Kawon

Kawon (Arbuz)

Citrullus lanatus

grupa roślin:

Owocowe, warzywne

podgrupa roślin: warzywa

Charakterystyka rośliny

  • pokrój: płożący
  • wysokość: pnącze dorasta do 2-3m
  • owoce: jagody
  • kolor owoców: zielone
  • przydatność do spożycia: owoce
  • gleba: próchniczna, żyzna
  • odczyn gleby: lekko kwaśna
  • wilgotność: gleba wilgotna
  • stanowisko: słońce
  • zastosowanie: roślina jadalna

 

Polecamy rośliny i produkty ogrodnicze w sklepie internetowym Sadowniczy.pl

Kawon, znany bardziej pod nazwą arbuz zwyczajny to jednoroczna roślina należąca do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). Rejonem pochodzenia arbuza jest Afryka, ale jest uprawiany w wielu krajach o ciepłym klimacie.

Roślina ma najczęściej pokrój płożący i dorasta do 2-3 długości. Na okrągłych łodygach wyrastają sercowate i powcinane liście osadzone na ogonkach. Z kolei w węzłach liściowych pojawiają się wąsy czepne.

Kwiaty są niewielkie, niepozorne i wyrastają w kątach liści. Najpierw pojawiają się kwiaty męskie a po kilku dniach wyrastają kwiaty żeńskie. Owocem jest jagoda ze słodkim miąższem barwy białej, różowej, pomarańczowej lub żółtej.

Uprawa kawonu w Polsce ciągle nie jest rozpowszechniona. To dość pracochłonne i trudne w uprawie warzywo. Mimo, że wyhodowano polskie odmiany, przystosowane do uprawy w polskim klimacie (pod osłonami), roślina ma dość wysokie wymagania. Minimalna temp. wzrostu do ok. 18ºC a optymalna oscyluje w granicach 22-28ºC.

Roślina jest uprawiana wyłącznie z rozsady, którą wysadza się na miejsce stałe pod koniec maja lub na początku czerwca (siew na przełomie marca i czerwca). Podłoże powinno być dobrze przygotowane, żyzne, próchnicze i nawożone obornikiem lub kompostem.

Najlepiej uprawiać kawon w szklarniach lub niskich tunelach. Z zabiegów pielęgnacyjnych istotne jest ściółkowanie. Owoce zbiera się zwykle o połowy sierpnia do połowy września.

Owoce składają się w większości z wody (ok. 92%) i bardzo dobrze gaszą pragnienie. Oprócz tego roślina zawiera niewielką ilość witamin (z grupy B i C) oraz soli mineralnych (potas, wapń, sód, magnez, fosfor, siarka, chlor i inne).

Polecane odmiany:

- "Janosik" i "Złoto Wolicy" przystosowane do uprawy w naszym rejonie

Inne rośliny w podgrupie:
Szczypiorek - fot. www.sxc.hu/chidsey Bób - fot. wikipedia/domenapubliczna Brokuł włoski - warzywa cebula zwyczajna fot. Jose Antonio Alba - Pixabay Chrzan - fot. www.sxc.hu/Ayla87
Newsletter ZielonyOgrodek.pl
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
Artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych, reportaże z wizyt w ogrodach całego świata, porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród, gotowe projekty ogrodów, informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
x

Zamknij okno
Newsletter
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe
informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Zapisz się do newslettera
Świerk, jodła czy sosna - jaką choinkę wybrać na Boże Narodzenie?

...