Logo
Logo

Arbuz zwyczajny / Kawon (Citrullus lanatus)

Arbuz zwyczajny / Kawon (Citrullus lanatus) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
  • Gleba: żyzna, próchniczna
  • Kolor kwiatów: żółte
  • Kwiaty: pojedyncze
  • Odczyn gleby: lekko kwaśna, obojętna
  • Owoce: kuliste, owalne, jagody, jadalne
  • Pokrój: płożący
  • Przydatność do spożycia: owoce
  • Wysokość: 2-3 m długości
  • Okres kwitnienia: VI, VII
  • Kolor owoców: zielone
  • Trwałość liści: sezonowe
  • Wilgotność: gleba wilgotna, gleba umiarkowanie wilgotna
  • Stanowisko: słońce
  • Zastosowanie: roślina jadalna
  • Spis treści
    Opis rośliny Wymagania i uprawa Pielęgnacja Kiedy zrywać arbuzy? Szkodniki i choroby Zastosowanie Polecane odmiany Ciekawostki Gdzie kupić?

    Kawon, znany bardziej pod nazwą arbuz zwyczajny (Citrullus lanatus) należy do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). Rejonem pochodzenia arbuza jest Afryka, ale jest uprawiany w wielu krajach o ciepłym klimacie, a jego uprawa w Polsce staje się coraz bardziej popularna.

    Wygląd kawona czyli arbuza

    Arbuz to jednoroczna roślina o płożącym pokroju, dorastająca do 2-3 metrów długości. Jej okrągłe łodygi są domem dla sercowatych, powcinanych liści. W węzłach liściowych pojawiają się wąsy czepne, które pomagają roślinie w zakotwiczaniu się w glebie.

    Arbuz zwyczajny kwitnie późną wiosną i latem, od czerwca do sierpnia. Kwiaty są subtelne i pojawiają się w kątach liści. Są miododajne. Najpierw zauważymy kwiaty męskie, a po kilku dniach dołączają do nich kwiaty żeńskie. Owocem jest jagoda o słodkim miąższu, którego barwa może być biała, różowa, pomarańczowa lub żółta.

    Wymagania i uprawa arbuza w Polsce

    Pomimo że arbuz jest rośliną egzotyczną, jego uprawa w Polsce jest możliwa.

    • Stanowisko dla arbuza musi być słoneczne i ciepłe.
    • Podłoże powinno być żyzne, próchnicze i dobrze nawożone.
    • Temperatury dla kawonów to: minimalna temp. wzrostu wynosi około 18°C, a później powinna oscylować w granicach 22-28°C.
    • Uprawa / rozmnażanie odbywa się głównie z rozsady, którą sadzi się w kwietniu lub maju nie zapominając zapewnić jej odpowiednią temperaturę (w tunelu, na parapecie itp.). Najlepsze efekty uzyskuje się, uprawiając arbuz w szklarniach lub tunelach foliowych. Rośliny, które wytworzyły po 4 liście właściwe można zacząć delikatnie hartować. Arbuzy wysadzamy do gruntu zwykle w czerwcu. Dobrze jest, aby zachować odstęp ok. 90 cm między poszczególnymi roślinami.

    Pielęgnacja arbuza

    Z zabiegów pielęgnacyjnych istotne jest regularne odchwaszczanie arbuzów i ich ściółkowanie, które pozwala utrzymać wilgotność gleby. Kawony potrzebują systematycznego podlewania, szczególnie w okresie wzrostu owoców. Na początku wegetacji można je nawozić organicznie, np. kompostem ale istotniejsze jest to, by gleba była wzbogacona o składniki odżywcze jeszcze przed sadzeniem w nią roślin.

    Zbiór arbuzów przeprowadza się zwykle od połowy sierpnia i przez cały wrzesień.

    Jak sprawdzić, czy arbuz jest dojrzały?

    Sprawdzenie dojrzałości arbuza można przeprowadzić na kilka sposobów:

    • Dźwięk: Opukując arbuz, posłuchaj dźwięku, jaki wydaje. Dojrzały arbuz powinien brzmieć głęboko i matowo. Jeśli dźwięk jest bardziej metaliczny lub pusty, arbuz prawdopodobnie nie jest jeszcze dojrzały.
    • Kolor: Spójrz na spód arbuza, gdzie leżał na ziemi. Jeśli jest kremowy lub żółtawy, jest to dobry znak, że arbuz jest dojrzały. Zielony lub biały spód może wskazywać na niedojrzałość.
    • Kształt i tekstura: Dojrzały arbuz powinien być ciężki w stosunku do swojego rozmiaru, co wskazuje na dużą zawartość wody. Powinien być też jednolity w kształcie, bez pęknięć czy wgnieceń. Skórka powinna być nieco matowa, a nie błyszcząca.
    • Trzonek: Jeśli trzonek arbuza jest suchy, jest to kolejny znak, że owoc jest dojrzały. Z kolei zielony i świeży trzonek może wskazywać na to, że arbuz został zerwany przedwcześnie.
    • Zapach: Dojrzały arbuz powinien wydzielać słodki zapach, zwłaszcza w miejscu, gdzie był przyczepiony do rośliny.

    Szkodniki i choroby arbuzów

    Arbuzy są narażone na szereg szkodników i chorób, w tym najgroźniejsze są ślimaki oraz mączniaki.

    Zastosowanie i wartości odżywcze

    Arbuz to prawdziwy skarb lata, który orzeźwia i dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Chociaż arbuz jest najczęściej spożywany na surowo jako przekąska lub deser, jest też używany w kuchniach na całym świecie w różnorodnych potrawach, od sałatek po koktajle i sorbety. W niektórych kulturach nawet skórka arbuza jest marynowana lub kiszona i spożywana jako przekąska. Warto tu zaznaczyć, że arbuzów nie powinno się zamrażać!

    Owoc kawona jest bardzo charakterystyczny i składa się aż w 92% z wody. Zawiera także witaminy z grupy B i C oraz soli mineralnych takich jak potas, wapń, sód, magnez i fosfor. Arbuz jest ponadto bogatym źródłem likopenu, przeciwutleniacza, który nadaje mu czerwony kolor. Likopen jest związany z wieloma korzyściami zdrowotnymi, w tym z redukcją ryzyka pewnych rodzajów nowotworów i chorób serca.

    Polecane odmiany arbuza / kawona

    W Polsce warto zwrócić uwagę na odmiany takie jak:

    • 'Janosik' – owoce o żółtym miąższu, jedna roślina wydaje po 1-2 owoce, ok 25 cm średnicy
    • 'Złoto Wolicy' – owoce posiadają żółtą skórkę i czerwony miąższ, ok 25 cm średnicy

    Ciekawostki

    Arbuz to roślina, która była uprawiana już w starożytnym Egipcie, a dowodem na to są malowidła w grobowcach faraonów przedstawiające tę roślinę.

    Najcięższy arbuz na świecie, zarejestrowany w Księdze Rekordów Guinnessa, ważył 159 kg i został wyhodowany przez Chrisa Kenta z Tennessee w USA w 2013 roku.

    Gdzie kupić nasiona arbuza?

    Obecnie arbuz zyskuje coraz większe zainteresowanie ogrodników amatorów i dlatego jego nasiona możemy znaleźć w wielu punktach sprzedających nasiona warzyw i nie tylko. Na szczególnie duży wybór i dostępność nasion arbuza natkniemy się wiosną. Warto też sprawdzać oferty sklepów internetowych, np.:

     

    Tekst: Redakcja ZO, zdjęcia: AdobeStock

    Autor
    Arbuz zwyczajny / Kawon
    Arbuz zwyczajny / Kawon
    Redakcja portalu ZielonyOgrodek.pl

    Portal ZielonyOgrodek.pl prowadzony jest przez doświadczony zespół redakcyjny. Tworzymy dla Was treści z pasją i zaangażowaniem, ale przede wszystkim dzielimy się naszymi pomysłami i ogrodowym doświadczeniem.

     
    Powiązane tematy
    Zwiń Pokaż więcej (4)

    Komentarze

    Dodaj komentarz
    Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl