Bób - fot. wikipedia/domenapubliczna

Bób

Vicia faba var. major

grupa roślin:

Owocowe, warzywne

podgrupa roślin: warzywa

Charakterystyka rośliny

  • pokrój: wzniesiony
  • wysokość: od 1 do 1,2 m
  • gleba: żyzna
  • odczyn gleby: lekko kwaśna
  • wilgotność: gleba wilgotna
  • stanowisko: słońce
  • zastosowanie: roślina jadalna

 

Polecamy rośliny i produkty ogrodnicze w sklepie internetowym Sadowniczy.pl

Bób to jednoroczna roślina, osiągająca zwykle wysokość do 1,2 m, należąca do rodziny bobowatych (Fabaceae). W warunkach naturalnych występuje w Iranie i północnej Afryce, ale jest popularna i uprawiana jako warzywo w wielu krajach na całym świecie, również w Polsce. Roślina znana od czasów starożytnych - w Chinach uprawia się ją od 5000 lat.

Bób tworzy rurkowate, cztero-kanciaste łodygi, z których wyrastają sinozielone liście. Motylkowate kwiaty maja fioletowo-czarną barwę. Największe znaczenie mają jednak owoce - długie strąki, z których wyłuskuje się smaczne, jaskrawo zielone, duże nasiona. Strąki zawierają zwykle od 2-5 nasion. Zbiera się je od końca czerwca do sierpnia.

Warzywo jest dość łatwe w uprawie, chociaż ma duże wymagania glebowo-wodne. Lubi gleby zasobne, nawożone i lekko wilgotne. Dobrze rośnie na madach, czarnych ziemiach i podłożach torfowych, ale uprawa jest możliwa również na lżejszych typach gleb. W uprawie bobu nie ma potrzeby nawożenia azotem, ale z kolei warzywo dobrze reaguje na magnez i potas (można zastosować np.: Kameks). Nawadnianie jest wskazane szczególnie po siewie i w okresie zawiązywania strąków.

Bób często sadzi się jako przedplon dla innych roślin, gdyż wzbogaca glebę w azot. Warzywo można siać pod koniec marca lub na początku kwietnia - roślina jest odporna na chłody. Nasiona wysiewa się na głębokość 6-7cm w rozstawie 40 x 10 cm. Podstawowym zabiegiem pielęgnacyjnym jest odchwaszczanie.

Bób jest najczęściej spożywany po ugotowaniu bez dodatków, chociaż może posłużyć przy sporządzaniu zup i sosów. Nasiona mogą być zamrażane, zapakowane w woreczki foliowe.

Polecane odmiany:

  • Windsor Biały - odmiana wielkonasienna;
  • Samson - odmiana o intensywnie zielonych nasionach.
Inne rośliny w podgrupie:
Szczypiorek - fot. www.sxc.hu/chidsey Brokuł włoski - warzywa cebula zwyczajna fot. Jose Antonio Alba - Pixabay Chrzan - fot. www.sxc.hu/Ayla87 Ciecierzyca - fot. domenapubliczna

Newsletter ZielonyOgrodek.pl
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
Artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych, reportaże z wizyt w ogrodach całego świata, porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród, gotowe projekty ogrodów, informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
x

Zamknij okno
Newsletter
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe
informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Zapisz się do newslettera
Kiedy zacząć dokarmianie ptaków?

Późna jesień to najlepszy moment, by zacząć dokarmianie ptaków - podaje rzecznik Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków. Przypomina jednak: jeśli przyzwyczaimy do tego ptaki, należy dbać, by w miejscu dokarmiania pokarm dostępny był stale, ...