Chrzan - fot. www.sxc.hu/Ayla87

Chrzan pospolity

Armoracia rusticana

grupa roślin:

Owocowe, warzywne

podgrupa roślin: warzywa

Charakterystyka rośliny

  • wysokość: 1-1,5 m
  • gleba: lekka, próchniczna
  • odczyn gleby: lekko zasadowa
  • stanowisko: słońce
  • zastosowanie: ogrody przydomowe, roślina jadalna, w grupie

 

Polecamy rośliny i produkty ogrodnicze w sklepie internetowym Sadowniczy.pl

Chrzan pospolity to wieloletnia roślina, należąca do rodziny kapustowatych (Brassiaceae). Łacińska nazwa oznacza roślinę rosnącą daleko od morza (z celtyckiego ar-blisko, more-morze). Roślina pochodzi z południowo-zachodniej Europy i zachodniej Azji.

Roślina wytwarza grube, mięsiste korzenie - jasnożółte z zewnątrz z białym miąższem w środku. Łodyga jest wzniesiona, rozgałęziona w górnej części. Liście zróżnicowane: dolne duże jajowate, środkowe pierzastodzielne, górne lancetowate. Kwitnie od maja do lipca - wytwarzając białe, drobne kwiaty, zebrane w groniaste kwiatostany. Owocem jest łuszczynka.

Chrzan nie jest wymagający w uprawie. Preferuje lekkie, próchnicze podłoża i jasne stanowiska. Jest rozmnażany przez sadzenie korzeni bocznych (ok. 30-40 cm długości i 1 cm średnicy). Korzenie sadzi się w marcu na głębokości ok. 15 cm. Zbiór przypada zwykle na koniec października. Przed zbiorem korzeni powinno się usunąć liście z. Przechowane korzenie mogą być kopcowane i przysypywane w piasku.

Chrzan to ostra przyprawa, ceniona w polskiej kuchni. Dodaje się ją do potraw z buraków, ogórków kiszonych, twarogu, mięs, zup i sosów. Korzeń zawiera dużo witamin (C, A, B, E) oraz soli mineralnych (potas, magnez, wapń, fosfor, siarka).

W ziołolecznictwie chrzan jest stosowany jako środek grzybobójczy, bakteriobójczy i przeciwwirusowy. Oprócz tego pobudza wydzielanie soków żołądkowych i pomaga w leczeniu kaszlu oraz chorób reumatycznych. Co ciekawe, ma niezwykłe właściwości kosmetyczne - codzienne używany do przemywania twarzy usuwa piegi i przebarwienia skóry.

Inne rośliny w podgrupie:
Szczypiorek - fot. www.sxc.hu/chidsey Bób - fot. wikipedia/domenapubliczna Brokuł włoski - warzywa cebula zwyczajna fot. Jose Antonio Alba - Pixabay Ciecierzyca - fot. domenapubliczna
Newsletter ZielonyOgrodek.pl
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
Artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych, reportaże z wizyt w ogrodach całego świata, porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród, gotowe projekty ogrodów, informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
x

Zamknij okno
Newsletter
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe
informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Zapisz się do newslettera
Świerk, jodła czy sosna - jaką choinkę wybrać na Boże Narodzenie?

...