Endiwia - fot. wikipedia/CC/Atilin

Endywia

Cichorium endivia

grupa roślin:

Owocowe, warzywne

podgrupa roślin: warzywa

Charakterystyka rośliny

  • wysokość: od 1 do 1,5 m
  • przydatność do spożycia: liście
  • gleba: lekka
  • wilgotność: gleba umiarkowanie sucha
  • stanowisko: półcień, słońce
  • zastosowanie: ogrody przydomowe, roślina lecznicza

Cykoria endywia to roślina jednoroczna lub dwuletnia, osiągającą do 1,5 m wysokości, należąca do rodziny astrowatych (Asteraceae). Endywia znana była już w starożytnym Egipcie, gdzie uprawiano ją i spożywano jako warzywo oraz roślinę leczniczą. Do Europy trafiła dopiero w XVI wieku, początkowo jako środek na artretyzm i choroby oczu.

Roślina ma pokój wzniesiony, lekko rozłożysty. Jej łodyga zawiera sok mleczny, a na jej szczycie lub w kątach liści powstają niebieskie kwiatostany - koszyczki. Cykoria endywia tworzy dwa rodzaje liści: dolne są pierzaste i długie, górne mają jajowaty kształt.

Roślina lubi lekkie, średnio zwięzłe i łatwo schnące gleby. Preferuje miejsca słoneczne, ale dobrze rośnie również w półcieniu. Nie poleca się sadzić ją w podłożu zbyt bogatym w azot, gdyż może to prowadzić do nadmiernego wzrostu. Znosi lekkie przymrozki, ale najlepiej rozwija się w temp.: 10-20°C. Z kolei uprawiana w zbyt wysokiej temp. wytwarza liście o gorszym, gorzkim smaku.

Można ją siać jako poplon w połowie lata na zbiór jesienny. Ważnym zabiegiem pielęgnacyjnym jest systematyczne pielenie  oraz bielenie przed zbiorem, które nadaje endywii delikatniejszego smaku. Warzywa na 2-3 tygodnie przed zbiorem należy zasłonić nieprzepuszczającymi światło materiałami lub pojemnikami na ok. 10 dni.

Warzywo jest bogatym źródłem soli mineralnych (m.in. żelaza i potasu), witaminy A, witamin z grupy B oraz beta-karotenu. W kuchni jest przyrządzana jako pożywniejszy substytut sałaty. Jest dobra na dolegliwości trawienne, pobudza apetyt.

Polecane odmiany:

  • Salad King - odporna odmiana o postrzępionych liściach;
  • Green Curled Ruffec - dobrze reaguje na bielenie, jest odporna na niskie temperatury;
  • Sanda - odmianę cechuje szybki wzrost.
Inne rośliny w podgrupie:
Szczypiorek - fot. www.sxc.hu/chidsey Bób - fot. wikipedia/domenapubliczna Brokuł włoski - warzywa cebula zwyczajna fot. Jose Antonio Alba - Pixabay Chrzan - fot. www.sxc.hu/Ayla87
Gardeners World
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera ZielonyOgrodek.pl i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu Gardeners' World Polska.
W naszym newsletterze znajdziesz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Cień



Mamy problem... x
...blokujesz reklamy
Drogi czytelniku! Wszystkie dostarczane przez nasz serwis treści są darmowe. Aby tak mogło pozostać musimy wyświetlać na nim reklamy. Jeśli cenisz sobie naszą pracę i chcesz aby była ona dostępna dla Ciebie za darmo prosimy wyłącz program blokujący wyświetlanie reklam.
Barszcz Sosnowskiego - uwaga na letnie poparzenia!

W czasie letnich spacerów, szczególnie w słoneczne dni narażeni jesteśmy na ostre poparzenie skóry. Przyczyną może być kontakt z barszczem ...