Kalarepa Brassica oleracea var. gongylodes

Kalarepa

Brassica oleracea var. gongylodes

grupa roślin:

Owocowe, warzywne

podgrupa roślin: warzywa

Charakterystyka rośliny

  • pokrój: wzniesiony
  • wysokość: 40-60 cm
  • gleba: przepuszczalna
  • wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
  • stanowisko: słońce
  • zastosowanie: roślina jadalna

 

Polecamy rośliny i produkty ogrodnicze w sklepie internetowym Sadowniczy.pl

Kalarepa (brassica oleracea var. gongylodes) to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Gatunek ten nie występuje na stanowiskach naturalnych, ale jest uprawiany w wielu krajach na całym świecie (w tym w Polsce). Jest to odmiana kapusty warzywnej. Roślina ma pokrój wzniesiony. Najważniejszym organem jest silnie skrócona i zgrubiała łodyga o kulistym lub owalnym kształcie (w zależności od odmiany). Warzywo wytwarza słabo rozwinięty korzeń i gęste liście na długich ogonkach o różnej wielkości.

Uprawa kalarepy

Kalarepa ma podobne wymagania jak kapusta wczesna. Optymalna temperatura wzrostu to 12-18ºC. Szybko niestety ulega jarowizacji w chłodnej temperaturze - co prowadzi do wykształcenia pędów nasiennych.

Warzywo lubi przepuszczalne, zasobne składniki pokarmowe gleby o umiarkowanej wilgotności. Gatunek jest dość wrażliwy na zmiany odczynu gleby - optymalnie podłoże powinno mieć pH=6-6,5.

Warzywa w uprawie wczesnej powinno się osłaniać folią lub agrowłókniną. Warto uprawiać je w drugim roku po nawożeniu obornikiem. Do podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych należy odchwaszczanie (nie zaleca się stosowania herbicydów).

Zastosowanie kalarepy

Warzywo jest bogatsze w składniki pokarmowe od kapusty. Zawiera znaczne ilości witaminy C, ponadto witamin A, E, H, K i U i soli mineralnych (Ca, Fe). Spożywa się go na surowo lub po ugotowaniu. To dobry składnik zup i sosów. Jest to dość nowe (w porównaniu z innymi) warzywo w Polsce, które uprawia się dopiero od XIX wieku.

Polecane odmiany:

- 'Dvorsky'ego' - o jasnozielonym zgrubieniu przeznaczona m.in. do uprawy w tunelach;
- 'Delikates biała' - średnio-wczesna o smacznym miąższu;
- 'Titan' - o dużym zgrubieniu i jasnozielonej skórce;

fot. Anita Martinz, H. Zell (źródło: wiki.cc)

Inne zdjęcia tej rośliny Warzywo jest bogatsze w składniki pokarmowe od kapusty
Inne rośliny w podgrupie:
Szczypiorek - fot. www.sxc.hu/chidsey Bób - fot. wikipedia/domenapubliczna Brokuł włoski - warzywa cebula zwyczajna fot. Jose Antonio Alba - Pixabay Chrzan - fot. www.sxc.hu/Ayla87

Newsletter ZielonyOgrodek.pl
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
Artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych, reportaże z wizyt w ogrodach całego świata, porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród, gotowe projekty ogrodów, informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
x

Zamknij okno
Newsletter
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe
informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Zapisz się do newslettera
Kiedy zacząć dokarmianie ptaków?

Późna jesień to najlepszy moment, by zacząć dokarmianie ptaków - podaje rzecznik Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków. Przypomina jednak: jeśli przyzwyczaimy do tego ptaki, należy dbać, by w miejscu dokarmiania pokarm dostępny był stale, ...