Czosnek - fot. www.sxc.hu/sveres

Czosnek pospolity

Alium sativum

grupa roślin:

Owocowe, warzywne

podgrupa roślin: warzywa

Charakterystyka rośliny

  • gleba: przepuszczalna, żyzna
  • odczyn gleby: zasadowa
  • stanowisko: słońce
  • zastosowanie: roślina jadalna, roślina lecznicza

 

Polecamy rośliny i produkty ogrodnicze w sklepie internetowym Sadowniczy.pl

Czosnek pospolity to popularne jednoroczne lub dwuletnie warzywo należące do rodziny amarylkowatych (Amaryllidaceae). To roślina znana od początków cywilizacji. Już ponad 5000 lat temu uprawiano ją w Azji Środkowej. Przez wiele wieków wierzono, że ma magiczną moc - odstrasza czarownice i wampiry, chroni przed złymi mocami i urokiem. Zazwyczaj ząbki czosnku wieszano przed wejściem do domostwa.

Roślina zielna osiąga (wraz z kwiatostanem) wysokość do 1 m i tworzy podziemne cebule, składające się z kilku do kilkunastu ząbków. Łodyga czosnku jest zredukowana do tzw. piętki.

Czosnek wytwarza długie, równowąskie liście. Kwiatostanem jest baldach, składający się z niepozornych kwiatów o barwie białej lub różowej. Najlepiej go uprawiać na lekkich, próchniczych glebach o odczynie zasadowym. Preferuje stanowiska słoneczne. Roślinę uprawia się przez sadzenie ząbków lub cebulek powietrznych. Terminy sadzenia to jesień (od połowy do końca października) i wiosna (od marca do kwietnia).

Ząbki czosnku sadzone wiosną (piętką w dół) powinny być wcześniej przechowywane przez kilka tygodni w temperaturze 0-10°C. W maju i czerwcu warto roślinę nawozić - potrzebują dużo miedzi, manganu, boru i cynku. Przy pielęgnacji trzeba zwrócić uwagę, aby nie popuścić do zaskorupienia gleby. Po zbiorze czosnek należy oczyścić i przechowywać w splecionych warkoczach w chłodnym pomieszczeniu.

Czosnek ma zastosowanie zarówno w kuchni - jako warzywo przyprawowe, jak również w ziołolecznictwie. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, chroniąc organizm przed zgagą. To także znakomity środek działający antybakteryjnie i przeciwdziałający miażdżycy. Polecany starszym ludziom, gdyż działa antysklerotycznie.

Jako przyprawa nadaje potrawom mocnego palącego smaku. W polskiej kuchni - dodaje się go do sosów, mięs, ryb, sałatek, zup i spaghetti. Przykry zapach z ust po zjedzeniu czosnku można zniwelować spożywając nać pietruszki lub owoce jałowca.



Przeczytaj także

Artykuły: Ekoogrodnictwo - ogród w zgodzie z naturą
Inne rośliny w podgrupie:
Szczypiorek - fot. www.sxc.hu/chidsey Bób - fot. wikipedia/domenapubliczna Brokuł włoski - warzywa cebula zwyczajna fot. Jose Antonio Alba - Pixabay Chrzan - fot. www.sxc.hu/Ayla87
Newsletter ZielonyOgrodek.pl
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
Artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych, reportaże z wizyt w ogrodach całego świata, porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród, gotowe projekty ogrodów, informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
x

Zamknij okno
Newsletter
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe
informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Zapisz się do newslettera
Świerk, jodła czy sosna - jaką choinkę wybrać na Boże Narodzenie?

...