stałym nie jest bardzo pracochłonna, gdyż dzięki ich dużym liściom rozwój chwastów jest ograniczony. Wymagają jednak częstego podlewania oraz nawożenia pogłównego.

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: Julio César García - Pixabay.com

 

Polecamy produkty ogrodnicze w sklepie internetowym Sadowniczy.pl

 

Pozostałe artykuły

jak zbierać owoce borówki amerykańskiej
Krok po kroku: Jak zbierać borówkę amerykańską? Lipiec i sierpień to czas zbioru owoców borówki amerykańskiej, jednak by jagody... więcej
uprawa ziół w ogrodzie i w doniczkach fot. Flora Dania
Niezłe ziółka: Uprawa ziół w ogrodzie i w doniczkach Zioła to zwykłe rośliny o niezwykłych właściwościach. Są nie tylko skarbnicą... więcej
wentylacja w pieczarkarni fot. ALNOR
Wentylacja w pieczarkarni Odpowiednia wentylacja ma za zadanie zapewnienie prawidłowego procesu wzrostu grzybów... więcej
samodzielna uprawa warzyw daje wiele radości fot. coco - Fotolia.com
Warzywnik: Moda na własne uprawy Choć założenie własnego warzywnika nie jest kosztowne, to wymaga dużego nakładu... więcej
owoce na przetwory fot. RitaE - Pixabay.com
Owoce z ogrodu najlepsze na PRZETWORY Sezon na owoce z ogrodu trwa jedynie przez kilka miesięcy w roku. Aby więc móc... więcej
co wysiewać na wiosnę fot. Vinod Pattar - Pixabay.com
WIOSENNE WYSIEWY: Co wysiewać w marcu i kwietniu? Wiosna to okres wzmożonych wysiewów – zarówno roślin ozdobnych jak i tych dających... więcej
zobacz wszystkie
Gardeners World
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera ZielonyOgrodek.pl i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu Gardeners' World Polska.
W naszym newsletterze znajdziesz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Cień



Mamy problem... x
...blokujesz reklamy
Drogi czytelniku! Wszystkie dostarczane przez nasz serwis treści są darmowe. Aby tak mogło pozostać musimy wyświetlać na nim reklamy. Jeśli cenisz sobie naszą pracę i chcesz aby była ona dostępna dla Ciebie za darmo prosimy wyłącz program blokujący wyświetlanie reklam.
Barszcz Sosnowskiego - uwaga na letnie poparzenia!

W czasie letnich spacerów, szczególnie w słoneczne dni narażeni jesteśmy na ostre poparzenie skóry. Przyczyną może być kontakt z barszczem ...