Bób - fot. wikipedia/domenapubliczna

Bób

Vicia faba var. major

grupa roślin:

Owocowe, warzywne

podgrupa roślin: warzywa

Charakterystyka rośliny

  • pokrój: wzniesiony
  • wysokość: od 1 do 1,2 m
  • gleba: żyzna
  • odczyn gleby: lekko kwaśna
  • wilgotność: gleba wilgotna
  • stanowisko: słońce
  • zastosowanie: roślina jadalna

Bób to jednoroczna roślina, osiągająca zwykle wysokość do 1,2 m, należąca do rodziny bobowatych (Fabaceae). W warunkach naturalnych występuje w Iranie i północnej Afryce, ale jest popularna i uprawiana jako warzywo w wielu krajach na całym świecie, również w Polsce. Roślina znana od czasów starożytnych - w Chinach uprawia się ją od 5000 lat.

Bób tworzy rurkowate, cztero-kanciaste łodygi, z których wyrastają sinozielone liście. Motylkowate kwiaty maja fioletowo-czarną barwę. Największe znaczenie mają jednak owoce - długie strąki, z których wyłuskuje się smaczne, jaskrawo zielone, duże nasiona. Strąki zawierają zwykle od 2-5 nasion. Zbiera się je od końca czerwca do sierpnia.

Warzywo jest dość łatwe w uprawie, chociaż ma duże wymagania glebowo-wodne. Lubi gleby zasobne, nawożone i lekko wilgotne. Dobrze rośnie na madach, czarnych ziemiach i podłożach torfowych, ale uprawa jest możliwa również na lżejszych typach gleb. W uprawie bobu nie ma potrzeby nawożenia azotem, ale z kolei warzywo dobrze reaguje na magnez i potas (można zastosować np.: Kameks). Nawadnianie jest wskazane szczególnie po siewie i w okresie zawiązywania strąków.

Bób często sadzi się jako przedplon dla innych roślin, gdyż wzbogaca glebę w azot. Warzywo można siać pod koniec marca lub na początku kwietnia - roślina jest odporna na chłody. Nasiona wysiewa się na głębokość 6-7cm w rozstawie 40 x 10 cm. Podstawowym zabiegiem pielęgnacyjnym jest odchwaszczanie.

Bób jest najczęściej spożywany po ugotowaniu bez dodatków, chociaż może posłużyć przy sporządzaniu zup i sosów. Nasiona mogą być zamrażane, zapakowane w woreczki foliowe.

Polecane odmiany:

  • Windsor Biały - odmiana wielkonasienna;
  • Samson - odmiana o intensywnie zielonych nasionach.
Polecamy produkty ogrodnicze w sklepie internetowym SwiatKwiatow.pl
Inne rośliny w podgrupie:
Szczypiorek - fot. www.sxc.hu/chidsey Brokuł włoski - warzywa cebula zwyczajna fot. Jose Antonio Alba - Pixabay Chrzan - fot. www.sxc.hu/Ayla87 Ciecierzyca - fot. domenapubliczna
Gardeners World
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera ZielonyOgrodek.pl i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu Gardeners' World Polska.
W naszym newsletterze znajdziesz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Cień



Mamy problem... x
...blokujesz reklamy
Drogi czytelniku! Wszystkie dostarczane przez nasz serwis treści są darmowe. Aby tak mogło pozostać musimy wyświetlać na nim reklamy. Jeśli cenisz sobie naszą pracę i chcesz aby była ona dostępna dla Ciebie za darmo prosimy wyłącz program blokujący wyświetlanie reklam.
Barszcz Sosnowskiego - uwaga na letnie poparzenia!

W czasie letnich spacerów, szczególnie w słoneczne dni narażeni jesteśmy na ostre poparzenie skóry. Przyczyną może być kontakt z barszczem ...