Ciecierzyca - fot. domenapubliczna

Ciecierzyca

Cicer arietinum

grupa roślin:

Owocowe, warzywne

podgrupa roślin: warzywa

Charakterystyka rośliny

  • przydatność do spożycia: korzenie, liście
  • gleba: żyzna
  • wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
  • zastosowanie: ogrody przydomowe

Ciecierzyca to roślina jednoroczna, osiągająca zwykle wysokość 50-80 cm, należąca do rodziny bobowatych (Fabaceae). Ciecierzyca jest trzecią w kategorii najpowszechniej uprawianych roślin strączkowych po groszku i fasoli. Największe plantacje znajdują się w Indiach, które produkują 80% warzyw w skali światowej.

Roślina wytwarza sztywną, kanciastą łodygę i nieparzysto-pierzaste liście. Kwiaty ma niepozorne, barwy fioletowej lub białej, wyrastające w kątach liści. Owocem jest strąk o żółtych, czerwonawych lub brunatnych nasionach.

W chłodniejszych rejonach klimatycznych, również w Polsce, ciecierzyca uprawiana jest głównie pod osłonami. Nasiona należy wysiać do pojemników wypełnionych wilgotną ziemią kompostową. Rośliny można późną wiosną zahartować i przenieść na zewnątrz, ale w tunelach foliowych lub szklarniach dają większy plon.

Ciecierzyca preferuje dobre jakościowo, kompostowe gleby, dlatego bardzo często przed założeniem uprawy podłoże wzbogaca się materią organiczną. Do najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych należy regularne odchwaszczanie i ochrona przed chorobami oraz szkodnikami. Zbiór nasion następuje po 4 do 6 miesiącach od siewu. Należy go przeprowadzać po założeniu rękawic, gdyż cała roślina pokryta jest włoskami drażniącymi skórę.

Nasiona ciemierzycy zawierają znaczną ilość witamin z grupy B, białka, błonnik i sole mineralne (potas, fosfor, żelazo). Spożywa się je na surowo lub po suszeni, sporządza z nasion mąkę lub używa jako substytutu kawy. Jest również często wykorzystywana jako roślina pastewna.

Polecane odmiany:

  • Desai - o pomarszczonych ziarnach;
  • Annegeri - łatwa w uprawie, dająca obfite plony.

 

Zobacz też:


Polecamy produkty ogrodnicze w sklepie internetowym Sadowniczy.pl
Inne rośliny w podgrupie:
Szczypiorek - fot. www.sxc.hu/chidsey Bób - fot. wikipedia/domenapubliczna Brokuł włoski - warzywa cebula zwyczajna fot. Jose Antonio Alba - Pixabay Chrzan - fot. www.sxc.hu/Ayla87
Gardeners World
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera ZielonyOgrodek.pl i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu Gardeners' World Polska.
W naszym newsletterze znajdziesz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Cień



Mamy problem... x
...blokujesz reklamy
Drogi czytelniku! Wszystkie dostarczane przez nasz serwis treści są darmowe. Aby tak mogło pozostać musimy wyświetlać na nim reklamy. Jeśli cenisz sobie naszą pracę i chcesz aby była ona dostępna dla Ciebie za darmo prosimy wyłącz program blokujący wyświetlanie reklam.
Biedronki AZJATYCKIE - czy są groźne?

W ostatnich latach coraz częściej mówi się o inwazji azjatyckich biedronek (Harmonia axyridis) - nazywanych potocznie arlekinami. Czy są ...