Kalafior - warzywa

Kalafior

Brassica oleracea var.botrytis

grupa roślin:

Owocowe, warzywne

podgrupa roślin: warzywa

Charakterystyka rośliny

  • gleba: próchniczna
  • odczyn gleby: zasadowa
  • wilgotność: gleba wilgotna
  • stanowisko: słońce
  • zastosowanie: roślina jadalna

 

Polecamy rośliny i produkty ogrodnicze w sklepie internetowym Sadowniczy.pl

Kalafior należy do rodziny kapustowatych (Brassicaceae), był znany jako warzywo już w czasach starożytnych. Do Polski sprowadzono go na przełomie XVI i XVII wieku. Mark Twain stwierdził, że "kalafior to nic innego jak kapusta z wyższym wykształceniem".

To roślina jednoroczna, ma skrócony pęd i liście wyrastające z dolnej części łodygi, okrywające różę (skrócone, mięsiste pędy kwiatostanowe).

Kalafior to warzywo pracochłonne i dość trudne w uprawie. Ma duże wymagania pokarmowe i glebowe. Jest wrażliwy zarówno na zbyt wysokie, jak i niskie temperatury. Lubi gleby wilgotne, próchnicze, zasobne w składniki pokarmowe (szczególnie w wapń). Nie należy go sadzić na kwaśnych glebach. W razie niedoboru wody wykształca słabo rozwinięte róże. Preferuje stanowiska słoneczne i osłonięte od wiatru.

Siew jest uzależniony od oczekiwanego terminu zbioru i warunków klimatycznych. Odmiany letnie wysiewa się wczesną wiosną pod przykryciem. Na zbiór jesienny kalafiora wysiewa się późną wiosną, a rozsadę sadzi się w czerwcu-lipcu w rozstawie 60 x 50 cm.

Podstawowym zabiegiem pielęgnacyjnym jest nawadnianie, załamywanie liści (ochrona róż przed światłem) oraz zwalczanie chorób i szkodników. Kalafior warto wzmocnić dodatkowo kompostem i uprawiać w pierwszym roku po nawożeniu obornikiem.

Róże kalafiora zawierają znaczne ilości witamin C, K, B1, B2, B6 i sole mineralne (m.in. sód, potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk).

Podczas gotowania warzywo wydziela specyficzny zapach, który nadają mu zawarte w różach olejki eteryczne.

Inne rośliny w podgrupie:
Szczypiorek - fot. www.sxc.hu/chidsey Bób - fot. wikipedia/domenapubliczna Brokuł włoski - warzywa cebula zwyczajna fot. Jose Antonio Alba - Pixabay Chrzan - fot. www.sxc.hu/Ayla87
Newsletter ZielonyOgrodek.pl
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
Artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych, reportaże z wizyt w ogrodach całego świata, porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród, gotowe projekty ogrodów, informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
x

Zamknij okno
Newsletter
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe
informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Zapisz się do newslettera
Świerk, jodła czy sosna - jaką choinkę wybrać na Boże Narodzenie?

...