Brokuł włoski - warzywa

Brokuł włoski

Brassica oleracea var. italica

grupa roślin:

Owocowe, warzywne

podgrupa roślin: warzywa

Charakterystyka rośliny

  • gleba: bogata w wapń
  • odczyn gleby: zasadowa
  • wilgotność: gleba wilgotna
  • stanowisko: słońce
  • zastosowanie: roślina jadalna

Brokuł włoski, to jednoroczna roślina należąca do rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Warzywo znane od starożytności - dużą popularnością cieszył się u Rzymian. W Polsce jeszcze do niedawna uchodził za warzywo mało znane.

Roślina tworzy mięsistą łodygę, zakończoną kwiatostanem - różą (mniej okazałą niż u kalafiora). Liście na długich ogonkach wyrastają z podstawy łodygi.

Warzywo dobrze rośnie w niższej temperaturze (optymalnie 15-17º C). W czasie upałów i przy braku wody ulega deformacji. Ma duże wymagania wodne, zaś wymagania glebowe są niższe niż np. u kalafiora - brokuł może rosnąć na słabszym podłożu, o niższej zawartości próchnicy. Najodpowiedniejsze do uprawy są gleby żyzne, zasobne w wapń.

Na działkach brokuł zwykle uprawiany jest na zbiór jesienny. Nasiona należy wysiać na początku czerwca. W lipcu rozsadę przesadza się na miejsce stałe w rozstawie 6 0x 40cm.

Brokuł można  wysiewać systematycznie - od połowy wiosny do połowy lata, aby długo cieszyć się smacznymi różami. Zbiór następuje po 6-8 tygodniach od sadzenia roślin.

Warzywo powinno być nawożone preparatem wieloskładnikowym z mikroelementami, ponieważ roślina jest wrażliwa na niedobór molibdenu i boru w glebie.

Zbiór przypada na 6-8 tygodni od sadzenia roślin. Do podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych należy nawadnianie, odchwaszczanie i zwalczanie chorób oraz szkodników.

Brokuł jest bogatym źródłem witaminy A i C, witamin z grupy B, kwasu foliowego i nikotynowego, białka oraz błonników. Z soli mineralnych zawiera potas, żelazo, fosfor, wapń i magnez. Jest zaliczane do warzyw leczniczych. Jego największą zaletą oprócz smaku są właściwości przeciwnowotworowe.

Polecamy produkty ogrodnicze w sklepie internetowym SwiatKwiatow.pl
Inne rośliny w podgrupie:
Szczypiorek - fot. www.sxc.hu/chidsey Bób - fot. wikipedia/domenapubliczna cebula zwyczajna fot. Jose Antonio Alba - Pixabay Chrzan - fot. www.sxc.hu/Ayla87 Ciecierzyca - fot. domenapubliczna
Gardeners World
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera ZielonyOgrodek.pl i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu Gardeners' World Polska.
W naszym newsletterze znajdziesz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Cień



Mamy problem... x
...blokujesz reklamy
Drogi czytelniku! Wszystkie dostarczane przez nasz serwis treści są darmowe. Aby tak mogło pozostać musimy wyświetlać na nim reklamy. Jeśli cenisz sobie naszą pracę i chcesz aby była ona dostępna dla Ciebie za darmo prosimy wyłącz program blokujący wyświetlanie reklam.
Barszcz Sosnowskiego - uwaga na letnie poparzenia!

W czasie letnich spacerów, szczególnie w słoneczne dni narażeni jesteśmy na ostre poparzenie skóry. Przyczyną może być kontakt z barszczem ...