Kapusta pekińska

Kapusta pekińska

Brassica rapa

grupa roślin:

Owocowe, warzywne

podgrupa roślin: warzywa

Charakterystyka rośliny

  • przydatność do spożycia: liście
  • gleba: bogata w azot, bogata w wapń, przepuszczalna
  • wilgotność: gleba wilgotna
  • stanowisko: słońce
  • zastosowanie: roślina jadalna

Kapusta pekińska to roślina jednoroczna lub dwuletnia, należąca do rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Warzywo tworzy szerokie, pomarszczone i żyłkowate liście, które są chętnie spożywane w wielu rejonach świata. "Pekinka" pochodzi z Chin i Japonii. Pierwsza wzmianka o niej pochodzi z manuskryptów z około V wieku.

Kapustę pekińską najlepiej uprawiać w zacisznym, dobrze przygotowanym miejscu jako poplon, jednak nie po innych roślinach kapustnych. Lubi gleby dobrze zaopatrzone w składniki pokarmowe i wilgotne (oprócz podłoża gliniastego i żwirowego). Nie powinno się jej siać lub sadzić w świeżo nawożonej ziemi.

Najlepiej rośnie na stanowisku słonecznym, ale toleruje również półcień. Optymalna temp. to 18-20ºC w początkowej fazie wzrostu, 15-16ºC podczas zawiązywania główek i 10-12ºC w końcowym okresie uprawy. Zbyt wysoka temp. latem może spowodować szybsze wytwarzanie pędów kwiatostanowych. Kapustę pekińską uprawia się z siewu - wysiewając nasiona wprost do gruntu od początku do końca lata.

Warzywo jest bogatym źródłem witaminy A, B1, B2, C i kwasu foliowego. Ponadto ze składników mineralnych zawiera wapń, potas, magnez, żelazo i cynk. Jest najczęściej składnikiem surówek i sałatek. Czasem używa jej się do zawijania mięs i jako dodatek do zup.

Polecane odmiany kapusty pekińskiej:

  • 'Kasumi' - o zwartych główkach, nie wytwarzająca przedwcześnie pędów kwiatostanowych;
  • 'Leaved' - odmiana sałatowa o pofałdowanych liściach, dość oporna na niskie temperatury;
  • 'Tip Top' - odmiana wczesna, dająca plon już po 70 dniach od siewu;

 

Polecamy produkty ogrodnicze w sklepie internetowym Sadowniczy.pl



Inne rośliny w podgrupie:
Szczypiorek - fot. www.sxc.hu/chidsey Bób - fot. wikipedia/domenapubliczna Brokuł włoski - warzywa cebula zwyczajna fot. Jose Antonio Alba - Pixabay Chrzan - fot. www.sxc.hu/Ayla87
Gardeners World
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera ZielonyOgrodek.pl i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu Gardeners' World Polska.
W naszym newsletterze znajdziesz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Cień



Zakładanie ogrodu w 7 krokach: Od czego zacząć?

Jeśli jesteś na etapie zakładania ogrodu, to ten poradnik jest właśnie dla Ciebie. Pokazujemy jak krok po kroku zaplanować i założyć ...