Jarmuż (fot. Rasbak, www.wiki.cc)

Jarmuż

Brassica oleracea var. sabellica

grupa roślin:

Owocowe, warzywne

podgrupa roślin: warzywa

Charakterystyka rośliny

  • pokrój: wzniesiony
  • wysokość: do 100 cm
  • dekoracyjność: ulistnienie
  • przydatność do spożycia: liście
  • gleba: piaszczysto-gliniasta
  • wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
  • stanowisko: słońce
  • zastosowanie: roślina jadalna, roślina lecznicza

Jarmuż (Brassica oleracea var. sabellica) to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Warzywo nie występuje w środowisku naturalnym - jest dostępne wyłącznie z upraw. To odmiana kapusty charakteryzująca się silnie ukształtowanym systemem korzeniowym, kędzierzawymi zielonymi liśćmi (od 25 do 40 na jednym egzemplarzu) tworzącymi rozetę  i długą łodygą mogącą przekraczać 100 cm wysokości

Jarmuż w drugim roku uprawy wytwarza pęd kwiatostanowy. Roślina wciąż jest mało popularna w Polsce - jednak dietetycy polecają jej spożywanie ze względu na znaczną zawartość witamin i związków mineralnych.

Uprawa jarmużu

Roślina ma najmniejsze wymagania klimatyczne i glebowe z warzyw kapustnych. Jest to odmiana niezwykle odporna na mróz (może zimować w gruncie), dobrze rosnąca nawet w temperaturze kilku stopni Celsjusza.

Optymalne są słoneczne stanowiska i piaszczysto-gliniaste, stosunkowo wilgotne podłoża. Warzywo jednakże jest tolerancyjne względem gleby a głęboki system korzeniowy pozwala na uprawę nawet w okresowo suchych warunkach.

Jarmuż można uprawiać jako plon główny lub poplon po wczesnych warzywach - zarówno z rozsady jak i siewu bezpośredniego.

Główne prace pielęgnacyjne w czasie sezonu wegetacyjnego polegają na nawadnianiu i likwidacji zachwalenia. Roślina jest dość odporna na choroby i szkodniki - ale warto profilaktyczne stosować np.: ekologiczne preparaty. Dobrze reaguje również na nawożenie potasem a także borem, magnezem i sodem.

Zastosowanie

Warzywo jest bogatym źródłem witamin C, K, PP, witamin z grupy B, prowitaminy A oraz kwasu foliowego. Ponadto jarmuż zawiera znaczne ilości białka i soli mineralnych (K, Fe, P, Ca, Mg). Jego spożywanie jest polecane szczególnie dzieciom. Oprócz dostarczania organizmowi wielu składników pokarmowych jarmuż działa przeciwzapalnie oraz przeciwnowotworowo.

Liście można jeść na surowo, gotować jak szpinak lub dodawać do zup i innych potraw. W Japonii z jarmużu przygotowuje się sok - suplement diety, działający leczniczo.

Polecane odmiany

  • Winterbor F1 - odmiana średnio wysoka, zimująca w gruncie;
  • Redbor F1 - odmiana wysoka o fioletowo-zielonych liściach.
Polecamy produkty ogrodnicze w sklepie internetowym SwiatKwiatow.pl
Inne rośliny w podgrupie:
Szczypiorek - fot. www.sxc.hu/chidsey Bób - fot. wikipedia/domenapubliczna Brokuł włoski - warzywa cebula zwyczajna fot. Jose Antonio Alba - Pixabay Chrzan - fot. www.sxc.hu/Ayla87
Gardeners World
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera ZielonyOgrodek.pl i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu Gardeners' World Polska.
W naszym newsletterze znajdziesz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Cień



Mamy problem... x
...blokujesz reklamy
Drogi czytelniku! Wszystkie dostarczane przez nasz serwis treści są darmowe. Aby tak mogło pozostać musimy wyświetlać na nim reklamy. Jeśli cenisz sobie naszą pracę i chcesz aby była ona dostępna dla Ciebie za darmo prosimy wyłącz program blokujący wyświetlanie reklam.
Barszcz Sosnowskiego - uwaga na letnie poparzenia!

W czasie letnich spacerów, szczególnie w słoneczne dni narażeni jesteśmy na ostre poparzenie skóry. Przyczyną może być kontakt z barszczem ...