Kukurydza cukrowa - fot. wikipedia/CC/Rasbak

Kukurydza cukrowa

Zea mays L. subsp. mays Grupa Saccharata

grupa roślin:

Owocowe, warzywne

podgrupa roślin: warzywa

Charakterystyka rośliny

  • wysokość: od 0,5 do 2,5 m
  • kolor kwiatów: białe, zielonkawe
  • okres kwitnienia: IX, VIII
  • kolor owoców: żółte
  • gleba: żyzna
  • odczyn gleby: lekko kwaśna
  • wilgotność: gleba umiarkowanie sucha
  • stanowisko: słońce
  • zastosowanie: roślina jadalna

 

Polecamy rośliny i produkty ogrodnicze w sklepie internetowym Sadowniczy.pl

Kukurydza cukrowa, spożywana jako popularne warzywo to odmiana kukurydzy zwyczajnej (Zea mays), należąca do rodziny wiechlinowatych (Poacea). To roślina jednoroczna o pokroju wzniesionym, osiągająca wysokość nawet do 2,5 m (w zależności od odmiany).

Kukurydza słodka wytwarza szerokie, skrętoległe liście. Kwiaty męskie mają postać wiech osadzonych na szczytach źdźbeł, żeńskie zaś tworzą żółte kolby, okryte pochwami liściowymi. Masa jednej kolby może dochodzić do 0,5 kg. Owocem kukurydzy jest różnobarwny ziarniak.

Kukurydza jest zapylana przez wiatr, więc aby uzyskać dobre zapylenie nie należy jej uprawiać w rzędach, lecz w prostokątnych lub kwadratowych poletkach. Roślina dobrze rośnie jako poplon. Lubi lekko kwaśne, średnio żyzne gleby i ciepłe, słoneczne stanowiska. Zwykle wysiewa się ją wprost do gruntu po 15 maja (wymaga temp. powyżej 10°C, aby wykiełkować) w rozstawie rzędów co 50cm. Zbiór kolb najczęściej następuje w połowie lub pod koniec sierpnia. Przeprowadza się go stopniowo, w miarę dojrzewania. Stare kolby mają mączyste, twarde ziarna i nie nadają się do spożycia.

Roślina uprawiana jest w Polsce od XVIII wieku jako popularne warzywo. Ziarna kukurydzy są bogate w białka, tłuszcze, cukry (duża ilość skrobi) i witaminy (A, B1, B2, C). Owoce kukurydzy wykorzystuje się jako dodatek do sałatek, zup, sosów, potraw mięsnych czy z makaronem. Jest szczególnie popularna w kuchni amerykańskiej i meksykańskiej.

Polecane odmiany:

  • Złota Karłowa - odmiana wczesna, niska o słodkich i delikatnych ziarnach;
  • Aztek F1 - odmiana wysoka, dająca duży plon, chociaż wymagająca;
  • Golden Bantam - odmiana plonująca we wrześniu, o słodkich i miękkich ziarnach.
Inne rośliny w podgrupie:
Szczypiorek - fot. www.sxc.hu/chidsey Bób - fot. wikipedia/domenapubliczna Brokuł włoski - warzywa cebula zwyczajna fot. Jose Antonio Alba - Pixabay Chrzan - fot. www.sxc.hu/Ayla87
Newsletter ZielonyOgrodek.pl
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
Artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych, reportaże z wizyt w ogrodach całego świata, porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród, gotowe projekty ogrodów, informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
x

Zamknij okno
Newsletter
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe
informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Magazyn Gardeners` World Polska - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer magazynu Gardeners` World Polska w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 200 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Zapisz się do newslettera
Świerk, jodła czy sosna - jaką choinkę wybrać na Boże Narodzenie?

...